Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Προβληματικό το Σχέδιο Πόλεως Σητείας

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην τακτική Γενικής Συνέλευσης του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών. Επί τάπητος ετέθη το σχέδιο πόλης της Σητείας. Από το 1950 και στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν γίνει περισσότερες από 120 τροποποιήσεις
με αποτέλεσμα να προκύπτουν σήμερα διάφορα θέματα, σε πολλά σημεία και κυρίως στο παλιό σχέδιο πόλης. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ταύτιση δρόμων με αποκλίσεις που ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Επομένως υπάρχει ένα «προβληματικό» σχέδιο πόλης, που αφορά την παλιά Σητεία. Όπως επισημάνθηκε στην διάρκεια της συνέλευσης θα πρέπει να διορθωθεί διότι επιφέρει προβλήματα στις οικοδομικές άδεις, οι οποίες κάποια στιγμή «σκαλώνουν».
Οι τροποποιήσεις, όπως αναφέρθηκε, έγιναν -καλώς- για διάφορους λόγους, όμως δεν κατέστη δυνατή η διευθέτηση του προβλήματος, το οποίο εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα με διάφορες περιπτώσεις που έφθασαν στην πολεοδομία. Θεωρείται επομένως αναγκαία η αντιμετώπισή του και στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν ενέργειες που μπορούν να γίνουν ώστε αυτό να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση.
Αυτήν την ώρα η διαδικασία στηρίζεται σε αποφάσεις Νομάρχη για τα όρια των οικισμών. Όμως σε πολλούς, που οριοθετούνται από τα σημεία που περιγράφονται στους παλιούς χάρτες, δεν εμφανίζονται τα οροθέσια σημεία με αποτέλεσμα τα όρια αρκετών οικισμών να είναι ασαφή και να προκύπτουν αντίστοιχα προβλήματα. Άρα θα πρέπει να μελετηθεί, όπως ειπώθηκε, η οριοθέτηση των οικισμών του Δήμου Σητείας.
Το σχέδιο πόλης και τα όρια των οικισμών, όπως αναφέρθηκε, αποτελούν ατέλειες του παρελθόντος, που για να διευθετηθούν απαιτείται πολύς χρόνος και σημαντικό κόστος.

Για τις άδειες
Επίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημέρωσε τα μέλη του, κατόπιν συνεννόησης με την Πολεοδομία, για την έκδοση αδειών. Επισημάνθηκε ότι χρειάζεται προσοχή  στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, αφού απαιτείται πρώτα η δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, που είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση μίας άδειας.
Συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα, διαδικαστικά που αφορούν την λειτουργία του Συλλόγου, όπως η τροποποίηση του καταστατικού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας