Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Χιονίζει στα ορεινά του νομού Λασιθίου

http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2019/01/49678586_2072539846149045_2505724718380744704_n.jpgΧωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι αυτή την ώρα, κάνει την επέλαση του το νέο χαμηλό βαρομετρικό στο νομό Λασιθίου.  Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού Λασιθίου, στα Οροπέδια Λασιθίου και Καθαρού αλλά και στο Σελάκανο.

Μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου όσο και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου χρειαστεί.
https://www.facebook.com/kokolakes/videos/2496200303728766/
Βίντεο από τους Ποτάμους λίγο πριν το Οροπέδιο Λασιθίου
https://www.facebook.com/100008953634474/videos/2005555483086220/
Βίντεο από Σελάκανο
Σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα η κάθοδος της πολύ ψυχρής αέριας μάζας επηρεάζει από το Σάββατο και την Κρήτη. Xιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά με αυξημένη όμως την πιθανότητα να κατέλθουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ο πλέον σημαντικότερος παράγοντας που θα συμβάλει στην εμφάνιση του χιονιού καθώς και στην ένταση της χιονόπτωσης σε χαμηλά υψόμετρα του νησιού μας είναι η  υγρασία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις απογευματινές  ώρες του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής  όπου εμφανίζεται, στα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, και η σημαντικότερη ένταση της χιονόπτωσης.

Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Στη Κρήτη ήδη υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού. Παρακαλούνται λοιπόν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
Γενικές οδηγίες αν πρόκειται να μετακινηθείτε :
  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ
  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Φωτογραφία του J. Siganos από Τζερμιάδω Οροπεδίου Λασιθίου

Την Κυριακή, ημέρα εορτασμού των Θεοφανίων, μόνο τις πρωινές ώρες αναμένονται λίγα φαινόμενα χιονοπτώσεων στα ορεινά αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά σε ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας την ευκαιρία του λαμπρού εορτασμού με καλές γενικά καιρικές συνθήκες. Στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού αναμένονται και πάλι να κάνουν την εμφάνιση τους αυξημένες νεφώσεις και βροχές μετά τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 μποφόρ, στα ανατολικά τμήματα έως και τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις χαμηλότερες τιμές τις πρωινές ώρες που θα είναι κάτω από τους 0°C στα ορεινά, χαμηλές θα είναι και στα πεδινά κοντά τους 4 – 6°C. Η μέγιστη αναμένεται να φθάσει στους 11 °C και λίγο υψηλότερη στα νότια τμήματα του νησιού. Παρά το τσουχτερό κρύο της ατμόσφαιρας, υψηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στη θάλασσα αφού αυτή την περίοδο διατηρεί τις θερμοκρασίες στου 17 έως και 18°C.

Χάρτης θερμοκρασιών το μεσημέρι του Σαββάτου 05/01-Ολικός παγετός στα βόρεια

Ο χάρτης που ακολουθεί δημιουργήθηκε από το σύνολο των μετρήσεων θερμοκρασίας του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου 05/01. Σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής χώρας οι θερμοκρασίες το μεσημέρι δεν ξεπέρασαν τους 0 βαθμούς.



Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας