Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Έρχονται 940 προσλήψεις για τη δακοκτονία

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-06-26/dakok.jpg Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η σχετική ΚΥΑ του Στ. Αραχωβίτη
Στην κατεύθυνση σταδιακής υλοποίησης των δεσμεύσεων Αραχωβίτη για έγκαιρη έναρξη φέτος - που ο ίδιος είναι για πρώτη χρονιά υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μας
- των διαδικασιών για τη δακοκτονία, εκδόθηκε και αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” σχετική κοινή απόφαση του ίδιου, καθώς και των υπουργών Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας-Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Η ΚΥΑ έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση των ελαιώνων σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας (7 εκατ. στρέμματα περίπου), και εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές η εφαρμογή των πρώτων ψεκασμών θα απαιτηθεί να υλοποιηθεί από 1η Ιουνίου 2019. Κατά συνέπεια, πριν από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αναρτηθούν παγίδες για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού.
Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η άμεση έγκριση πρόσληψης του προσωπικού για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της χώρας, που θα πλήξει το ήδη μειωμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Το προσωπικό που προβλέπεται
Έτσι, καθορίζεται για το έτος 2019 ο αριθμός κατά κατηγορία εκπαίδευσης του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απαιτείται για την κάλυψη των ανωτέρω εποχικών αναγκών ως ακολούθως:
Με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει η κατανομή του προσωπικού στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών της χώρας ως εξής:
Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης γεωπόνοι ή εν ελλείψει αυτών Τεχνολόγοι Γεωπόνοι Φυτικής Παραγωγής ή εν ελλείψει αυτών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών ή Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, για 6,5 μήνες, θα προσληφθούν 192.
Θα προσληφθούν, επίσης, 334 εργατοτεχνίτες Υ.Ε., για έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για 6,5 μήνες. Επίσης, θα προσληφθούν άλλοι 414 εργατοτεχνίτες Υ.Ε., που θα κάνουν μέχρι 60 ημερομίσθια ανά άτομο και για χρονικό διάστημα επίσης 6,5 μηνών. Συνολικά, δηλαδή, θα προσληφθούν 940 άτομα.

Επίθεση από Κεγκέρογλου
«Οφείλεται να αποζημιώσετε τους παραγωγούς»
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει με ερώτησή του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Εσωτερικών: «Ευθύνεστε για την αποτυχία της δακοκτονίας και οφείλετε να εξασφαλίσετε αποζημίωση στους παραγωγούς». Και ως εκ τούτου, τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Η φετινή χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης, αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι λάθος χειρισμοί στην οργάνωση και στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είχαν σαν συνέπεια τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα εξευτελιστικές τιμές για το προϊόν και πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη επιβεβαιώνουν τα παρακάτω στοιχεία:
Για την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στους 118.000 τόνους, την περίοδο 2015-2016 σε 90.000, την περίοδο 2016-2017 σε 55.000 και την περίοδο 2017-2018 κάτω από 75.000 τόνους.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τρία (3) χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει στην έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις:
α) Στη μεταφορά των πιστώσεων για την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών και
β) Στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας.
Γι’ αυτό, πολλοί παραγωγοί προβαίνουν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η δακοκτονία πρέπει να είναι καθολική.
Επιπλέον, η συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων της (υπουργών-ευρωβουλευτών) στα ευρωπαϊκά όργανα για αύξηση της αδασμολόγητης εισαγωγής ελαιολάδου από τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία κ.λπ., συμπιέζει επιπλέον προς τα κάτω την τιμή του ελαιολάδου.
Με δεδομένη την τεράστια καταστροφή και τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:
- Τι συγκεκριμένο θα πράξετε ως υπεύθυνοι για τη μείωση της παραγωγής και πώς θα καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια;
- Ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης για την έγκαιρη προετοιμασία και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο;».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας