Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ευαισθητοποίηση των γυναικών της Σητείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Τη Σητεία επισκέφθηκε για άλλη μία φορά η πανελλήνια εταιρία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού Κρήτης «Στόχος- Πρόληψη» μετά από πρόσκληση της Τοπικής Κοινότητας Σητείας.

Τα μέλη της ομάδας καθώς και εξειδικευμένοι ιατροί προχώρησαν σε ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθώς και σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε πενήντα γυναίκες της περιοχής, στην διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη το διήμερο 16 και 17 Μαρτίου.
Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση στην Σητεία. Και αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε στον «Τεχνοχώρο» του Δήμου.
Όπως ανέφερε η Αντιπρόεδρος της πανελλήνιας εταιρίας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού και Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης «Στόχος- Πρόληψη» κ. Λίτσα Ζαχαράκη, «κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον του γυναικείου πληθυσμού της περιοχής. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και σίγουρα καλύτερα αυτή την φορά σε σχέση και με την πρώτη που είχαμε έρθει στην Σητεία. Ενώ στην αρχή οι γυναίκες ήταν λίγο διστακτικές, τώρα βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει και ενδιαφέρονται για την πρόληψη, θέλουν να εξεταστούν. Φαίνεται ότι έχουν βάλει την πρόληψη στη ζωή τους κι εύχομαι αυτό να συνεχιστεί γιατί είναι το βασικότερο».
Στόχος εξάλλου της όλης προσπάθειας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Στην κατεύθυνση αυτή ο «Στόχος- Πρόληψη» ταξιδεύει σε πολλά σημεία της Ελλάδας και βέβαια της Κρήτης πραγματοποιώντας και δωρεάν προληπτικό έλεγχο.
«Το παράρτημα της Κρήτης δημιουργήθηκε», εξήγησε η κ. Ζαχαράκη, «με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για την σωστή πρόληψη. Με την ομάδα των γιατρών κάνουμε περιοδείες κι εξετάζουμε δωρεάν τις γυναίκες».

Θεραπεία και στήριξη
«Επίσης», συνέχισε, «αναλαμβάνουμε και το κομμάτι της αντιμετώπισης του καρκίνου, των γυναικών που νοσούν και ζητούν την βοήθεια μας, που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό. Είμαστε δίπλα τους από την ώρα που θα ξεκινήσει όλη η διαδικασία μέχρι και την ώρα που θα τελειώσει και βγουν από την νόσο. Έχουμε κοπέλα επίσης στο γραφείο -που έχει ήδη νοσήσει- έχει εξειδικευτεί και φτιάχνει περούκες τις οποίες χρησιμοποιούν οι γυναίκες που μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία, τις φοράνε και στην συνέχεια τις επιστρέφουν για να τις πάρει μία άλλη γυναίκα. Όλο αυτό φυσικά δωρεάν. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που συμβάλει σε αυτή αλλά και σε κάθε μας προσπάθεια».
Πρόκειται για μία εθελοντική προσπάθεια, «η οποία πρέπει να γίνεται. Πέραν του οικογενειακού τους περιβάλλοντος του οποίου έχουν την αγάπη, οι γυναίκες που νοσούν θέλουν και κάτι άλλο. Έχω νοσήσει από καρκίνο και έχουμε μία απόλυτη συνεννόηση και μία πολύ καλή σχέση. Είναι πολύτιμο για εμένα αυτό το κομμάτι με τις γυναίκες που νοσούν. Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, πέραν της θεραπείας μας, για να νιώθουν όμορφα, για να αισθάνονται ότι κάνουν όντως πράγματα και συνεχίζει η ζωή κανονικά».

Αυξημένη συμμετοχή
Η ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού της Σητείας ήταν σημαντική στην συγκεκριμένη δράση.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, μέσα από την διαδικασία της ενημέρωσης και της εξέτασης προέκυψε ότι ακόμη πολλές γυναίκες της περιοχής δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο, ένα μεγάλο ποσοστό από πέντε χρόνια και πάνω ενώ αρκετές δεν έχουν κάνει ποτέ.

Μία γυναίκα στις οκτώ θα νοσήσει
Στην επίσκεψη της Σητείας, αλλά και την συνολική γενική εικόνα αναφέρθηκε και ο ιατρός Ακτινολόγος ο κ. Ευστράτιος Καραγιαννακίδης. «Για μία ακόμη φορά ήρθαμε στην όμορφη Σητεία να ενημερώσουμε και να εξετάσουμε τις γυναίκες της περιοχής.
Κάθε φορά που ερχόμαστε βλέπουμε καινούριες γυναίκες εκ των οποίων ορισμένες δεν έχουν κάνει ποτέ εξέταση ή άλλες έχουν να κάνουν πολλά χρόνια ενώ έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό κριτήριο ή ακόμα ορισμένες που έχουν κληρονομικό ιστορικό. Ευτυχώς ήρθαν να ενημερωθούν και να εξεταστούν. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Να παρακινεί η μία την άλλη ώστε να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται.
http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2019/03/6.00-%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97-%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A52-696x432.jpgΕίδαμε περίπου 50 γυναίκες, ηλικίας από 35 έως 75 ετών και οι περισσότερες είχαν να κάνουν εξέταση τουλάχιστον πέντε χρόνια. Υπήρχαν γυναίκες 65 ετών και δεν είχαν κάνει ποτέ τους. Υπήρχε κυρία η οποία είχε κληρονομικό ιστορικό και είχε πάνω από επτά χρόνια να κάνει εξέταση. Είναι θέματα που μας απασχολούν και γι αυτό το λόγο γίνεται όλη αυτή η εκστρατεία ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν τους ελέγχους τους.
Ήταν ένα καλό διήμερο, χωρίς να έχουμε κάτι κραυγαλέο. Αυτό που ακούστηκε πολύ είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται και έγκαιρα να γίνεται η διάγνωση αν κάτι συμβαίνει. Δεν ξεφεύγουμε νομίζω σε κάτι από τα παγκόσμια δεδομένα για την περιοχή της Σητείας βάσει των οποίων μία γυναίκα στις οκτώ θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού», τόνισε.

Ευχαριστίες
Θερμές ευχαριστίες προς όλα τα μέλη της αποστολής απηύθυνε η πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε για τρίτη φορά στην περιοχή μας την πανελλήνια εθελοντική ομάδα που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας από τον Δεκέμβριο του 2018 είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη εκ νέου της ομάδας στην Σητεία και χαιρόμαστε που και αυτή την φορά ενημερώθηκαν και εξετάστηκαν πολλές γυναίκες», σημείωσε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας