Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Έκπληξη στην Ιεράπετρα, θετική η Σητεία στο αίτημα επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού


Ξανά στο τραπέζι μπαίνει το αίτημα για επανασύσταση του Δήμου Μακρύ Γιαλού, 8 περίπου χρόνια μετά από το τραγελαφικό «σπάσιμο» του Δήμου και ένα οικισμό που κυριολεκτικά κόπηκε στη μέση με το ένα τμήμα να πηγαίνει στον Δήμο Σητείας και το άλλο στο Δήμο Ιεράπετρας.

Το πρόσφατο σπάσιμο άλλων 5 Δήμων της χώρας, και η κυβερνητική ανακοίνωση πως μετά τις εκλογές θα συσταθεί ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών που μέσα σε δύο χρόνια θα εξετάσει παρόμοια αιτήματα από όλη τη χώρα, δεν πέρασε απαρατήρητο και στον Μακρύ Γιαλό, όπου μετά από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών που στηρίζει την αυτονομία του Δήμου, να έχει συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη για το συγκεκριμένο θέμα, με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι να έχει εκφραστεί θετικά για την συγκεκριμένη κίνηση.
Στη συνάντηση αυτή έγιναν γνωστές οι κινήσεις που θα ακολουθηθούν για τη διεκδίκηση του αιτήματος, με βασικό πρώτο βήμα τη διεκδίκηση θετικών αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια της Ιεράπετρας και της Σητείας, που θα ανοίγουν το δρόμο για την επανασύσταση του Δήμου Μακρύ Γιαλού, ενώ η επιτροπή των κατοίκων προετοιμάζεται και για μια συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ένα θέμα το οποίο ανοίγει, σίγουρα όχι τυχαία, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, και αναμένεται να πιέσει τόσο τις δημοτικές ομάδες πλειοψηφίας στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, όσο και κάθε υποψήφιο αφού είναι βέβαιο πως όλοι θα κληθούν να λάβουν θέση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως ο ίδιος δέχθηκε την πρόσκληση των κατοίκων με σκοπό τόσο να τους ενημερώσει για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προωθηθεί το αίτημά τους. Ο ίδιος ανέφερε και στους κατοίκους πως εφόσον η πλειοψηφία των κατοίκων είναι υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης, ο ίδιος θα το στηρίξει.

O Nίκος Λαντζανάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας, αρμόδιος για το Μακρύ Γιαλό, και άνθρωπος άμεσα εμπλεκόμενος στο τότε σπάσιμο του Δήμου, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως το ενδεχόμενο επανασύστασης Μακρύ Γιαλού είναι πάρα πολύ θετικό, αφού αυτό είναι που ζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο ίδιος πήρε μέρος στη συνάντηση των κατοίκων με τον κυβερνητικό βουλευτή, έχοντας και το πράσινο φως του Δημάρχου κ. Πατεράκη ο οποίος ανέφερε πως δεν θα φέρει εμπόδιο στη θέληση των κατοίκων.
Τα προβλήματα όπως λέει όλα αυτά τα χρόνια που η περιοχή λειτουργεί μοιρασμένη στα δύο, είναι φανερά, όμως έχει υπάρξει καλή συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας για να προχωρήσουν διάφορα έργα με σημαντικότερο αυτό του βιολογικού καθαρισμού.

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον Μακρύ Γιαλό κ. Βρυγιωνάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως έκπληκτος έμαθε για τη συγκεκριμένη συνάντηση των κατοίκων με τον κυβερνητικό βουλευτή, θεωρώντας πως τουλάχιστον από την πλευρά Θραψανιώτη θα έπρεπε να έχει υπάρξει ενημέρωση σε κάθε αρμόδιο.
Το συγκεκριμένο αίτημα όπως είπε, είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε να μην έχει φανεί τέτοια προχειρότητα, βάζοντας και δεύτερες σκέψεις λόγω της προεκλογικής περιόδου. Το ζήτημα όπως είπε δεν είναι καθόλου απλό και καθόλου σίγουρο δεν είναι πως η κυβέρνηση θα θελήσει τελικά να σπάσει τόσο μικρούς Δήμους, όπως της Ιεράπετρας, αφού πολλές άλλες περιοχές θα θελήσουν το ίδιο.
Το βασικό πρόβλημα του Μακρύ Γιαλού όπως είπε είναι  η διχοτόμηση της κοινότητας, και σωστότερο για τον ίδιο θα ήταν είτε να πήγαινε στον Δήμο Ιεράπετρας είτε στη Σητεία, κάτι που θα ήταν καλύτερο για την περιοχή.
Ο ίδιος θα περιμένει να φανεί ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης για το πως βλέπει το τοπίο στο Λασίθι και αν δηλώσει πως υπάρχει θέληση για τη δημιουργία 5ου Δήμου στο νομό, το θέμα φυσικά θα τεθεί σε άλλη βάση, με τον ίδιο να είναι επιφυλακτικός κυρίως για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας