Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Αίτηση της Loyalward Ltd για μεταφορά των αποβλήτων από την τουριστική μονάδα στη Σητεία

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας συζητήθηκε και η αίτηση της εταιρίας Loyalward Ltd για συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων από την τουριστική μονάδα «Ίτανος Γαία».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Σητείας Νίκος Κοζυράκης αναφέρθηκε στο αίτημα της εταιρίας προκειμένου να συμπεριληφθεί στους περιβαλλοντικούς όρους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι δεν έχουμε κάποιο λόγο να μην εγκρίνουμε το αίτημα, όπως και σε όλες τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν. Συμπεριφερόμαστε θετικά ως προς την περισυλλογή των αποβλήτων». Ενημέρωσε παράλληλα για εκείνα που έχει τη δυνατότητα και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να περισυλλέγει ανά κατηγορία, αλλά και για ό,τι προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου, που, όπως σημείωσε, ισχύει για όλους.

Υπάρχει δυσπιστία αν θα ολοκληρωθεί η επένδυση

Ακολούθησαν ερωτήσεις, προβληματισμοί και τοποθετήσεις. Το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Θοδωρής Πατεράκης, οι επικεφαλής της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας Πέτρος Δμητροπουλάκης και Σταυρούλα Καράμπελα και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Μιχάλης Αντωνιδάκης, η Στέλλα Αϊλαμάκη, ο Γιάννης Κατσαράκης και η κ. Κουνελάκη κά.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι θα πρέπει το Δ.Σ. να προχωρήσει στις εγκρίσεις που ζητούνται στο πλαίσιο και της προβλεπόμενης νομοθεσίας. Όμως επισημάνθηκε ότι η μεγάλη χρονική διάρκεια που υφίσταται το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης, επιφέρει και δυσπιστία ως προς την υλοποίησή της τελικά. Θα πρέπει η εταιρία να κάνει αισθητή την παρουσία της και να ενημερώσει υπεύθυνα, όπως τονίστηκε.
Παράλληλα τονίστηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια, για την συγκεκριμένη επένδυση έχει υπάρξει μεγάλη προσπάθεια -δικαστική κατ’ εξακολούθηση- καθυστέρησης και παρεμπόδισής της από μία ομάδα ανθρώπων, ενάντια στην βούληση του μεγαλύτερου ποσοστού της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί την υλοποίηση της.

Η στρατηγική ΜΠΕ
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο  Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης σημείωσε ότι η ΜΠΕ που έχει εγκριθεί, εναντίον της οποίας πραγματοποιήθηκε προσφυγή που απορρίφθηκε από το ΣτΕ, είναι η λεγόμενη Στρατηγική ΜΠΕ. Αφορούσε τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν να κάνουν με την χωροταξία της παρέμβασης, με το συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό και την κατανομή των υποδομών, που ολοκληρώθηκε με την έκδοση Π/Δ εναντίον του οποίου υπήρξε και πάλι προσφυγή.
«Τώρα είναι το επόμενο στάδιο, εξετάζεται η ΜΠΕ των κτισμάτων στην ουσία κι όλων των άλλων υποστηρικτικών δομών, που θα συνοδεύουν την λειτουργία του έργου. Είναι ξεχωριστό στάδιο, απαραίτητο για την έκδοση στην συνέχεια οικοδομικών αδειών», πρόσθεσε.
Το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αίτηση. Λευκό ψήφισαν οι κ. Αϊλαμάκη και Καράμπελα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας