Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα - Μπλακ άουτ στην Κρήτη

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-03-22/dei4_2.jpg
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά
Έκρηξη σε μετασχηματιστή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, στο νομό Ηρακλείου, σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Λίγο μετά τη 13:00, όμως, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.
Δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ενώ προληπτικά κλήθηκε ασθενοφόρο. Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα καθώς τη στιγμή της έκρηξης το προσωπικό βρισκόταν σε διάλειμμα.
Σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν προτεραιότητα σε νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια.


Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έσπευσε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με κλιμακοφόρο όχημα ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Προληπτικά το λιμενικό στήνει φράγματα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.





Προβλήματα και στην υδροδότηση
Η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις.
Στο Ράδιο 98.4 μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος βρέθηκε στον Αθερινόλακκο και τόνισε ότι «ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα» και υπογράμμισε ότι ενήμερος για το περιστατικό είναι και ο Υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Την ίδια ώρα, ο κ. Λαγουδάκης - Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε πως «μιλάμε για δύσκολο περιστατικό. Το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές και στο κτίριο που υπάρχουν εργαζόμενοι. Ευτυχώς δεν έχουμε τραυματίες.».
«Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Άμεση η κινητοποίηση όλων των φορέων τόσο για τη φωτιά όσο και για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας», είπε επίσης στον 98.4 ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.
Στις αναφορές του επίσης υπογράμμισε ότι οι παρούσες απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις θα απομακρυνθούν από την περιοχή.

Μπλακ αούτ στην Κρήτη
Λόγω της φωτιάς σε ένα από τα 3 εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία και τροφοδοτούν την Κρήτη, υπήρξε ντόμινο προβλήματων σε όλο το νησί.
Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν σημειωθεί τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε άλλες πόλεις.
Ενδεικτικά γενικό μπλακ άουτ σημειώθηκε στα Χανιά ενώ υπήρξαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.
Ως εκ τούτου σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική στην Δυτική Κρήτη που "τρέχει και δεν προλαβαίνει" για τις απανωτές κλήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, μέλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, πρώτη προτεραιότητα είναι να δουν πως θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν νοσοκομεία, αεροδρόμια και στρατόπεδα και μετά επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο που δεν μπορεί κάθε γραμμή να σηκώσει το βάρος και το φορτίο.
Ωστόσο, συναγερμός πλέον τίθεται και στο ΕΚΑΒ μιας και οι συγγενείς ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία και υποστηρίζονται με μηχανικά με παροχή οξυγόνου να ανησυχούν για την πορεία της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Έτσι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται απανωτές κλήσεις για τη μεταφορά των εν λόγω ασθενών στα νοσοκομεία.
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα, όπως επίσης και στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Σύμφωνα πάντως με αναγνώστες που επικοινωνήσαν με το neakriti.gr και στις συναλλαγές με τις τράπεζες διαπιστώθηκαν προβλήματα.
Επίσης στην Ιεράπετρα για περισσότερα απο 45 λεπτά, υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Πηγή : Νέα Κρήτη







Συνολικες προβολες σελιδας