Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η εκπτωτική περίοδος δεν επέφερε τα επιθυμητά για τους εμπόρους αποτελέσματα

Η ίδια εικόνα σχεδόν με το σύνολο των αγορών της υπόλοιπης Ελλάδας είναι και αυτή που επικρατεί στην Σητεία με την ολοκλήρωση των χειμερινών εκπτώσεων. Η εκπτωτική περίοδος δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον εμπορικό κόσμο λόγω διαφόρων παραγόντων.

«Στην αγορά της Σητείας», σημείωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μάρω Νικητάκη, «η κίνηση κατά την περίοδο των φετινών εκπτώσεων ήταν υποτονική, όπως και γενικότερα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η εξέλιξη αυτή είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι. Κατ’ αρχήν η οικονομική δυσχέρεια που εξακολουθούν να βρίσκονται οι πολίτες. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και ο κόσμος στριμωγμένος πολύ.
Λόγω της συνεχόμενης επί σειράς ετών οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, οι καταστηματάρχες ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο προσπαθούν τα στηρίξουν όσο μπορούν το καταναλωτικό κοινό, έχοντας προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα βέβαια στις εκπτώσεις. Οι υποχρεώσεις όμως είναι τόσες πολλές που ο κόσμος δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε όλες, άρα και στην κάλυψη ειδών ένδυσης, υπόδησης κλπ.
Ειδικά για την περιοχή της Σητείας ανασταλτικός παράγοντας που επηρέασε συνολικά φέτος την τοπική οικονομία, είναι αυτός της πολύ μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου, που υπήρξε στην περιοχή- της οποίας η οικονομία στηρίζεται πρωτίστως στην αγροτική παραγωγή».

Σύγχυση των καταναλωτών
«Ένας άλλος λόγος όμως», συνέχισε, «είναι και το γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν πάθει blackout σε σχέση με τις εκπτώσεις, τα εκπτωτικά δεκαπενθήμερα, τις προσφορές και μάλλον έχει χαθεί η ουσία της έκπτωσης για τον κόσμο. Γι’ αυτό σαν Εμπορικός Σύλλογος Σητείας και Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης θεωρούμε και έχουμε ως αίτημα να καταργηθούν τα ενδιάμεσα δεκαπενθήμερα, να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς των εκπτώσεων του χειμώνα και του καλοκαιριού ώστε να αποκτήσει η έκπτωση τον ρόλο και την ουσία που είχε. Και ο κόσμος να γνωρίζει ότι σε αυτές τις περιόδους πράγματι θα είναι εκπτώσεις.
Πιστεύω ότι λόγω αυτής της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό, δεν υπάρχει και η αναμενόμενη κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων. Διότι βλέπουμε κάθε χρόνο ότι η κίνηση κατά τις εκπτώσεις παρουσιάζει πτωτική τάση. Έχει χαθεί δηλαδή η έννοια των εκπτώσεων».

Πλήρης, οργανωμένη και φιλική αγορά
Η κ. Νικητάκη για άλλη μία φορά επεσήμανε ότι η αγορά της Σητείας είναι μία πλήρης, οργανωμένη κι εύκολη αγορά, διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων όλων των ειδών, ικανή να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.
Οι σχέσεις εξάλλου μεταξύ καταναλωτών και καταστηματαρχών είναι φιλικές, υπάρχει εμπιστοσύνη, καλή κι άμεση εξυπηρέτηση. Κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει να στηρίζει την τοπική αγορά, διότι έτσι, όπως τόνισε, στηρίζει συνολικά την τοπική οικονομία της περιοχής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας