Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Συζήτηση για την αγορά του ακινήτου του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας

Η συζήτηση και λήψη απόφασης για την διερεύνηση λήψης δανείου για αγορά του ακινήτου του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας ετέθη επί τάπητος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Σητείας Λεωνίδας Τερζής. «Στο τέλος του 2018», ανέφερε, «ο Δήμος προχώρησε στην διαδικασία μίσθωσης του κτηρίου που ανήκει στον Συνεταιρισμό και αφορά δύο επίπεδα, το Πολύκεντρο και τον Τεχνοχώρο, με τον χώρο της σπουδαστικής εστίας. Η μίσθωση του ακινήτου για τον χώρου του Πολύκεντρου ήταν το συμβολικό ποσό των 292 € μηνιαίως για 20 χρόνια, λόγω των παρεμβάσεων, στις οποίες είχε προχωρήσει ο Δήμος στο ακίνητο. Για το δεύτερο επίπεδο του κτηρίου το μίσθωμα ήταν ετησίως 25.000 €.
Με την ολοκλήρωση της εικοσαετίας, όπως και του διαστήματος της μίσθωσης του πρώτου ορόφου, ο Δήμος προχώρησε στην μίσθωση του ακινήτου με διαγωνιστική διαδικασία από την οποία προκύπτει το ποσό των 4.200 € συνολικά για το ακίνητο σε ετήσια βάση 50.400 €. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αντλούνται από πόρους τακτικών εσόδων.
Το ζήτημα πάντα όσον αφορά τουλάχιστον τον Δήμο το δικό μας είναι τα τακτικά έσοδα. Διότι από όλους πόρους, χρηματοδοτικά προγράμματα, ΕΣΠΑ, Interreng, Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε αρκετά χρήματα για έργα, προμήθειες και διάφορα δαπάνες. Αυτό όμως το μίσθωμα των 50.400 θα πρέπει να καλύπτεται από τακτικά έσοδα. Συζητούμε λοιπόν σήμερα για λήψη απόφασης προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τον Συνεταιρισμό προκειμένου να αγοραστεί από το Δήμο το ακίνητο αυτό.
Στο παρελθόν σε επαφές που είχαν γίνει, είχε εκφραστεί από την πλευρά του Συνεταιρισμού προφορικά η άποψη ότι το ακίνητο αυτό ανήκει στην τοπική κοινωνία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθεί και ως περιουσιακό στοιχείο σε αυτήν. Λόγω της κάλυψης της οικονομικής κατάστασης που έχει ο Δήμος και της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας -υπενθυμίζω ότι έχουμε δυνατότητα λήψης δανείου μέχρι 4.700.000- μπορούμε να προχωρήσουμε στην διερεύνηση λήψης δανείου, μιας και το ακίνητο σύμφωνα με την αντικειμενική αξία που προέκυψε λόγω του μισθώματος, είναι κοντά στο 1.000.000, στην λογική αγοράς του.
Η πληρωμή των δόσεων μπορεί να γίνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενός ποσού περίπου 70.000 με 75.000 κατ’ εκτίμηση στο Παρακαταθηκών και Δανείου και σε 15 χρόνια πλέον το ακίνητο θα ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο. Θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση, χρήση και διάθεση του ακινήτου.
Το προηγούμενο διάστημα ο Συνεταιρισμός προχώρησε στην πολεοδομική νομιμοποίησή του (οικοδομική άδεια) και η χρήση του ακινήτου είναι χώρος πολιτιστικών δράσεων και εστίασης. Έτσι μπορεί πλέον να μισθωθεί και από το Δήμο Σητείας, όπως επιτάσσουν πλέον οι σύγχρονες ανάγκες».

Πρόταση για σύσταση Επιτροπής
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με την κατάθεση ερωτήσεων και τοποθετήσεων. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Θεοδόσης Γαρεφαλάκης εστίασε στην διατύπωση του θέματος, αναφέροντας ότι θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί η προοπτική πώλησης- αγοράς του ακινήτου και κατόπιν ο τρόπος αυτής, σημειώνοντας ότι προφανώς θα είναι θετική η αγορά του ακινήτου για να το λειτουργήσει ο Δήμος.
Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης ανέφερε:
«Το θέμα έχει δύο διαστάσεις και η ουσία αφορά την απόφαση κατ’ αρχήν, για να προχωρήσει ο Δήμος σε διερεύνηση αγοράς του ακινήτου- έχουν γίνει προφορικές συζητήσεις με τον Συνεταιρισμό για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Να διερευνήσουμε αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, να προχωρήσουμε, και το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης να τεθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αν πρέπει να ληφθεί δάνειο, από πού, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που προβλέπονται για ένα θέμα.
Ζητούμενο λοιπόν είναι η εξουσιοδότηση μίας επιτροπής, στην οποία σημαντικό ρόλο θα έχει ο νομικός σύμβουλος του Δήμου», αποτελούμενη, όπως πρότεινε, από τον ίδιο το Δήμαρχο, την Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Ιωάννα Φουρναράκη και τον Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Νίκο Πλακαντωνάκη «ώστε να προχωρήσει την διαδικασία, δηλαδή επαφές και συζητήσεις με τον Αγροτικό Σταφιδικό Συνεταιρισμό κλπ.
Άρα σήμερα η λογική που τίθεται είναι αν ας συμφέρει ως Δήμο να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία ή όχι. Ο κ. Τερζής εξήγησε ότι μας συμφέρει, διότι έχουμε ένα ακίνητο σε μία κεντρική θέση της πόλης, έχουμε έλλειψη πολιτιστικών χώρων, άρα είναι ένας χώρος που με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, απαιτώντας χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα, τα οποία θα τρέχουν και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, αν δεν προλάβουμε σε αυτήν, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει ώστε ο χώρος να λάβει μία άλλη εικόνα και να μπορέσει να λειτουργήσει σαν σωστός χώρος πολιτισμού».

Οι επισημάνσεις των Συμβούλων
Η κ. Φουρναράκη αναφέρθηκε σε θέματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν στο πλαίσιο της διερεύνησης, όπως η γνώση αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η τιμή πώλησής του, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ληφθεί υπ’ όψιν και η εκτίμηση που απαιτείται από ορκωτούς εκτιμητές. Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν τα όποια «βάρη» του ακινήτου. «Από ‘κει κι έπειτα είναι υπέρ του Δήμου η αγορά του ακινήτου, το οποίο να δοθεί στο Σητεικακό λαό, άρα απαιτείται η φάση διερεύνησης», επεσήμανε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης εξέφρασε επίσης σύμφωνη άποψη για την αγορά του ακινήτου. Σημείωσε όμως το «μπέρδεμα», που δημιουργεί η διατύπωση του θέματος με την «λήψη δανείου», αφού, όπως είπε, «δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να χρειαστεί, μπορεί όχι, αφού θα μπορούσε να υπάρξει κι ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών για αγορά κτηρίων για πολιτισμό. Το κύριο λοιπόν τώρα είναι η διερεύνηση αγοραπωλησίας του ακινήτου».
Και ο Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Πλακαντωνάκης συμφώνησε για την απόκτηση ιδιόκτητων χώρων από το Δήμο, την αποφυγή καταβολής ενοικίων και τη σημασία έναρξης της διερεύνησης της προσπάθειας.
Την σύμφωνη άποψη για την αγορά του ακινήτου διατύπωσε και ο Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Αλέξανδρος Κιουπάκης. Επίσης εστίασε στην χρησιμότητα διερεύνησης τρόπων χρηματοδότησης εκφράζοντας, ωστόσο την διαφωνία του για την απόφαση για απ’ ευθείας λήψη δανείου και μάλιστα δεκαπενταετούς διάρκειας.
Ακολούθως ο Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σαρίδης αναφέρθηκε στην χρησιμότητα αγοράς του κτηρίου από το Δήμο και στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον χώρο, συμφωνώντας με την διερεύνηση του ζητήματος. Σε σχέση με την δανειοδότηση εξέφρασε την άποψη ότι το παρόν Δ.Σ. έχοντας ακόμη εξάμηνη διάρκεια λειτουργίας δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια διότι αυτό θα είναι μείον για τον τόπο, ούτε από την άλλη ότι θα πρέπει να αρχίσει μία «βιομηχανία πραγμάτων» δεδομένης της προεκλογικής περιόδου.
Ο Σύμβουλος κ. Νίκος Καραμανωλάκης θύμισε ότι η πώληση του ακινήτου είναι και θέμα διευρυμένης Γ.Σ. του Συνεταιρισμού. Συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Κιουπάκη, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση αγοράς και τρόπου αυτής. «Στην λέξη “δάνειο” δεν συνηγορώ, αμφισβητώ την δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, αν στον ισολογισμό του 2017 ελαμβάνετο υπ’ όψιν η έκθεση του ορκωτού λογιστή, τώρα δεν θα είχαμε δανειοληπτική ικανότητα. Επομένως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, το να προβούμε σε μία διερεύνηση δανείου θεωρώ ότι είναι θέμα της επόμενης Δημοτικής αρχής, η οποία θα πρέπει πρώτα να διερευνήσει τα δεδομένα», συμπλήρωσε.
Ο Αντιδήμαρχος και Σύμβουλος κ. Νίκος Κοζυράκης τόνισε ότι «το Δ.Σ. ένα μήνα πριν τις εκλογές και τρεις μετά δεν έχει δικαίωμα να λάβει καμία απόφαση, άρα δεν μπορεί να ληφθεί τώρα δάνειο. Πρόκειται έξαλλου για ένα πολύπλοκο θέμα».

Είναι λειτουργικό
Απαντώντας συνολικά ο κ. Τερζής επισήμανε ότι επιβάλλεται να συνηγορήσουν τα δύο τρίτα του Δ.Σ. υπέρ της αγοράς ακινήτου. Για το ύψος του δανείου υπάρχουν άλλες διατάξεις που ακολουθούνται. Ως προς την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου και τις αναφορές που προηγήθηκαν έκανε λόγο για αμφισβήτηση εμμέσως των Οικονομικών Υπηρεσιών τονίζοντας ότι ο ορκωτός λογιστής με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από αυτές, τα αποτυπώνει στον ισολογισμό.
Για τον τρόπο χρηματοδότησης αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις του παρελθόντος, στις οποίες κάποιοι -όπως είπε- υποστήριζαν την ανάγκη δανειοδότησης προκειμένου να ανεγερθεί δημαρχείο. Υπενθύμισε τις ενέργειες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνουν την κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση μέσω προγράμματος για την οποία αναμένεται η αξιολόγηση και μάλιστα προς θετική κατεύθυνση.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει όλοι να έχουν υπ’ όψιν την σχετική νομοθεσία (άρθρο 191 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, νόμο 34.63) για την Τ.Α. βάσει της οποίας η αγορά ενός ακινήτου επιτρέπεται, όταν το κτίσμα είναι έτοιμο προς χρήση, με τον λειτουργικό του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας.
«Προκρίνεται λοιπόν η λογική αγοράς», σημείωσε, «ενός ακινήτου, το οποίο έχει οικοδομική άδεια, χρήση για το λόγο μίσθωσής του. Άρα δυνητικά μπορούμε να προχωρήσουμε και στην αγορά του. Λειτουργούμε στοχευμένα και δεν βαράμε πιστολιές στον αέρα, δεν επαιρόμεθα για την λογική αγοράς ή ανταλλαγής ακινήτων, τα οποία είναι μάλλον άχρηστα».

Η απόφαση
Το Δ.Σ. αποφάσισε -μειοψήφησε ο κ. Κιουπάκης- να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διερεύνηση της αγοράς του ακινήτου του Συνεταιρισμού -με δανεισμό ή άλλο τρόπο. Επίσης να εξουσιοδοτήσει την επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Πατεράκη, την κ. Φουρναράκη και τον κ. Πλακαντωνάκη, ώστε να ενημερωθεί και ακολούθως να λάβει απόφαση το Δ.Σ.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας