Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πανελλήνια πρωτιά για ένα αντισυμβατικό κρασί από την Σητεία το Οικονόμου Sitia 2004

Η ιστοσελίδα oinos (krasiagr.com) δημοσίευσε τα 20 κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, που πήραν τις υψηλότερες βαθμολογίες από την ομάδα του Oinos την χρονιά που πέρασε.
Κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από τα Επτάνησα μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δοκιμάστηκαν και επελέγησαν με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα, αλλά και την μοναδικότητά τους.
Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το καλύτερο κρασί της Ελλάδας είναι από το νομό Λασιθίου, από τη Ζήρο της Σητείας, το Οικονόμου Sitia 2004 (ποικιλία: Λιάτικο 80%, Μανδηλάρι 20%, τιμή: 47 €, βαθμολογία: 94/100).
Εκπληκτική η περιγραφή του κρασιού από την ομάδα του oinos:
«Μια οινική ιδιοφυΐα, ο Γιάννης Οικονόμου σπούδασε στην Ιταλία. Τα αντισυμβατικά κρασιά του με εκπληκτικά γήινο και πικάντικο χαρακτήρα, διαθέτουν μια τρομερή πηγαία αυτοπεποίθηση. Τα φρούτα προέρχονται από αυτόριζους αμπελώνες μέσης ηλικίας 45-60 έτη.
Εκκεντρικό και ταυτόχρονα μεγάλο και βελούδινο το εντυπωσιακά προικισμένο αυτό κρασί αποκαλύπτει φορτία ώριμων φρούτων, αποξηραμένων βοτάνων, δέρματος και ασιατικών μπαχαρικών. Βατόμουρα, δαμάσκηνα, μύρτιλα, σταφίδα και πλήθος βοτάνων, μπαχαρικών, αλλά και η διακριτική υπενθύμιση του βαρελιού εναλλάσσονται στην μύτη με το πέρασμα της ώρας. Κάπου εκεί και μια ανεπαίσθητη οξειδωτική νότα εμφανίζεται παροδικά. Παραδειγματικά ακριβές στον ουρανίσκο, όπου η σπάνια προσωπικότητά του γίνεται απόλυτα σαφής. Εκπληκτικά “πλήρες”, έξοχα δομημένο και με μια απίστευτη ωριμότητα δείχνει την ευοίωνη προοπτική εξέλιξής του. Όπως θα έλεγε και ο R.Parker, περιγράφοντας μια μεγάλη Βουργουνδία: Μια σιδερένια γροθιά σε ένα βελούδινο γάντι».
ΛΕΩΝ.Κ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας