Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες για το σκαθάρι στο Βάι

Στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Νίκος Πλακαντωνάκης επανήλθε στο σκαθάρι, στην δυναμική του και γενικότερα στην διαμορφούμενη κατάσταση.
Ο δήμαρχος Σητείας κ. Θοδ. Πατεράκης τόνισε ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας είναι σε εγρήγορση. Πολλές φορές υπάρχει μία παραπληροφόρηση και ανάδειξη από κάποιους ιδιώτες με συγκεκριμένο τρόπο του θέματος επειδή ενδεχομένως κάπου αποσκοπούν.

Κίνδυνος υπάρχει προφανώς και ο Δήμος έχει ζητήσει διαχειριστικό σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι εφικτό. Γιατί ναι μεν μπορεί το έντομο να μην είναι πλέον έντομο καραντίνας με βάση το γεγονός ότι έληξε από την Ε.Ε. η περίοδος που είχε χαρακτηριστεί, αλλά μπορεί από μόνη της κινούμενη η ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει σε μία χρηματοδότηση. Και παλιά είχε δοθεί ένα ποσό με το οποίο έγιναν παρεμβάσεις στο φοινικόδασος και υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης των δέντρων σε τυχόν προσβολές. Μπορεί λοιπόν και τώρα να δοθεί ένα ποσό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό το θέμα, να γίνει ότι είναι δυνατόν και επιστημονικά τεκμηριωμένο στην κατεύθυνση εμπόδισης της εξάπλωσης του σκαθαριού».
Στο Παλαίκαστρο
«Βάσει της πληροφόρησης που έχω», συνέχισε, «μεγάλα δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια του φοίνικα του Θεοφράστου, δεν έχουν προσβληθεί. Δεν θέλω να καθησυχάσω κανέναν. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, αναφέρω ότι τα δέντρα που έχουν προσβληθεί -και δημιουργήσει και μία αναστάτωση το τελευταίο χρονικό διάστημα- στην περιοχή του Παλαικάστρου δεν ήταν φοίνικες του Θεοφράστου. Ήταν κατά την άποψη των Γεωπόνων κάποια υβρίδια αυτού του είδους του φοίνικα.
Βέβαια, κατά την άποψη πάλι των επιστημόνων, για να είμαστε σίγουροι ότι είναι υβρίδια, πρέπει να ξέρουμε τον γονότυπο. Δυστυχώς όμως ο γονότυπος του φοίνικα του Θεοφράστου δεν είναι γνωστός. Άρα κι εδώ μπορεί και οι επιστήμονες να κάνουν κάποιο λάθος. Αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα το σίγουρο είναι ότι δεν έχει προσβληθεί κανένας φοίνικας του Θεοφράστου. Οπότε πρέπει να παρακολουθούμε το θέμα».

Η ευθύνη των ιδιωτών
«Είναι σε εγρήγορση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι δικοί μας γεωπόνοι εδώ. Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι και οι ιδιώτες που έχουν φοίνικες έχουν κι αυτοί μεγάλη ευθύνη. Κι αυτοί που έχουν και κάποια φυτώρια, έχουν ευθύνη, όσον αφορά την νομιμότητα των φυτωρίων κι αν όλα εκεί λειτουργούν σωστά. Καλό θα ήταν όλα τα ιδιωτικά φυτώρια να καταστραφούν από την στιγμή που έχουν φοίνικες. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Και ο ιδιώτης είναι δύσκολο να βρει χρήματα για να τους καταστρέψει και βέβαια η όποια προσπάθεια έγινε από την Περιφέρεια συνάντησε την δημοσιονομική δυσκολία βάσει της οποίας δεν είναι επιλέξιμη αυτή η δαπάνη. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικά μπλεγμένο ζήτημα.
Θεωρώ ότι το αρμόδιο Υπουργείο για να αποδείξει ότι έχει μία ευαισθησία πάνω σε αυτό το σημαντικότατο θέμα για την περιοχή μας, την Κρήτη, την Ελλάδα που ονομάζεται φοινικόδασος Βάι, πρέπει βρει τρόπο αντιμετώπισης, να αποδείξει ότι σκέφτεται σοβαρά το θέμα», κατέληξε ο κ. Πατεράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας