Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση Συλλόγου Μηχανικών Σητείας για το Κτηματολόγιο

http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2018/12/18.00-%CE%9B-%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9F-%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%A1%CE%91-%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F-10.12.jpg
Ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Π.Ε. Λασιθίου και με αφορμή την εμφάνιση διαφημίσεων από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που εμφανίζονται ως ειδικοί, με αίσθημα ευθύνης, επισημαίνουμε προς τους πολίτες τα ακόλουθα:

Ο μόνος σωστός, άρτιος, ακριβής τρόπος αποτύπωσης και γεωγραφικού εντοπισμού ενός ακινήτου είναι το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα που διαθέτει συντεταγμένες στο εθνικό προβολικό σύστημα (ΕΓΣΑ ’87).
Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να γίνει μόνο με επιτόπια μετάβαση στο ακίνητo και υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη από πιστοποιημένο επαγγελματία Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικό ή Πολιτικό Μηχανικό. Κατά την αποτύπωση ο μηχανικός χρησιμοποιεί πιστοποιημένο τοπογραφικό εξοπλισμό. Επιτόπιες μετρήσεις που έγιναν από μη πιστοποιημένους με μη πιστοποιημένο εξοπλισμό συνήθως αποτελούν τμήμα των ιδιοκτησιών και δεν είναι ακριβείς. Τέτοιες μη ακριβείς μετρήσεις είναι και το υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι ο λανθασμένος γεωγραφικός εντοπισμός των ιδιοκτησιών από πολίτες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίχτηκαν σε υποτιθέμενες «γνώσεις» και «διαβεβαιώσεις» τρίτων, μη μηχανικών, τους οδήγησε τελικά στα δικαστήρια και σε πολυχρόνιες αντιδικίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συνδρομή των μηχανικών στο σωστό γεωγραφικό εντοπισμό και τη σωστή αποτύπωση του ακινήτου τους θα τους είχε προστατεύσει και θα τους είχε εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.
Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους συμπολίτες μας να απευθυνθούν σε μηχανικούς της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για το σωστό και ακριβή εντοπισμό του ακινήτου τους, για τεχνική υποστήριξη και συμβουλές αναφορικά με τα προκύπτοντα τεχνικά ζητήματα και ως προς την ορθή συμπλήρωση δηλώσεων του Κτηματολογίου.

Συνολικες προβολες σελιδας