Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Στο τελικό στάδιο οι εργασίες στη γέφυρα Χαμεζίου, πότε θα ανοίξει

Η γέφυρα του Χαμεζίου αποτελεί αν όχι το πιο σημαντικό, σίγουρα ένα από τα πλέον σημαντικά οδικά έργα για την περιοχή του Δήμου Σητείας. Ωστόσο το πολύπαθο έργο έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως το «νέο γεφύρι της Άρτας».

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους και ίσως για πρώτη φορά… οι ενδείξεις για την πολυπόθητη ολοκλήρωσή του να είναι ικανοποιητικές. Το έργο «εισέρχεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης», όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ. ΑΕ) κ. Φώτης Καζάσης.
«Μετά την διαδικασία αποκατάστασης τους προηγούμενους μήνες ανέλαβε νέος εργολάβος και μέχρι σήμερα», όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, «έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πεζοδρομίων της γέφυρας σε μήκος 490 μ., πλήρως. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάστρωσης των σκυροδεμάτων ρύσεων -κλίσεις, επομένως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες από το ακρόβαθρο Α1 μέχρι το Α2.
Εκκρεμεί πλέον η μόνωση του καταστρώματος της γέφυρας, που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές. Ο χρόνος που απαιτείται για να υλοποιηθεί είναι δύο με τρεις ημέρες. Θα ακολουθήσουν τα ασφαλτικά, τα οποία έχουν παραγγελθεί και θα γίνουν άμεσα μετά τις γιορτές.
Για να ολοκληρωθεί η γέφυρα και να δοθεί σε χρήση θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσης τα στηθαία ασφαλείας και οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού. Η υποδομή γι’ αυτά έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή έχουν γίνει στη γέφυρα όλες οι δικτυώσεις, που χρειάζονται για την παροχή του ρεύματος, οι βάσεις όπου θα μπουν τα στηθαία.»

Τα στηθαία
«Ο ηλεκτροφωτισμός», συνέχισε, «έχει παραγγελθεί κι αναμένεται να παραληφθεί. Ως προς τα στηθαία υπάρχει ένα μικρό θέμα διότι πρέπει να πληρούν τις νέες προδιαγραφές, που ισχύουν πλέον για τα στηθαία αναχαίτισης οχημάτων.
Από τον ανάδοχο έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές, τρία είδη στηθαίων, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές και για τα οποία πρέπει ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΑΚ να κρίνει ποιό θα επιλεγεί. Οι προσφορές έχουν κατατεθεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, θα προχωρήσει η παραγγελία των στηθαίων».

Μέσα Μαρτίου
«Όλα αυτά εκτιμάμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 15 Μαρτίου του 2019, που σημαίνει πριν τη νέα τουριστική σαιζόν που θεωρούμε ότι “ανοίγει” Μάρτιο -Απρίλιο.
Το έργο “Ενίσχυση ανωδομής υφιστάμενης κοιλαδογέφυρας Χαμεζίου -Α΄ φάση ” έχοντας λάβει παράταση -ολοκλήρωση εργασιών προβλεπόταν έως 31/12/18-αναμένεται λοιπόν να είναι έτοιμο έως τις 15/3/2019. Η παράταση δόθηκε λόγω καθυστέρησης των εγκρίσεων των μελετών, που αφορούσε την εξομάλυνση των ρύσεων.
Εκτιμάται πάντως ότι το έργο θα έχει τελειώσει νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία», πρόσθεσε ο κ. Καζάσης.

Οι νέες προδιαγραφές
«Το μεγάλο πρόβλημα εξάλλου, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, αφορούσε το γεγονός ότι λόγω της παλαιότητας του αρχικού έργου -μακρόχρονη διάρκεια υλοποίησης του έργου- προέκυψαν νέες προδιαγραφές, άλλαξαν οι κανονισμοί σε ό,τι αφορά την κατασκευή των γεφυρών, που ουσιαστικά απαιτούσαν ειδικές μελέτες για να αντιμετωπιστούν θέματα. Ακόμη και το ύψος των πεζοδρομίων έπρεπε να προσαρμοστεί με τις νέες προδιαγραφές.
Με την ολοκλήρωση λοιπόν των εργασιών, η γέφυρα θα δοθεί σε χρήση, με ένα πλάτος 7,5 μ, σε δύο λωρίδες 3,75 μ η καθεμία. Θα υπάρχει οριοθέτηση της κυκλοφορίας, δηλαδή σήμανση εγκεκριμένη και σταθερή, μόνιμη με μικρά κολωνάκια, ίδια με αυτή των Γουρνών- Χερσονήσου. Αυτό, μέχρι να γίνει και η ενίσχυση της γέφυρας, κάτι που αφορά το δεύτερο στάδιο.
Είμαστε πια σε τελικό στάδιο. Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες υποδομής.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο, που να δημιουργεί παράγοντα καθυστέρησης. Το μόνο, το οποίο θέτω με ένα αστεράκι, είναι η προμήθεια των στηθαίων γι’ αυτό και δώσαμε χρόνο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν μέσα στους δυόμισι πρώτους μήνες του έτους, να τοποθετηθούν και να ολοκληρωθεί το έργο».

Το επόμενο στάδιο
Ερωτηθείς για το επόμενο στάδιο της ενίσχυσης ο κ. Καζάσης σημείωσε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μεταφέρεται για την ολοκλήρωση του έργου.
Συγκεκριμένα εκ των 6 συνολικά εκατομμυρίων ευρώ, που δίδονται από το Υπουργείο, από εθνικούς πόρους, τα δύο -1.200.000 με την έκπτωση- αφορούσαν το κομμάτι της δοκιμαστικής φόρτισης και της ολοκλήρωσης της γέφυρας, που υλοποιείται στην παρούσα φάση, ενώ τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια αφορούν την ενίσχυση της γέφυρας (των βάθρων).
Τα χρήματα υπάρχουν, η ΣΑΕ είναι ενεργή για να χρηματοδοτηθεί το έργο και στην επόμενη φάση κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας