Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ακόμα δεν έχει πληρωθεί κανένας λογαριασμός για τα έργα στη γέφυρα Χαμεζίου

«Η γέφυρα του Χαμεζίου είναι ένα από τα σημαντικά έργα για την Κρήτη, τα οποία θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, από τα Χανιά και από το Ηράκλειο.

Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ σημαντικό έργο ιδιαίτερα για την περιοχή της Σητείας, του Νομού Λασιθίου και συνολικά την Κρήτη.  Και βέβαια «έχει περάσει από σαράντα κύματα» όλα αυτά τα χρόνια- από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Το έργο «Ενίσχυση ανωδομής υφιστάμενης κοιλαδογέφυρας Χαμεζίου -Α΄ φάση» έχοντας λάβει παράταση στις 31/12/18 επρόκειτο να ήταν έτοιμο στις 15/3/19. Ωστόσο η ολοκλήρωση ακόμη αναμένεται.
Στις τελευταίες ημέρες του Μάρτη και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, το έργο αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Χρονικά προσδιορίζεται μέχρι το Πάσχα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί. Πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν και οι φωτιστικοί πυλώνες στην γέφυρα. Εκκρεμούν τα ασφαλτικά και η τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας.

Φόβοι για νέες καθυστερήσεις
Το ερώτημα όμως για τη συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης και χρήσης της γέφυρας του Χαμεζίου εξακολουθεί να υφίσταται. Πόσο δε, όταν, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ακόμη δεν έχει πληρωθεί κανείς λογαριασμός στην ανάδοχο κοινοπραξία, καθυστέρηση που δημιουργεί προβληματισμό για ενδεχόμενες επιπλέον καθυστερήσεις.
«Όταν λοιπόν είχε ανακοινωθεί η ολοκλήρωση του για τις 15 Μαρτίου θα έπρεπε να είχε ειπωθεί από το Υπουργείο ταυτόχρονα ότι αυτό θα συνέβαινε με την προϋπόθεση να είχε πληρωθεί ο λογαριασμός. Αυτό δεν έχει γίνει.
Επομένως η εξαγγελία που έκανε ο κ. Σπίρτζης για την ολοκλήρωση της γέφυρας δεν ξέρουμε αν γίνει πραγματικότητα. Διότι μέχρι τέλος Απριλίου ναι μεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί το εναπομένον αντικείμενο υλοποίησης του έργου, όμως θα πρέπει να γίνονται και οι αντίστοιχες πληρωμές. Άρα δεν έχουμε μία 100% θετική εξέλιξη για το θέμα», εξήγησε.

Για την ενίσχυση
Η γέφυρα, όταν ολοκληρωθεί, θα δοθεί σε χρήση -αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου όπως προαναφέρθηκε- με πλάτος 7,5 μ. σε δύο λωρίδες, 3,75 μ. η καθεμία, όπως έχουν αναφέρει εκπρόσωποι του ΟΑΚ. Θα διατηρηθεί οριοθέτηση κυκλοφορίας, εγκεκριμένη και σταθερή σήμανση, μέχρι και την ενίσχυση της γέφυρας. Αυτή περιλαμβάνεται στο δεύτερο στάδιο, για το οποίο -σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΑΚ- η 4 εκατομ. εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μεταφέρεται για την ολοκλήρωση του έργου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας