Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δρόμο της Μεσαράς - Έως 13 Απριλίου η γέφυρα στο Χαμέζι

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/collage_190320_182612.jpg?mtime=20190320182609Ειδικές προσκλήσεις απέστειλε ο ΟΑΚ - Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των έργων





Νυχθημερόν δουλεύουν τα συνεργεία στον δρόμο Ηράκλειο – Μεσαρά με φόντο την 31η Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για ολοκλήρωσή του έργου. Άλλως το έργο κινδυνεύει με απένταξη, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι κοινοτικοί πόροι αλλά και ότι ο δρόμος πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί και ποτέ!
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει ήδη αποστείλει ειδική πρόσκληση στους αναδόχους του έργου, προκειμένου, όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φώτης Καζάσης να «καταστεί λειτουργική η κεντρική οδική αρτηρία». Όποιος ωστόσο θεωρεί ότι αυτό θα σημάνει και την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία, σφάλλει μιας – όπως τονίζει χαρακτηριστικά – «δεν αιθεροβατούμε. Δεν θα είναι έτοιμος ο δρόμος για να κυκλοφορήσει το όποιο αυτοκίνητο στο τέλος του μήνα». Αυτό που επαναλαμβάνει ο κ. Καζάσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, είναι ότι έχουν βγει ήδη εκτός προθεσμιών οι ανάδοχοι και «έχουν παραβιαστεί αποκλειστικές προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί από κοινού. Η υπηρεσία πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα του νόμου». Αναγνωρίζει πάντως ότι το έργο έχει τεράστιες δυσκολίες και δεν είναι τυχαίο – λέει - ότι είναι η τρίτη κατά σειρά εργολαβία. Μάλιστα προσθέτει ότι τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής αφήνουν έκπληκτους ακόμα και τους επιστήμονες και προσθέτει ότι ακόμα και ο ανάδοχος δεν έχει πλήρη εικόνα των «γεωλογικών δυσκολιών που υπάρχουν στην περιοχή». Σε μελλοντικό χρόνο επίσης εκτιμά ότι θα είχε αξία να γίνει μια συζήτηση και κριτική για το πώς έγιναν οι μελέτες του έργου και πως κρίθηκε σωστή η χάραξη του δρόμου.
Σχολιάζοντας την ανησυχία που εκφράζουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής για την ασφάλεια του δρόμου, σημείωσε ότι έχει γίνει ό,τι ήταν εφικτό. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα και έγιναν νέες παρεμβάσεις κατόπιν νέων μελετών ωστόσο όπως προσθέτει «ο δρόμος θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση και όταν δοθεί σε χρήση». Προβλέπει δηλαδή ότι πιθανώς να υπάρξει μία νέα εργολαβία που θα τον συντηρεί, θα επεμβαίνει οριστικά και όχι πυροσβεστικά όταν προκύπτον προβλήματα με στόχο να «θωρακίσουμε τον δρόμο για να είναι ασφαλής».
Το Κρητικό γεφύρι της Άρτας ή αλλιώς, η γέφυρα στο Χαμέζι
Ειδική πρόσκληση να έχει ολοκληρώσει το έργο έως τις 13 Απριλίου, απέστειλε ο ΟΑΚ και στον ανάδοχο που έχει αναλάβει τις εργασίες στη γέφυρα Χαμεζίου. Πρόκειται για το «τελευταίο όπλο στο οπλοστάσιο της αναθέτουσας αρχής για να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος» εξηγεί ο κ. Καζάσης, εκφράζοντας την ευχή να μην φτάσουν (για ακόμη μια φορά) τα πράγματα στο μη περαιτέρω και κηρυχθεί έκπτωτος και αυτός ο ανάδοχος.
Όπως σημειώνει η νέα καθυστέρηση, οφείλεται στα στηθαία ασφαλείας που είχε προτείνει ο εργολάβος και ο ΟΑΚ απέρριψε καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Ο κ. Καζάσης πάντως εκτιμά ότι στην προθεσμία που έχει δοθεί είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι εργασίες που απομένουν, δηλαδή η μόνωση, τα ασφαλτικά πάνω στη γέφυρα, η τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας και η διαμόρφωση του δρόμου προς Σκοπή. 

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας