Ο παραγωγός δεν «βγαίνει»
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Κριτσάς, ο πρόεδρός του κ. Νίκος Αφορδακός μας ενημέρωσε ότι «το εργοστάσιο της Κριτσάς δεν έχει κλείσει ακόμα και λόγω του καιρού είμαστε σε αναμονή».Όσον αφορά τις τιμές ο κ. Αφορδακός είπε ότι «η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έγινε μια δημοπρασία στην Έμπαρο της Βιάννου, ελαιολάδου 0,6 στην τιμή των 2.85 ευρώ το κιλό. Αγοράστηκε από τυποποιητή του Ρεθύμνου.
Αν η Κριτσά αποφασίσει να πουλήσει, αυτό δεν πρέπει να γίνει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό. Οι τιμές γενικά είναι χαμηλές… ο παραγωγός δεν «βγαίνει» με αυτές τις τιμές.»
«Οι τιμές είναι οριακές»
Από το Ελαιουργείο «Κτήμα Βασιλάκη» της Νεάπολης, ο κ. Βασιλάκης ανέλυσε την τωρινή κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου:«Η λιανική τιμή που εμείς πληρώνουμε, είπε, είναι γύρω στα 2.70 ευρώ το κιλό. Οι τιμές γενικά παραμένουν σταθερές, με προοπτική πτώσης! Το θέμα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε ούτε να προκαθορίσουμε, ούτε να ελέγξουμε τις τιμές. Όλα ξεκινάνε από την Ισπανία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ελαιολάδου, η οποία μπορεί να παίξει το παιχνίδι των τιμών. Αυτή ανεβάζει και κατεβάζει τις τιμές. Ακόμα και οι μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις ελαιολάδου έχουν περιέλθει στα χέρια των Ισπανών.
Εμείς δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ελαϊκή πολιτική… δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα και τώρα είναι ακόμα χειρότερα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες, τόσο από άποψη ποιοτικής κατάστασης του ελαιολάδου, όσο και από επίπεδο τιμών. Αφηνόμαστε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και στο έλεος του δάκου… και αυτό βέβαια επιβαρύνει και επιδεινώνει τη θέση του κάθε ανθρώπου που ασχολείται με το λάδι και περισσότερο του παραγωγού. Από εκεί ξεκινάνε όλα! Αν ο παραγωγός δεν έχει τη δύναμη να καλλιεργήσει, να λιπάνει, να κλαδέψει… αυτό μεταφέρεται, σαν μια αλυσίδα, στο ελαιοτριβείο, στον τυποποιητή, στον εξαγωγέα. Όταν ο πρωτογενής τομέας πάσχει δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο.
Όπως σας είπα η τιμή διαμορφώνεται στο 2.70 και πιθανόν λίγο παραπάνω αν το λάδι είναι περίπου στις τρεις γραμμές, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέτος, αρκετό λάδι τέτοιας ποιότητας. Αυτή την εποχή η τιμή καθορίζεται από την παράδοση στην Ιταλία. Η τιμή παράδοσης για το 0.5 κυμαίνεται από 2.85 έως 2.90 αλλά λάβετε υπόψη σας και τα μεταφορικά που είναι 10 με 12 λεπτά. Οι τιμές είναι οριακές. Εάν σκεφτείτε πόσο παραδίδω και πόσο αγοράζω, το κέρδος είναι 2 με 3%… και αυτό δεν νοείται κέρδος. Στόχος μου είναι πάντα να κρατήσω τον πελάτη και να τον ενισχύσω», μας είπε ο κ. Βασιλάκης.
«Όποιος έχει καλό λάδι θα το ακριβοπουλήσει»
Από το Ελαιουργείο Αβραμάκη, ο κ. Γιώργος Αβραμάκης
μας ενημέρωσε ότι «αυτήν την περίοδο οι τιμές δεν πάνε καλά, αλλά
υπάρχει μια προοπτική αυτό να βελτιωθεί. Τώρα αγοράζουμε στην τιμή από
2.70 έως 2.80 ευρώ στις 3 γραμμές. Ο κάθε έμπορος έχει τη δική του
τιμολογιακή πολιτική και ανάλογα αποφασίζει για την τιμή. Το σημαντικό
θέμα φέτος είναι ότι υπάρχει έλλειψη από καλό λάδι. Όποιος έχει καλό
λάδι θα το ακριβοπουλήσει. Δεν υπάρχει δηλαδή η ποιότητα αυτή που θα μας
δώσει καλύτερες τιμές. Τα περυσινά τα ξεχνάμε που η τιμή ήταν γύρω στα 3
ευρώ» μας είπε ο κ. Αβραμάκης.
Αυξημένη φέτος η οξύτητα
Από το Ελαιουργείο Κοκολάκη των Λιμνών η ενημέρωση
που είχαμε ήταν ότι «για οξύτητα ελαιολάδου από 3 έως 5 γραμμές, ο
έμπορος το παίρνει γύρω στο 2.60 ευρώ το κιλό… μια τιμή αρκετά χαμηλή
και αυτό το αποδίδουμε και στο ότι φέτος η οξύτητά του λαδιού ήταν
αρκετά αυξημένη… αν και τώρα τελευταία έχει χαμηλώσει αρκετά. Απ’ ότι
μας λένε, η Ισπανία έχει φέτος μεγάλη παραγωγή λαδιού, οπότε μοιραία
πέφτουν οι τιμές στο δικό μας».
Δεν ενδιαφέρθηκε να πουλήσει η Ζάκρος
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου μας ενημέρωσαν
ότι «η φετινή παραγωγή μας ήταν μικρή, 128 τόνοι και δεν έχουμε
ενδιαφερθεί για να πουλήσουμε. Γενικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ακόμα και η
ποιότητα ήταν φέτος επιβαρυμένη ποιοτικά, με οξύτητες 0.5 και 0.6 όταν
άλλες χρονιές κατεβαίναμε ακόμα και κάτω από 0.2» ήταν η ενημέρωση από
τη Ζάκρο.ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
Πηγή : Aνατολή