Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Δήμαρχος Σητείας: «Πέφτει στο κενό η ευκαιρία να ενισχυθεί ο Ν. Λασιθίου»

«Σίγουρα δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους», ήταν η πρώτη φράση του Δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη από τον οποίο ζητήσαμε ένα πρώτο σχολιασμό μετά την γνωστοποίηση των όσων προτείνει η Επιτροπή Γαβρόγλου αναφορικά με την διάρθρωση των σχολών στο Νομό Λασιθίου.

Συνεχίζοντας – σε έντονους τόνους πάντα – επεσήμανε: «Αυτά που λεγόταν μέχρι τώρα για ενίσχυση του Νομού Λασιθίου κάθε άλλο παρά ενίσχυση είναι. Ούτε αναπτυξιακή προοπτική δίνουν, ούτε δίνουν την δυνατότητα μελλοντικών συνεργιών με άλλα τμήματα βάσει και της λογικής που πρέπει να ισχύει σε τέτοιες μεγάλου μεγέθους μεταρρυθμίσεις, πανεπιστημιοποίησης δηλαδή του ΤΕΙ.»
«Το πρωτοφανές και καινοφανές», όπως τόνισε, «για κείμενα διαβούλευσης είναι οι αστερίσκοι που μπαίνουν στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας, ο αστερίσκος λέει με σαφήνεια ότι η άποψη της επιτροπής ήταν το Τμήμα να πάει στο Ηράκλειο αλλά παραμένει στη Σητεία επειδή τι; Μας κάνουν χάρη; Αυτό σίγουρα μας υποψιάζει και μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό είναι στημένο, πονηρό σκηνικό, η αυλαία του οποίου θα ανοίξει την κατάλληλη στιγμή και θα αποδυναμωθεί πλήρως ο Νομός Λασιθίου.»
Αναφερόμενος στην δημιουργία νέων τμημάτων, σχολής καλών τεχνών – μουσικολογίας στο Λασίθι, επισήμανε πως είναι ευχολόγια. «Παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον και υπό προϋποθέσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Σίγουρα διαφαίνεται ότι μία ευκαιρία που είχε η σημερινή κυβέρνηση να ενισχύσει το Νομό Λασιθίου μέσα από το νέο πανεπιστήμιο, πέφτει στο κενό. Σε καμία περίπτωση προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος. Δηλώνω δε, ότι αν δεν γινόταν ένας έντονος αγώνας σε διάφορα επίπεδα, από ότι φαίνεται,  μπορεί και το Τμήμα να είχε φύγει. Αν δεν ήμασταν σε επαγρύπνηση, αν δεν πιέζαμε εκεί που έπρεπε, με τον τρόπο που έπρεπε κι όταν έπρεπε. Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι όλοι είμαστε έρμαια των επιλογών που γίνονται στο Ηράκλειο. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το Ηράκλειο διαθέτει εκείνη την δυναμική η οποία μετατρέπεται στην ουσία σε μία εξουσία σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στο Νομό Λασιθίου. Προκλητικά κι απροκάλυπτα το κατεστημένο του Ηρακλείου καταφέρνει και ισχυροποιεί το Ηράκλειο βάζοντας ‘αστερίσκους’ στο Λασίθι.»
Όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος Σητείας θα υπάρξει συνεννόηση με τους υπόλοιπους Δημάρχους του νομού αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις κι αντιδράσεις.
Αναφερόμενος επίσης στα Τμήματα Διετούς Κύκλου Σπουδών που προτείνει το σχέδιο νόμου να λειτουργήσουν στην Σητεία – «Διασώστες» και «Ποιότητα και Διαχείριση Επισιτισμού» – σημείωσε ότι δεν έχουν πιθανότητα επιτυχούς λειτουργίας. «Τέτοια τμήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα που εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού, απόφοιτων ΕΠΑΛ δηλαδή που μπορούν να σπουδάσουν. Άρα θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ‘κερασάκι’ για να μας γλυκάνει. Αλλά κι εξ’ αρχής και στην συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο με τους υπόλοιπους Δημάρχους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι τα Τμήματα αυτά μπαίνουν στην λογική ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας, είναι Τμήματα ΙΕΚ στην ουσία, έστω αναβαθμισμένα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Τέλος ο Δήμαρχος εστίασε στην αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των πολιτών: «Δεν παύει βέβαια αυτό να είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει και την διαδικασία της διαβούλευσης. Με την ευκαιρία καλώ όλους τους Λασιθιώτες, ιδιαίτερα τους Σητειακούς να μπουν στη λογική της διαβούλευσης και να εκφράσουν την έντονη αντίδραση τους για το αστεράκι που έχει το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που λειτουργεί στη Σητεία. Αυτό το ‘αστεράκι’ πρέπει να φύγει! Το Τμήμα πρέπει να μείνει στη Σητεία και να έρθει κι άλλο Τμήμα στην περιοχή μας. Η πρόταση μου είναι, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων που είναι ένα νέο Τμήμα και το οποίο θεωρητικά και υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη τριετία, αντί στο Ηράκλειο να λειτουργήσει στη Σητεία.»
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας