Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στον παραλιακό δρόμο Σητείας

Τα προβλήματα στον παραλιακό δρόμο της Σητείας εξακολουθούν να υφίστανται και δυστυχώς εντείνονται μαζί με τα καιρικά φαινόμενα, όπως συνέβη και πρόσφατα.
Ιδιαίτερα φέτος στη διάρκεια του χειμώνα πολλές φορές η εικόνα του παραλιακού θύμιζε «πεδίο μάχης» με πέτρες, χαλίκια και άμμο να καλύπτουν το οδόστρωμα με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για την ασφάλεια και την κυκλοφορία. Τα μηχανήματα του Δήμου διαρκώς καθάριζαν το δρόμο, ωστόσο η κίνηση των οχημάτων συχνά διεξαγόταν με δυσκολία και πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.
Παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν από την Περιφέρεια, που είναι και η αρμόδια επί του θέματος, όπως φαίνεται τα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί επί της ουσίας.
Τί θα γίνει λοιπόν συνολικά με το διαχρονικό πρόβλημα του παραλιακού στη Σητεία;
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι παραλιακοί Δήμοι της Κρήτης. Οι Δήμοι έχουν ζητήσει νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση να δίδεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο δημόσιο, όταν προκύπτει πρόβλημα και να προβαίνει ακολούθως σε όλες τις μελετητικές διαδικασίας και αδειοδοτήσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την νομιμοποίηση των παρεμβάσεων.

Πίεση για ρύθμιση
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, «κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Άρα υπάρχει μία υστέρηση από πλευράς κυβέρνησης, η οποία έχει αποδεχτεί το δίκαιο του αιτήματος. Όμως αυτό δεν έχει υλοποιηθεί με την μορφή μίας νομοθετικής ρύθμισης.
Η πίεση που ασκούμε οι Δήμοι που έχουμε τέτοια έντονα προβλήματα, όπως οι Δήμοι Σητείας, Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου, Βιάνου, Χανίων, δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της νομοθετικής ρύθμισης. Χωρίς αυτήν δυστυχώς η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι η ίδια και τα επόμενα χρόνια.»

Η μελέτη του ΙΤΕ
«Σε ό,τι αφορά τον παραλιακό της Σητείας σύντομα αναμένεται η κατάθεση της μελέτης, το κόστος της οποίας έχει αναλάβει ο Δήμος και διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης. Με την παράδοση της μελέτης, ο Δήμος θα απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να λάβει τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι προαπαιτούμενο για την διεκδίκηση χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη του ΙΤΕ, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Πατεράκης.
Με βάση την μελέτη του ΙΤΕ προβλέπονται τρεις κυματοθραύστες, προκειμένου να εμποδίζουν τον κυματισμό καθώς και αναπλήρωση της παραλίας, η οποία εκτιμάται ότι στην διάρκεια δύο με τριών χρόνων θα επανέλθει στην πρότερη της μορφή, σύμφωνα με την μελέτη.
Μ.Ψ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας