Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Λ. Τερζής - Πανυγηρικός 25ης Μαρτίου

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbaOxTkILVh7Q9n9Kfw2YBAOgwYveVCmxWmWJ0x0BCIK_cLA39XgΓια του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία , όρκος ιερός , όρκος που αποτυπώνει , διατρανώνει και περικλείει μέσα μια πρόταση τα ιδανικά που έδωσαν το έναυσμα στον υπόδουλο Ελληνισμό να ξεσηκωθεί ενάντια στον Οθωμανό δυνάστη.

Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή λαός και κλήρος συμπορεύτηκαν στον δύσκολη και ηρωική οδό προς την πολυπόθητη ελευθερία.
Δεν είναι τυχαίο πως ο λαός  μας επέλεξε να συνδέσει και να ταυτίσει   την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας  Θεοτόκου.
Με τις ευλογίες του Παλαιών Πατρών  Γερμανού , οι οπλαρχηγοί ξεκινώντας από την Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, οδήγησαν τον λαό στην εκπλήρωση του ποθούμενου .
Η πρώτη νίκη δεν συντελέστηκε στα πεδία των μαχών.  Έλαβε χώρα όλα αυτά τα 400 χρόνια σκλαβιάς  με την διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής  συνείδησης, παρά τους διωγμούς και τις αντίξοες συνθήκες ,κάτω από τις οποίες διαβιούσε το γένος μας.
Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να συντελεστεί , εάν την ιερή ευθύνη της πνευματικής προστασίας του γένους δεν αναλάμβανε  σε μεγάλο βαθμό η Ορθόδοξη εκκλησία.
Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 ο κλήρος ανάλαβε να διατηρήσει την Ελληνική γλώσσα ζωντανή , και συνέβαλε στην σφυρηλάτηση της εθνικής συνειδήσεως του . Άλλωστε ο πρώτος μάρτυρας από την κήρυξη της επανάστασης ήταν ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας ,  Πατριάρχης Γρηγόριος  ο Ε’  .
Με την εντολή του Σουλτάνου απαγχονίστηκε στις 10/4/1821  στην είσοδο του Πατριαρχείου.
Παράλληλα οι έλληνες διανοούμενοι της διασποράς με τα πύρινα εθνικοαπελευθερωτικά κηρύγματα τους  προετοιμάζουν την ψυχή των Ελλήνων για την μεγάλη ημέρα. Ο  Θούριος του Ρήγα Φεραίου προετοιμάζει την ψυχή  υπόδουλων  ,
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.
Ο σπόρος της ελευθερίας ποτίστηκε με αίμα ηρώων επώνυμων  , Αθανάσιος Διάκος ,Παπαφλέσσας ,Καραϊσκάκης ,Μάρκος  Μπότσαρης .
Η Χίος , τα Ψαρά , το Μεσολόγγι , το Μανιάκι, αποτέλεσαν τη μαγιά για να φουσκώσει το προζύμη της ελευθερίας στην καρδιά του Γένους.   Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ανώνυμων αγωνιστών , γυναικών και μικρών παιδιών αλλά και ιερέων ξεπέρασαν τις 800.000 για να ελευθερωθούν 1.500.000  ψυχές.
Η τιτάνια προσπάθεια λίγο έλειψε να συντρίβει στα βράχια της διχόνοιας , της εξουσιολαγνείας ,του οπορτουνισμού ,μεσούσης του Αγώνα.
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης θα πει : «Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί», «Είμαστε στο εμείς” κι όχι στο “εγώ».

Σήμερα, 198 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η ανάγκη για αγώνα είναι επιβεβλημένη  περισσότερο από ποτέ. Η  καταγεγραμμένη Ιστορία αποδεικνύει περίτρανα πως η συμπόρευση  του λαού με  μπροστάρηδες τους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες που διαπνέονται από αίσθημα φιλοπατρίας  μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι μονόδρομος.
Το γένος   όπως στο παρελθόν , μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον που του ανήκει.
Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε όταν ο λαός γαλουχήθηκε από το ευγενές ιδανικό της ελευθερίας και  απέκτησε εμπιστοσύνη στο μέγεθος της δύναμης του βροντοφωνάζοντας «ελευθερία ή Θάνατος»
Οι εποχή εκείνη και τα διλλήματα της έχουν την ίδια πολιτική διάσταση με σήμερα.
Τότε τρομοκρατούσαν το λαό ότι αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας» θα καταστραφεί. Τώρα του λένε ότι θα ζήσει το χάος αν συγκρουστεί αν δεν δεχθεί τις αλυσίδες και την εξαθλίωση που του φέρνουν οι υπερασπιστές του με τις έντιμες διαπραγματεύσεις και τα νέα μνημόνια.



Μια μέρα όπως η σημερινή, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και θρησκευτικής κατάνυξης , αποκρύπτεται  σκόπιμα ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821.
Οι Έλληνες με τα όπλα, έκαναν αγώνα για να ανατρέψουν την εξουσία των Οθωμανών που τη διαχειρίζονταν μαζί με τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες.
Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην νεότερη  ιστορία του έθνους.  Παράλληλα αποκάλυψε την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απέδειξε ότι η κατάρρευσή της, ήταν ζήτημα χρόνου.
Παρά τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς και τις ελλείψεις της, έχει όλα τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά μιας επανάστασης.
Κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία και μια διαχρονικότητα ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει, αφού διδάσκει πως η πρόοδος του ανθρώπου, δε μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από ριζικές ρήξεις.

Γι΄ αυτό πρέπει να εξετάζουμε επίσης το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς της εποχής, γιατί η επανάσταση του λαού μας, είχε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, αλλά και βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Η συγκεκριμένη λοιπόν ιστορική επέτειος, έχει ένα συμβολισμό. Είναι επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας και σαν τέτοια πρέπει να γιορτάζεται.

Στις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα έχει επίσης το δικό του περιεχόμενο.
Ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημα του , να απορρίψει τους εκβιασμούς και να απεμπολήσει τα ιδεολογήματα .
Διανύουμε  εποχές διαστολής της συνταγματικής νομιμότητας  όπου λαμβάνονται αποφάσεις ενάντια στην λαϊκή βούληση.
Η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι αυτός που έχει την ικανότητα να ανοίξει το δρόμο της κοινωνικής εξέλιξης είναι ο λαός.
Χωρίς τον επαναστατικό ξεσηκωμό του 1821 όλων τον τότε καταπιεσμένων, δε θα υπήρχε αυτό το ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμά του. Ο λαός έχει χρέος να εμπιστευθεί τη δύναμή του.

Τότε μόνο θα είναι περήφανος, γιατί ως συνεχιστής της ιστορίας θα δημιουργεί το δικό του μέλλον.
Οφείλουμε για τα παιδιά μας τους πατέρες μας και την κοινωνία ολόκληρη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί ταυτόχρονα ως ανάχωμα και ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία ,την  την εδαφική μας ακεραιότητα, την οικονομική μας αυτοτέλεια αλλά και σε αυτούς που ξεπουλούν την ιστορία τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας . Οι προσπάθειες τους θα ναυαγήσουν στις Λίμνες των Πρεσπών .

Τίποτα δεν χαρίζεται ,όλα κερδίζονται

Ζήτω το έθνος

Συνολικες προβολες σελιδας