Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Απάντηση στο αίτημα μετατροπής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWXNYg5w-J80WervxTL6tK-kBNCL9nDlngvKvZ2sz05Ws9Onf-
Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά τη δημοσίευση του αιτήματος μετατροπής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο από τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, Παραρτήματος Σητείας, εμείς οι μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας
αποφασίσαμε ομόφωνα να απαντήσουμε στους αντικειμενικούς λόγους που επικαλούνται και να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας.
 Ειδικότερα:
1.Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα σπουδών του ΓΕΛ λειτουργεί αποθαρρυντικά για ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από τις σχολικές τάξεις για χρόνια και ότι αδυνατούν να το παρακολουθήσουν.
Απαντούμε ότι το Εσπερινό ΓΕΛ στελεχώνεται από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, ικανούς και δυναμικούς, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή της επιστροφής μας στα σχολικά θρανία, στάθηκαν δίπλα μας, γεμίζοντας τα εκπαιδευτικά κενά μας και παρέχοντάς μας όλα τα εφόδια, αφενός για να αποκτήσουμε το απολυτήριο Λυκείου και, αφετέρου για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

2.Ακόμη, επισημαίνουν ότι μετά το τέλος της τριετούς φοίτησής από Εσπερινό ΕΠΑΛ θα αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας, προτείνοντας τους παρακάτω τομείς: Τομέας Μηχανολογίας, Τομέας Τουρισμού, Τομέας Υγείας- Πρόνοιας.
Απαντούμε πως δύο από τους προτεινόμενους τομείς - ο τομέας Τουρισμού και η ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμων, που εντάσσεται στον τομέα Υγείας Πρόνοιας - λειτουργούν και στο ΙΕΚ Σητείας και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν εκεί. Άλλωστε, το ΙΕΚ παρέχει, μετά από εξετάσεις, πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενώ το ΕΠΑΛ παρέχει πτυχίο επιπέδου 4, και μόνο μετά από μαθητεία πτυχίο επιπέδου 5. Επιπλέον, για να λειτουργήσουν οι παραπάνω τομείς απαιτείται ελάχιστος αριθμός 10 μαθητών για κάθε τομέα, δηλαδή 30 για κάθε τάξη του ΕΠΑΛ και 90 για όλες τις τάξεις. Αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών , το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει κάθε χρόνο ο αριθμός μαθητών που απαιτείται; Ας μην ξεχνάμε και τον πρόσφατο κίνδυνο συγχώνευσης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά με το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών. Αν συμβεί το ίδιο και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σητείας, η ευρύτερη περιοχή θα μείνει χωρίς κανένα εσπερινό σχολείο.

3.Επίσης, κάνουν λόγο για κακό οδικό δίκτυο, για οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις κ.λπ. που δεν επιτρέπουν την καθημερινή μετακίνηση τους στην Ιεράπετρα για τρία χρόνια.
Απαντούμε ότι τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ευρύτερες περιοχές ενός νομού και δε συνηθίζεται η ίδρυση εσπερινών σχολείων σε κάθε μικρή πόλη. Για παράδειγμα, στο νομό Ηρακλείου, τον τέταρτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στη χώρα, λειτουργούν δύο εσπερινά ΓΕΛ( ένα στο Ηράκλειο και ένα στο Τυμπάκι) και μόνο ένα εσπερινό ΕΠΑΛ. Εξάλλου, η πιθανότητα να λειτουργήσει δεύτερο εσπερινό ΕΠΑΛ στον Άγιο Νικόλαο αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το αίτημα των εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ, καθώς δεν είναι δυνατό να λειτουργούν σε ένα νομό τρία εσπερινά ΕΠΑΛ και κανένα ΓΕΛ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι το Εσπερινό ΓΕΛ Σητείας πρέπει να παραμείνει ως έχει και να μη μετατραπεί σε Εσπερινό ΕΠΑΛ.
Με εκτίμηση,
Οι μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας


Συνολικες προβολες σελιδας