Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού Σητείας

Η περαιτέρω  αξιοποίηση του λιμανιού της Σητείας και η συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα του θαλάσσιου τουρισμού, αποτελούν βασικούς στόχους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
για τη νέα χρονιά, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης.
Στην κατεύθυνση αυτή εστιάζεται η δράση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και τη νέα χρονιά ως συνέχεια της προηγούμενης, κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε έντονη δραστηριοποίηση που επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους όταν και ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του ΔΛΤ Σητείας, ο κ. Αντωνιδάκης σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2018 και δρομολογήθηκαν σημαντικές δράσεις για το 2019.
Στον τομέα των έργων, ένα σημαντικό ήταν αυτό της εφαρμογής του Σχεδίου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης που αφορά την περίφραξη του εμπορικού λιμένα – του μεγάλου λιμανιού – τον φωτισμό του, τα φυλάκια, την χωροθέτηση, παρεμβάσεις απαραίτητες όπως τόνισε για να αναπτυχθεί και η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Σητείας.

Η κρουαζιέρα
«Σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη προώθηση που κάναμε μέσω φυλλαδίων και με την συμμετοχή σε εκθέσεις κρουαζιέρας όπως την ευρωπαϊκή της Ισπανίας και την παγκόσμια στο Μαϊάμι, καταφέραμε να αναπτύξουμε επαφές με εταιρίες κρουαζιέρας. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο και έχουμε μπει σε μία αναπτυξιακή τροχιά σε ότι αφορά την κρουαζιέρα στην περιοχή μας. Κατά το προηγούμενο έτος είχαμε την άφιξη τριών κρουαζιερόπλοιων. Ευελπιστούμε να αυξηθεί ο αριθμός τους τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Αντωνιδάκης γνωστοποιώντας ότι έχουν γίνει επαφές με εταιρίες προκειμένου να επισκεφθούν τον τόπο, να δουν το λιμάνι και να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια για να καταγράψουν αποτελέσματα της άφιξης στην Σητεία.
Επίσης στα φυλλάδια έχουν συμπεριληφθεί εκδρομές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή ως τουριστικός προορισμός που μπορούν να αξιοποιήσουν και οι εταιρίες κρουαζιέρας, προκειμένου η Σητεία να αποτελέσει ένα βιώσιμο προορισμό. Παράλληλα να προβληθούν να αξιοθέατα της περιοχής και να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Υποδομές
Στον τομέα των υποδομών αναφέρθηκε στον ηλεκτροφωτισμό που προστέθηκε στο λιμάνι και στο τμήμα της χερσαίας ζώνης (Πάπιες) από το μικρό στο μεγάλο λιμάνι που ήταν ένα «σκοτεινό» σημείο. Ακόμη τοποθετήθηκαν «έξυπνα παγκάκια» φωτοβολταϊκά στην χερσαία ζώνη τα οποία παρέχουν Wi Fi και άλλες υπηρεσίες στους πολίτες ντόπιους και επισκέπτες.
Κατά το προηγούμενο έτος, το ΔΛΤ Σητείας προχώρησε στην προμήθεια μηχανήματος καθαρισμού για την παραλία το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για το τμήμα της παραλίας του ΔΛΤ αλλά και των υπόλοιπων του Δήμου Σητείας. Το μηχάνημα θα τεθεί σε λειτουργία από την ερχόμενη Άνοιξη προκειμένου να καθαριστεί η παραλία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στις μελέτες. Αναφερόμενος στην σπουδαιότητα τους, ο κ. Αντωνιδάκης τόνισε ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση υποδομών. «Τροποποιήσαμε την χερσαία ζώνη λιμένα Σητείας, εξαιρώντας και το κτίριο του απεντομωτηρίου που υπήρχε θέμα. Προχωράει και το Master plan του λιμανιού που αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ένα σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια αλλά και σε βάθος εικοσαετίας. Γίνεται λοιπόν ένας σχεδιασμός και θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά τις όποιες χρηματοδοτήσεις έχουμε. Το master plan ολοκληρώνεται και το επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στο ΔΣ ώστε να ακολουθήσει η υλοποίηση του».
Μία άλλη σημαντική μελέτη που υλοποιήθηκε αφορά το παλιό τμήμα του λιμανιού στο οποίο καταγράφονται αρκετά προβλήματα όπως σπηλαίωση, άνοιγμα αρμών κλπ. και απαιτείται βελτίωση των υποδομών. «Με την μελέτη αυτή καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 124.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Έχουμε εντάξει το ποσό στον νέο προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις επισκευές στο παλιό τμήμα του λιμανιού και να βελτιώσουμε τις υποδομές σε αυτό το κομμάτι», είπε ο κ. Αντωνιδάκης.
Επίσης κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμανιού και είναι υπό έγκριση. «Χωρίς αυτή την μελέτη δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό, κάνοντας αγκυροβόλιο και οργανωμένη μαρίνα. Αναμένουμε την έγκριση της μελέτης ώστε να προχωρήσουμε. Έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό ένα ποσό 40.000 ευρώ για να υλοποιήσουμε ένα αγκυροβόλιο για 24 θέσεις σκαφών διότι τώρα παρατηρείται το φαινόμενο της άφιξης σκαφών στην περιοχή μας που δεν μπορούν να δέσουν. Όλα αυτά θα γνωστοποιηθούν μέσω του διαδικτύου, δηλαδή η μεγαλύτερη δυναμικότητα του λιμανιού καθώς και όλες οι υποδομές και οι παροχές που προσφέρονται (ρεύμα, νερό, δωρεάν ασύρματο ιντερνέτ) ευελπιστώντας να προωθήσουμε το θαλάσσιο τουρισμό», τόνισε.
Η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα στον Κουρεμένο αφορά ακόμη μία μελέτη που υλοποιείται με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης έργων όπως ράμπα ανέλκυσης καθέλκυσης μικρών σκαφών, ηλεκτροφωτισμός και άλλα.

Η οικονομική κατάσταση
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του ΔΛΤ Σητείας καταγράφεται ένα καλό αποθεματικό της τάξης των 300.000 ευρώ κάτι που οφείλεται όπως είπε στην καλή οργάνωση σε ό,τι αφορά την είσπραξη εσόδων (σκάφη αναψυχής κλπ.), την καλή συνεργασία με τα καταστήματα, την σωστή διαχείριση των οικονομικών καθώς και το γεγονός ότι τα διοικητικά έξοδα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Που σημαίνει ότι υλοποιούνται μελέτες και έργα και υπάρχει μεγάλη ανταποδοτικότητα. Οι εργαζόμενοι του ΔΛΤ είναι εργαζόμενοι του Δήμου με παράλληλα καθήκοντα οπότε δεν έχουμε έξοδα και επίσης εγώ ως Πρόεδρος έχω επιλέξει να είμαι άμισθος ώστε όσο το δυνατό περισσότερο να μπορούμε να υλοποιούμε έργα για το καλό της περιοχής», ανέφερε ο κ. Αντωνιδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας