Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Επιτακτική ανάγκη τα εγγειοβελτιωτικά έργα στη Σητεία, είναι κρίμα το νερό της βροχής να καταλήγει στη θάλασσα

http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2019/02/%CE%9D%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B1-696x448.jpg
Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην περιοχή του Δήμου Σητείας, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης εστίασε στην έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα μπορούσαν, όπως είπε, να δημιουργήσουν τελείως διαφορετικά δεδομένα στον πρωτογενή τομέα για το Δήμο.

«Η περιοχή της Σητείας»,  τόνισε, «είναι από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές και τα τελευταία χρόνια- κυρίως πέρυσι- τα προβλήματα λειψυδρίας ήταν σημαντικά».
Η αναγκαιότητα εγγειοβελτιωτικών έργων είναι επιτακτική, όμως διαχρονικά δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία από τους αρμοδίους στην περιοχή, η οποία στερείται σημαντικά έργα. «Αυτοί που επεξεργάζονται τους εθνικούς πόρους», συνέχισε, «δεν τους κατανέμουν σωστά και εκεί που πρέπει. Ο Δήμος μας έχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη υδάτινων πόρων κι εγγειοβελτιωτικών έργων. Αναφέρω χαρακτηριστικά την μελέτη του φράγματος του Μαρουλά (Λιθινών), που χρονίζει και σκουριάζει στα συρτάρια και δεν αξιοποιείται. Κατέρρευσε ο μύθος περί φαραωνικού έργου, όπως έλεγαν αυτοί που ήθελαν έντεχνα να αποφύγουν την χρηματοδότηση αυτών των έργων. Βλέποντας σήμερα τον Αποσελέμη – διότι όσες φορές απευθυνθήκαμε στους αρμοδίους και στο υπουργείο μας έλεγαν για τον Αποσελέμη και επέμεναν στις πρακτικές μικρότερων φραγμάτων αφού δεν υπάρχουν νερά πλέον για να γεμίσουν. Προφανώς έκαναν μεγάλο λάθος».
Εστιάζοντας στις πλούσιες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος και γενικότερα του χειμώνα και στην περιοχή της Σητείας, ο κ. Τσιφετάκης επεσήμανε: «Αν το νερό που τις τελευταίες ημέρες καταλήγει στην θάλασσα, πήγαινε στο φράγμα για παράδειγμα του Μαρουλά, θα είχαμε νερό το λιγότερο για έξι χρόνια χωρίς να αντλήσουμε από το υπέδαφος ένα κιλό. Πρέπει λοιπόν να επανέλθουμε με μεγαλύτερη ένταση και να προχωρήσουμε σε μία άλλη φάση διεκδίκησης ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το έργο εφόσον οι μελέτες είναι ώριμες. Το έργο αυτό θα δώσει μια άλλη πνοή στον αγροτικό κόσμο που έχει τα τελευταία χρόνια τόσα προβλήματα. Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι μεγάλο, τα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και μακάρι να καταφέρουμε να τα επαναφέρουμε και να αυξηθεί και η παραγωγή που φέτος δεν υπήρχε».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας