Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία Δήμου Σητείας

Χρονιά με αρκετή δραστηριότητα αναμένεται να είναι το 2019 για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σητείας, δεδομένου ότι το 2018 ναι μεν ήταν δύσκολο έτος όμως παράλληλα έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να ακολουθήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού τη νέα χρονιά σε ό,τι αφορά έργα, μελέτες και χρηματοδοτήσεις.

Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε την χρονιά που πέρασε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής. Προχωρώντας σε έναν συνοπτικό αλλά περιεκτικό απολογισμό του 2018 επισήμανε: «Ανάληψη καθηκόντων στις 2 Ιανουαρίου 2018 στην Τεχνική Υπηρεσία. Επί της ουσίας διαχείριση και εποπτεία της υπηρεσίας για ένα έτος, μέσα στο οποίο συνέτρεξαν πολλά, τελέστηκαν αρκετά, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, με δεδομένο ότι ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τις κείμενες διατάξεις του Ν.4412/2016 ο οποίος αφορούσε τις δημόσιες συμβάσεις, έργα και προμήθειες, και υπήρχε για τα έργα υπήρχε μία κωλυσιεργία από το ίδιο το Υπουργείο όσον αφορά την πλατφόρμα ανάρτησης των διαγωνισμών. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016, η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε στην ουσία προς τα τέλη του 2017. Άρα το 2018 ήταν ο χρόνος όπου μπορούσαν πλέον θεωρητικά οι Δήμοι να προχωρήσουν στη δημοπράτηση έργων. Αυτό και κάναμε».
Ερωτηθείς σχετικά για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε και εξακολουθεί η Τεχνική Υπηρεσία, ο κ Τερζής εστίασε στην έλλειψη προσωπικού. «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να εκπονήσει μελέτες. Επί της ουσίας η Τεχνική Υπηρεσία σε επίπεδο Πολιτικών Μηχανικών έχει έναν που μπορεί να συντάξει και να εκπονήσει μελέτες. Ο Διευθυντής δεν λογίζεται ως Μηχανικός για να το πράξει, διότι αυτός θεωρεί, άρα πρέπει κάποιος άλλος να τις συντάξει. Έχουμε μόνο έναν που πρέπει αντιμετωπίσει τον σχεδιασμό που υπάρχει μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα, την καθημερινότητα και τις άμεσες ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο για μία υπηρεσία που δεν έχει υπαλλήλους να κάνει μελέτες και να δημοπρατήσει έργα», τόνισε.
Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε παράλληλα στις καθυστερήσεις λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας κάτι που έγινε το 2016 αλλά έπρεπε να περάσει ενάμισης χρόνος για να ενεργοποιηθεί. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όσο μπορούμε και να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και των δημοτών. Το προηγούμενο έτος ήταν πολύ δύσκολο, ήταν όμως και παραγωγικό. Ο εχθρός βέβαια του καλού είναι το καλύτερο Προσδοκούμε τη νέα χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια να παράξουμε περισσότερο έργο προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής μας. Έχουμε αρκετά πιστωμένα χρήματα για συγκεκριμένα έργα όπως το Πλανητάριο Αστεροσχολείο, το διασυνοριακό πρόγραμμα interring που αφορά και την βελτίωση του κοινοτικού καταστήματος στο Κεφαλοβρύση, την αγροτική οδοποιία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις Χανδρά και Σκοπής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και άλλες πιστώσεις που περιμένουν την ολοκλήρωση των μελετών και την άμεση δημοπράτηση τους», τόνισε.
Τέλος όπως σημείωσε ο κ. Τερζής, για το 2019 η Τεχνική Υπηρεσία εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας