Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη πυρκαγιών το 2019 για το νομό Λασιθίου

Μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, από απόψεως πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαϊών θεωρεί ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης αρχιπύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης ότι θα είναι το 2019,
εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν στο Λασίθι και των ειδικών συνθηκών του χειμώνα, που ευνόησαν την μεγάλη ανάπτυξη της βλάστησης.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τους φορείς, τονίζοντας  ότι η Διοίκηση Κρήτης θέτει σε προτεραιότητα την πρόληψη. Εξήγησε δε ότι ως Υπηρεσία, θα επιμείνει στο τρίπτυχο «ενημέρωση – αποτροπή – καταστολή».

Αμέλεια με τραγικές συνέπειες
«Θέλουμε να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις, επενδύουμε στην πρόληψη και θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και την Αστυνομία, αλλά χρειαζόμαστε και κάθε Δήμο με τον εντεταλμένο αντιδήμαρχό του, να συμμετέχει. Θα πάμε στις έδρες των δήμων, στα χωριά με πυροσβεστικές δυσκολίες και προβλήματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον παρεμβατικό της ρόλο μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα ώστε να αλλάξουν πρακτικές και συνήθειες που συνιστούν απειλή για πρόκληση συμβάντων πυρκαϊάς. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης δέχθηκε να δημιουργήσει η Περιφέρεια τηλεοπτικό σποτάκι που θα μεταδίδεται σε παγκρήτιο επίπεδο για την αντιπυρική περίοδο και ελπίζουμε στη βοήθεια του τοπικού Τύπου για την ενημέρωση του κόσμου. Τα περισσότερα συμβάντα στην Κρήτη οφείλονται σε αμέλεια. Αν καταφέρουμε με την ενημέρωση και αποτροπή να μειώσουμε τις αμέλειες, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε και το ακραίο συμβάν», τόνισε ο κ. Λαγουδάκης.
Επίσης τόνισε ότι αφού η Π.Υ. εξαντλήσει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, αφού δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει το νόμο, επιμένοντας και στην επιβολή προστίμων. «Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία του κόσμου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στους λίγους να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολλών. Ως γνωστόν, στο «Μάτι» από μια στοίβα χόρτα που έβαλε κάποιος να κάψει, κάηκαν 100 άνθρωποι και 2.000 κατοικίες… Και το ότι αυτό έγινε στο «Μάτι» δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και στην Κρήτη, αλλά δεν θέλουμε να γίνει…! Αφού θα έχει εξαντληθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, δεν θα υπάρχει μετά καμιά δικαιολογία, να επικαλεστεί κάποιος ότι δεν ήξερε… Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τα αυστηρότερα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία, σε σχέση με την καύση μέσα στην αντιπυρική περίοδο».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας