Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του καρδιολόγου από τη Σητεία

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έχει οριστεί να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη η δολοφονία του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη με κατηγορούμενους τον Βούλγαρο Αστυνομικό που είχε συλληφθεί για το φόνο και τη σύζυγο του γιατρού που έχει αποφυλακιστεί αλλά κατηγορείται ως συνεργός.

Η δολοφονία είχε σημειωθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 8:30 το πρωί, στα Πιλαλήματα όταν ο δράστης είχε στήσει φονική ενέδρα στο θύμα του, το πυροβόλησε τρεις φορές και δύο ώρες μετά συνελήφθη από την Αστυνομία.
Ο αστυνομικός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το έγκλημα, ωστόσο οι δικαστικές Αρχές δεν πείστηκαν από τα λεγόμενά του και αποφάσισαν την προφυλάκιση του αλλά και της ερωμένης του και χήρας του αδικοχαμένου γιατρού.
Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, η 39χρονη από τη Βουλγαρία είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.
Το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λασιθίου, επιβεβαιώνει τα αναλυτικά ρεπορτάζ με τα οποία η ΑΝΑΤΟΛΗ κατέγραψε τα γεγονότα.

Η προετοιμασία του φόνου
Ήταν Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η 38χρονη τότε σύζυγος του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη από τη Σητεία, έκλεινε την οριστική συμφωνία με τον ομοεθνή, Βούλγαρο εραστή της, για να δολοφονήσουν τον 62χρονο Σητειακό γιατρό.
Ο 37χρονος ήταν αστυνομικός στην Βουλγαρία. Θα έπαιρνε την επόμενη μέρα το αυτοκίνητο του, ένα άσπρο audi μεγάλου κυβισμού και θα κατέβαινε στην Ελλάδα για να σκοτώσουν τον γιατρό και να ζήσουν τον έρωτά τους.
Ο αστυνομικός κινήθηκε με το αυτοκίνητο του μέσω Αλεξανδρούπολης,  διέσχισε την ηπειρωτική Ελλάδα κι έφτασε στην Κρήτη ακτοπλοϊκώς. Στάθμευσε το λευκό ΙΧ στο αεροδρόμιο Σητείας και έκρυψε καλά το υπηρεσιακό του περίστροφο και μια κυνηγετική καραμπίνα που είχε φέρει. Με την σύζυγο του γιατρού συναντήθηκαν για να υλοποιήσουν το σχέδιο δολοφονίας που είχε προετοιμάσει η γυναίκα στις λεπτομέρειες του.
Μαζί είδαν το σπίτι που έμενε. Έπρεπε να παρατηρήσει την γειτονιά, τους γύρω χώρους, τους δρόμους της πόλης της Σητείας. Μαζί κινήθηκαν με το αυτοκίνητο στον δρόμο από τη Σητεία ως τα Πιλαλήματα, στον οποίο θα οδηγούσε ο γιατρός για να πάει στο Μακρύ Γιαλό, τον τόπο καταγωγής του, όπου έκανε ιατρείο κάθε Σάββατο. Έτσι χαρτογράφησαν την διαδρομή. Είδαν τα σημεία που θα περάσει και επέλεξαν το κατάλληλο σημείο, χρονομετρώντας την διαδρομή και υπολογίζοντας τις λεπτομέρειες. Όλα ετοιμάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Σ’ ένα σημείο του δρόμου με στροφές και καλή ορατότητα για τον δράστη…

Ο φόνος
Ο γιατρός υποπτευόταν τη σύζυγο τους τελευταίους μήνες για εξωσυζυγική σχέση. Έχανε χρήματα από το σπίτι – ένα ποσό κοντά στις 30.000 ευρώ – και το κλίμα στο ζευγάρι δεν ήταν το καλύτερο. Ο γιατρός είχε παντρευτεί την νεαρή γυναίκα πριν λίγα χρόνια, ικανοποιώντας την επιθυμία του να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, δεν φανταζόταν τι επρόκειτο να συμβεί.
Ήταν Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ο Χριστόδουλος Καλαντζάκης είχε γενέθλια. Είχε γεννηθεί στις 7 Οκτωβρίου 1955. Η σύζυγος του είχε κατέβει στην αγορά την προηγούμενη μέρα. Αγόρασε ένα πουκάμισο για τον σύζυγο, του το δώρισε το πρωί του Σαββάτου και μετά τη συνεύρεσή τους, τον αποχαιρέτησε και φρόντισε να ενημερώσει με μήνυμα τον εραστή: «Έφυγε τώρα. Μόνος».
Το πρωί του Σαββάτου αυτός είχε στηθεί, φορώντας στολή παραλλαγής για να μοιάζει με κυνηγό, στο σημείο που είχαν αποφασίσει στα Πιλαλήματα. Είχε ανοικτό το κινητό του τηλέφωνο και περίμενε. Λίγο μετά έφτασε το μήνυμα. Ο άντρας της είχε ξεκινήσει για το Μακρύ Γιαλό, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Συνήθως, σε αυτή την διαδρομή, είχε μαζί του τον αδελφό της. Αυτή την φορά όχι. Ήταν μόνος οδεύοντας στη φονική ενέδρα. Αρκετή ώρα μετά κι ενώ η Μερσεντές του γιατρού πλησίασε στο σημείο, ο δράστης βρισκόταν βορειοανατολικά πάνω από το δρόμο, σημάδεψε με την καραμπίνα, πυροβόλησε. Ο γιατρός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και τραυματισμένος από την σύγκρουση βγήκε από το αυτοκίνητο προσπαθώντας να διαφύγει. Δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη και μία στο κεφάλι κι έπεσε αιμόφυρτος στην άκρη του δρόμου.
Στις 9 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2017 ο φόνος είχε καταγραφεί ως γεγονός, στερώντας την ζωή από τον καρδιολόγο.
Ο δράστης συνελήφθη στην περιοχή της Ιεράπετρας, μετά την αξιοποίηση πληροφοριών από κυνηγούς και διερχόμενους. Από την πρώτη ώρα διαφάνηκε το ερωτικό κίνητρο του εγκλήματος. Τελικά ομολόγησε μετά από πολύωρη ανάκριση όπου απέδειξε την εμπειρία που είχε, λόγω επαγγέλματος, αλλά χωρίς να καταφέρει να παραπλανήσει την Αστυνομία. Ακολούθησε και η ομολογία της συνεργού του, που οδήγησε στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η επιτυχία της Αστυνομίας
Ο φόνος έλαβε μεγάλη και πανελλήνια δημοσιότητα, αποτελώντας πρωτόγνωρο γεγονός για τα τοπικά δεδομένα και αστυνομικά χρονικά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν πέρασαν πάνω από 12 ώρες για να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση και να προχωρήσει η Αστυνομία σε επίσημη ανακοίνωση, στοιχείο που καταγράφηκε ως μία σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας του Λασιθίου.
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτοι οι ρυθμοί που κινήθηκαν τα στελέχη της και ειδικά οι επιφορτισμένοι με το έργο να «δέσουν» την υπόθεση και να αποσπάσουν ομολογίες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ταυτοποιήθηκαν τα δεδομένα που αφορούσαν την ταυτότητα του δράση και των όπλων που είχε μαζί του όπου απαιτούνται διαδικασίες που εμπλέκουν την Ελληνική Πρεσβεία στην ξένη χώρα  κι όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων  όλα εξελίχθηκαν με γρήγορους ρυθμούς.
Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, του Αστυνομικού Τμήματος και Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ


Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας