Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών για το σωστό τρόπο διαχείρισης και τη στάση απέναντι στο παιδί που αθλείται.
Ο κ. Υφαντίδης αναφέρθηκε στον τρόπο που ο γονιός, ο προπονητής μπορεί να μάθει να επικοινωνεί, να αλληλεπιδρά σωστά με τα παιδιά προκειμένου να μεγιστοποιεί και το κίνητρο που έχουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να κατανοεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, αισθάνονται και δρουν μέσα στο αθλητικό περιβάλλον. Παράλληλα να μπορεί να βελτιώνει την συμπεριφορά και την απόδοση τους μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
«Τόσο ο γονιός, όσο και ο προπονητής οφείλουν να γνωρίζουν μερικά μυστικά επικοινωνίας που θα διευκολύνουν το έργο τους. Μυστικά που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κερδίζουν εμπιστοσύνη στο παιδί, με τον τρόπο τον οποίο κριτικάρω και πότε, με τον τρόπο που δίνω συνέπειες και πότε. Επίσης με τον τρόπο που επιβραβεύω προσπάθεια (τί προσπάθεια και πότε), και κυρίως με τον τρόπο που εμπνέω. Εμπνέω ένα παιδί να συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα αθλητικό περιβάλλον, να βάζει στόχους, να βρίσκει κίνητρα.
Ζητούμενο λοιπόν είναι τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά από ‘κει κι έπειτα και η σωστή αντιμετώπιση του ενήλικα προς το παιδί στα όποια θέματα προκύπτουν μέσα από αυτή την διαδικασία
Το εύκολο είναι να κάνεις το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Τα παιδιά, ειδικά από μικρές ηλικίες θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Το ζήτημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, όντας στο αθλητικό περιβάλλον γρήγορα απογοητεύονται και φεύγουν ή δεν αξιοποιούνται. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που δεν αξιοποιούνται σε κανένα επίπεδο ή άλλα αξιοποιούνται και αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Συμπεριφορές διαφορετικές, διογκωμένα “εγώ”, θέματα συγκρούσεων, σχολείο σε παραλληλισμό με τον αθλητισμό κι άλλα θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωστό και αποδοτικό τρόπο. Στην καθημερινότητά μας καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, να αξιολογήσουμε και να συζητήσουμε με το παιδί πάνω σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει».
Για τη συμπεριφορά των γονιών
Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κατερίνα Τσούκη ανέφερε ότι η ομιλία του κ. Υφαντίδη ήταν εξαιρετική. Απαντήθηκαν με σαφήνεια όλες οι ερωτήσεις που ετέθησαν από τους παριστάμενους. Ο καθένας εξέφρασε τον δικό του προβληματισμό σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ως προς τον χαρακτήρα του παιδιού του, αλλά και σύμφωνα με αυτά που εισπράττει από τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
«Μας έδωσε», σημείωσε η κ. Τσούκη, «τρόπους που μπορούμε να συμπεριφερθούμε σε ένα παιδί το οποίο μπορεί να έχει θλίψη λόγω ήττας ή έχει δεχτεί επίκριση από τους συμπαίκτες του ή νιώθει ότι έχει αδικηθεί ή το ίδιο προκαλεί κριτική κακόβουλη απέναντι στους δικούς του συμπαίκτες ή καμιά φορά το εισπράττει κι από τους ίδιους τους γονείς του.
Ο κ. Υφαντίδης αναφέρθηκε σε διάφορους τρόπους και τεχνικές στην στάση που πρέπει να κρατάμε. Πώς να αντιμετωπίσουμε και πώς θα καθοδηγήσουμε το παιδί, πώς να του εξηγήσουμε και πώς να έχουμε μία κοινή γλώσσα, να ζούμε μαζί του και να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται κι όχι κριτές του.
Θεωρούμε σαν Ένωση ότι η συγκεκριμένη ήταν μία πολύ καλή επιλογή επιστημονικού συνεργάτη και συμβούλου και η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Δυστυχώς η εκδήλωση δεν είχε την ανταπόκριση που έπρεπε, αλλά εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα γίνει κατανοητό ότι αυτές οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις γίνονται για να βοηθηθούν οι γονείς και να βοηθήσουν και τα παιδιά τους».
«Τέτοιες εξάλλου εκδηλώσεις», τόνισε και ο κ. Υφαντίδης, «είναι πολύ σημαντικές. Στην προκειμένη περίπτωση διότι είναι ζητούμενος ο τρόπος που πρέπει να επικοινωνούν οι γονείς, οι προπονητές με τα παιδιά αθλητές.
Κάθε τέτοια προσπάθεια που γίνεται στην ελληνική περιφέρεια για να βελτιώσει, να εκπαιδεύσει την ελληνική οικογένεια και να την βάλει στον σωστό δρόμο που αφορά αθλητική δραστηριότητα, είναι από μόνη της κάτι το οποίο πρέπει να επιβραβεύουμε και να το επικροτούμε».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή