Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή με κοινωνική αξιοπρέπεια

Την πίτα του έκοψε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Ίτανος» το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Δήμου Σητείας με έδρα τη Ζήρο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά μέλη και φίλοι του σωματείου, εκπρόσωποι του κλήρου, της αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της περιοχής. Τους παριστάμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του σωματείου κ. Ρένα Κατσογρεσάκη κι ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Πρόεδρος EDF, Ταμίας IDA, Αντιπρόεδρος Ομάδας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Κρήτης, κ. Γεώργιος Βιδάκης, ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου ΑΜΕΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Μπάμπη Γερόνιμος.
Η κ. Κατσογρεσάκη μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη και του υποψηφίου Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Σητείας Παύλος Χριστοδουλάκης, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπως ακολούθως και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Νίκος Καραμανωλάκης και Νίκος Κουρουπάκης.
Ο κ. Βιδάκης δεν έκρυψε την χαρά του για την ίδρυση του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες με έδρα στη Ζήρο αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατεβλήθη στο παρελθόν για την επίτευξη του σκοπού αυτού σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το όνειρο αυτό φάνηκε τότε σαν ένα μεγάλο βουνό. Αυτή την στιγμή η χαρά μου είναι μεγάλη που τα καταφέραμε». Ευχαρίστησε το Δ.Σ. του σωματείου και ιδιαίτερα την κ. Κατσογρεσάκη για τις προσπάθειές της. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Ατόμων με Αναπηρίες ευχαρίστησαν για την παρουσία του στην εκδήλωση τον κ. Βαρδακαστάνη, εξέφρασαν την στήριξή τους και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην πορεία του ως υποψηφίου Ευρωβουλευτή στις επερχόμενες εκλογές με το ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας ΑΜΕΑ Νομού Λασιθίου και Πρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ Ιεράπετρας κ. Ζαμπετάκης εστίασε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αναπηρικό κίνημα.
Ο κ. Γερόνιμος σημείωσε ότι βασική και θεμελιώδης αρχή του αναπηρικού κινήματος στην χώρα μας είναι: τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή με κοινωνική αξιοπρέπεια, κοινωνική ενσωμάτωση, ισότητα, σεβασμό της ατομικής ιδιαιτερότητας, καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα ΑΜΕΑ είναι μαχητές της ζωής.
Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση μην κρύβοντας την συγκίνησή του για την παρουσία του στη Σητεία και στην εκδήλωση του Σωματείου. «Όταν αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού οργανώνονται και συμμετέχουν, διεκδικούν τα θέματά τους, η δημοκρατία μας γίνεται πιο ολοκληρωμένη. Η δημοκρατία και η κοινωνία μας αποκτά τον πραγματικό της χαρακτήρα, την πραγματική της ποικιλομορφία, η οποία είναι κρυμμένη. Διότι, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, η ποικιλομορφία είναι γεγονός, δε χρειάζεται να αποφασίσουμε για να την δημιουργήσουμε. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και ύπαρξης».
Ευχαρίστησε τους παριστάμενους που συμμετείχαν τον περασμένη Δεκέμβρη στο πρώτο παναναπηρικό συλλαλητήριο του παγκρήτιου αναπηρικού κινήματος στο Ηράκλειο. «Από ‘κει όλοι μαζί ενώσαμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με το μεγάλο οικουμενικό και πανανθρώπινο αίτημά μας, το δικαίωμα μας να ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Αυτό διεκδικούμε!», σημείωσε.

Η κρίση
Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την χώρα και έλαβε πολλές φορές χαρακτηριστικά κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συντάραξε συθέμελα θεσμούς, διέρρηξε σχέσεις και λειτουργίες. Είναι βέβαιο ότι η κρίση πρωτίστως πλήττει τους αδύναμους. Αυτούς που ακόμα και σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας κι ανάπτυξης, βιώνουν αποκλεισμό, διακρίσεις, φτώχεια. Αυτό στην κρίση λαμβάνει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.
Το αναπηρικό κίνημα σε όλη αυτή την διαδρομή στάθηκε όρθιο, ενωμένο κι αλληλέγγυο. Με βάση την αρχή μας, ότι η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα, ότι είναι μία υπόθεση οικουμενική, βαθιά κοινωνικοπολιτική, συνδέεται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άσκησή τους, πορευτήκαμε σε αυτή την σκληρή διαδρομή αυτής της δεκαετίας. Διεκδικήσαμε την προστασία των εισοδημάτων, των συντάξεων, των μισθών, των επιδομάτων, την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης. Διεκδικήσαμε μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης των Ατόμων με Αναπηρία στην χώρα. Και μέσα από την δράση μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα, αυτό το μήνυμα ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή ότι το αναπηρικό κίνημα της χώρας, με αξιοπρέπεια, με πλήρη αυτοδιάθεση, με ανεξαρτησία διεκδικεί αυτό που οφείλει να παρέχει η ελληνική κοινωνία και πολιτεία στα Άτομα με Αναπηρία, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης.
Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, δυνατά, τεκμηριωμένα γιατί δεν διεκδικούμε παράλογα πράγματα. Αυτό αφορά το σύνολο της χώρας γιατί σε όλη την χώρα υπάρχουν αγωνιστές όπως εσείς, των δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας