Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σητείας


Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί στο Δήμο Σητείας από τον Μάιο του 2017. Σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και παρέχει ενημέρωση και   στήριξη στους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό. Στελεχώνεται από μια κοινωνική λειτουργό και μια ψυχολόγο.

Για τους ωφελούμενους εξασφαλίζονται κατ' ελάχιστον τα εξής:

• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική (ή διασύνδεση με αντίστοιχες υπηρεσίες)

• Διασύνδεση με τους φορείς και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του για παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

• Πληροφόρηση αναφορικά με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

• Λήψη των υπηρεσιών κατά το διάστημα των προβλεπόμενων ωρών και ημερών λειτουργίας του Κέντρου και των ωρών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως αυτές αναγράφονται σε εμφανές σημείο στο χώρο του.

• Πλήρης σεβασμός της ιδιωτικότητας, των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Από την έναρξη τη λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο Κέντρο Κοινότητας  πάνω από 600  πολίτες που έχουν αιτηθεί οικονομικής ενίσχυσης, ενημέρωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Συγκεκριμένα, στο Κ.Κ. υποβάλλονται αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα επανασύνδεσης ρεύματος. Γίνονται παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες, ανάλογα με το αίτημα του πολίτη, ενώ πραγματοποιούνται συνεδρίες με την ψυχολόγο του Κέντρου για πολίτες που αιτούνται ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής.

Το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν επαφές με υπηρεσίες και δομές που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχει το  Κέντρο Κοινότητας.

Το 2017 σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου πραγματοποιήθηκε η δράση «Νοιάζομαι για το συμμαθητή μου», όπου συγκεντρώθηκαν σχολικά είδη για μαθητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Από τον Μάιο του 2018 το Κέντρο Κοινότητας είναι η υπηρεσία που δέχεται αιτήσεις πολιτών με χαμηλό εισόδημα στων οποίων την κύρια κατοικία έχει γίνει διακοπή ρεύματος. Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου έχει αναλάβει την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων  και την παραλαβή των αιτήσεων.

Στις 24 Ιουνίου 2018 συμμετείχε στο 1ο παιδικό φεστιβάλ «Του κύκλου τα γυρίσματα». Σε συνεργασία και πάλι με το Κοινωνικό Παντοπωλείο υλοποίησε τη δράση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την αλληλεγγύη», όπου τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική εξέφρασαν το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης, ενώ μέσα από το παιχνίδι έγινε προσπάθεια να ενισχύσουν την ομαδικότητα, την εμπιστοσύνη και την μεταξύ τους επικοινωνία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου η ψυχολόγος του Κέντρου ήταν μια εκ των ομιλητών στην εκδήλωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου « Νοιάζομαι και προσφέρω», όπου παρουσίασε τη δομή και τις υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη.

Στις 20 Δεκεμβρίου συμμετείχε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με τη δράση «Ελάτε να κάνουμε τα απλά σημαντικά». Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και με τη συμμετοχή των παιδιών που επισκέφτηκαν τον «Κήπο των αληθινών ευχών» φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές με απλά καθημερινά αντικείμενα.

Στις 31 Ιανουαρίου η ψυχολόγος του Κέντρου  μίλησε στην εκδήλωση της ΤΟΜΥ Σητείας με θέμα “κατάθλιψη – Μύθοι και αλήθειες»

                             Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας

                                             Χριστοδουλάκης Παύλος



Συνολικες προβολες σελιδας