Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Πρεμιέρα για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-11-02/ekptoseis2.jpg Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές
Μια περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, στην οποία οι έμποροι στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους από την υπερφορολόγηση, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.


Οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, αναμένονται εναγωνίως και από τους καταναλωτές, που με “τσεκουρεμένα” εισοδήματα και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, προσδοκούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ψωνίζοντας στις εκπτώσεις με συμφέρουσες τιμές.
Ήδη στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου αλλά και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού οι καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει στις βιτρίνες τους τα ποσοστά των εκπτώσεων, με στόχο την προσέλκυση των καταναλωτών, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει πληθώρα προϊόντων σε πολύ καλές ποιότητες, με τους εμπόρους για πολλοστή φορά να ζητούν από τον κόσμο να στηρίξει και να προτιμήσει για τις αγορές του τις ντόπιες επιχειρήσεις, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τη βοήθειά του για να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Υπενθυμίζεται πως οι εκπτώσεις είναι μια ευκαιρία για τους εμπόρους να δουν τα ταμεία τους να “γεμίζουν”, με δεδομένο μάλιστα ότι η εορταστική περίοδος δεν έφερε τους προσδοκώμενους τζίρους.

Όπως μάλιστα είχε τονίσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, «τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο η κίνηση της αγοράς τις γιορτές, όσο και την περίοδο των εκπτώσεων βρίσκεται σε μια διαρκή πτώση, και δυστυχώς δε βλέπουμε να υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής της όλης αυτής κατάστασης. Το μόνο που βοήθησε φέτος ήταν κάποιες - προεκλογικές - επιδοτήσεις που δόθηκαν και μπόρεσε ο κόσμος λίγο να ανασάνει και να προχωρήσει σε αγορές, δίνοντας κυρίως προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών σε είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ καλά κάπως κινήθηκαν τα είδη δώρων και παιχνιδιών. Σειρά τώρα έχουν οι εκπτώσεις».

Αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται βέβαια πως, σύμφωνα με τον νόμο, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου, προβλέπεται προαιρετική και όχι υποχρεωτική λειτουργία των καταστημάτων, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Κάτι που ωστόσο για μια ακόμη φορά προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστικών Ενώσεων των ιδιωτικών υπαλλήλων, που παλεύουν για τη διατήρηση της Κυριακής ως αργίας.

Εγκύκλιος ΕΣΕΕ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Η ΕΣΕΕ σε σχετική εγκύκλιό της επισημαίνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Συνομοσπονδία ζητάει την προσοχή των εμπόρων ως προς τη διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα. Όπως τονίζεται, οι έμποροι που καταφεύγουν μόνο στην αναγραφή ποσοστού έκπτωσης κινδυνεύουν με αχρείαστα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις κριθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι στη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας