Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Μειωμένη θα είναι φέτος η παραγωγή μελιού στο νομό Λασιθίου

Η φετινή χρονιά δεν προβλέπεται πολύ καλή παραγωγικά, γιατί χάθηκαν πέρυσι πάρα πολλά μελισσοσμήνη, λόγω της μεγάλης ξηρασίας που επικράτησε. Η απουσία ανθοφορίας το 2018 είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη γύρης, που τροφοδοτεί τα σμήνη των μελισσών με την απαραίτητη πρωτεϊνική τροφή.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Λασιθιώτες μελισσοκόμοι να έχουν χάσει πολλά από τα μελισσοσμήνη που κατείχαν, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Νομού Λασιθίου και Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Εμμ. Μαυρουπλάκης.
Όπως εξήγησε, από τον Φεβρουάριο του 2018 παρατηρήθηκε κακή ανάπτυξη των φυτών που συνεχίστηκε και την άνοιξη με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν ανθοφορίες για να μπορεί το μελίσσι να συλλέξει και αποθεματοποιήσει γύρη με πρωτεϊνική σύσταση για τους κρίσιμους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Φέτος η χρονιά προβλέπεται πιο πλούσια, λόγω των βροχών που έπεσαν.
Παρά τις απώλειες στους πληθυσμούς, οι μελισσοκόμοι κατέχουν τις πρακτικές εκείνες που θα χρησιμοποιήσουν για την αναγέννηση των μελισσιών τους, απλά θα καθυστερήσουν να πάρουν μέλι, γιατί τα νεαρά σμήνη θα χρειαστούν χρόνο για να αναπτυχθούν και να γίνουν παραγωγικές, είπε ο κ. Μαυρουπλάκης. Την αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των απωλειών και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια οι μελισσοκόμοι την κάνουν κάθε Μάρτιο, δηλαδή αυτή την περίοδο που συντρέχουν οι παράγοντες για την ανάπτυξη της μέλισσας.
Τα στοιχεία, που έχει συλλέξει ο κ. Μαυρουπλάκης, δείχνουν ότι η περυσινή δραματική ανομβρία και γενικότερα η κλιματική αλλαγή που καταγράφεται αθροιστικά σε βάθος χρόνου, επιτείνει το πρόβλημα σε ξηροθερμικές περιοχές, όπως ο νομός μας, και έχει προκαλέσει απώλειες μελισσοσμηνών σε όλη την Κρήτη.

Μεγάλες απώλειες για κάποιους μελισσοκόμους
Η ζημιά μόνο στο Λασίθι μπορεί να φτάνει στο 50% σε ορισμένους δε μελισσοκόμους η απώλεια μπορεί να είναι και 80%, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου.
Η αποκατάσταση του μελισσοσμήνους εξαρτάται από τη γνώση ειδικών τεχνικών πολλαπλασιασμού από τον μελισσουργό. Η μέλισσα ξεκινά να αναπτύσσεται από τον Ιανουάριο και μέχρι το Μάιο καθίσταται ικανή για να αρχίσει να παίρνει νέκταρ από τα πρώτα θυμάρια, τους δε Ιούλιο και Αύγουστο από τα πεύκα.
Ερωτώμενος αν οι μελισσοκόμοι προσδοκούν και ελπίζουν σε μια πλούσια φετινή ανθοφορία, ο κ. Μαυρουπλάκης επεσήμανε ότι ήδη βλέπουμε ανθοφορία σε χόρτα, αλλά το πεύκο ανθοφορεί από Απρίλιο και η μελιτοφορία του διαρκεί 25 μέρες. Αλλά, αν βρέξει τότε, χάνεται η μελιτοφορία του. Εξαρτάται από τον καιρό που θα επικρατεί, κατά πόσον θα ευνοηθεί η μέλισσα, γιατί αν αναγκαστεί να παραμείνει στην κυψέλη, τότε θα χάσει την ανθοφορία της φασκομηλιάς, το πεύκο κά. Μπορεί το καλοκαίρι το θυμάρι να είναι «φορτωμένο» μέλι και να έλθει ένας καύσωνας και να τα’ αποτελειώσει… Ιδιαίτερα η απόδοση της μέλισσας επηρεάζεται απόλυτα από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι Λασιθιώτες
Μέσος όρος παραγωγής μελιού έχει προσδιοριστεί σε πανελλήνιο επίπεδο 15 κιλά ετησίως, όριο που έχει δεχθεί  ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως μέτρο αποζημίωσης σε περίπτωση που οι κυψέλες καταστραφούν από πυρκαγιά ή άλλη έκτακτη αιτία.
Στο Νομό Λασιθίου δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού περί τους  450  μελισσοκόμους, που διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο. Πιθανόν όμως να υπάρχουν 100 -150, που δεν δηλώνουν τη δραστηριότητα αυτή στο σωματείο τους, ανέφερε ο κ. Μαυρουπλάκης, χωρίς να μπορεί να απαντήσει ακριβώς για το πόσοι είναι οι μελισσοκόμοι που μεταφέρουν και εγκαθιστούν μελίσσια στο Λασίθι, για να πάρουν μέλι…
Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ανέφερε ότι μπορεί να μεταφέρονται και μέχρι 100.000- 120.000 κυψέλες και να εγκαθίστανται κάθε περίοδο στο Λασίθι- αριθμός που αντιπροσωπεύει ίσως και το 50% των μελισσιών, που υπάρχουν στην Κρήτη. Οι κυψέλες των Λασιθιωτών μελισσοκόμων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2.500, όπως είπε ο πρόεδρος.

Οι νέοι
Για το αν υπάρχουν σήμερα νέοι που προσελκύονται από την μελισσοκομία, ο κ. Μαυρουπλάκης σημείωσε ότι «οι νέοι προσέρχονται με πάρα πολλές ελπίδες, αλλά με μικρές δυνάμεις», «καλλιεργώντας» μέλι με κατά μέσο όρο 10- 12 κυψέλες… Αυτό παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης.  Η πλειοψηφία αυτών θεωρούν την μελισσοκομική δραστηριότητα ως την πιο “εξευγενισμένη” και καθαρή, αλλά και ότι αποδίδει σχετικά πιο σταθερό εισόδημα από τις υπόλοιπες αγροτικές ασχολίες (κτηνοτροφία, αλιεία, θερμοκήπια, ελαιοκομία κλπ.).  «Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για “ερασιτέχνες” και ετεροαπασχολούμενους που αντιμετωπίζουν τη μελισσοκομία ως μέσο συμπλήρωσης του εισοδήματός τους, προσελκυόμενοι στη δραστηριότητα αυτή από άλλους που  τους παρακίνησαν, με βασικό δέλεαρ τα 10 ευρώ/κιλό του μελιού, χωρίς να υπολογίζουν σωστά τον κόπο και τις δαπάνες… Είναι καλοί στον πολλαπλασιασμό, αλλά κακοί στη διαίρεση…», σχολίασε ο Πρόεδρος του συλλόγου.
«Αλλά, οι επαγγελματίες, που ζουν αποκλειστικά από τη μελισσοκομία, δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30 σήμερα στο Νομό Λασιθίου. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι που επιδιώκουν και ασχολούνται με τη μελισσοκομία σε επαγγελματική βάση και μια άλλη αντίληψη. Εκείνοι προέρχονται από οικογένειες μελισσοκόμων και ουσιαστικά είναι διάδοχοι μιας οικογενειακής παράδοσης», κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας