Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πάνω από 1.250 άτομα περιμένουν στο νομό Λασιθίου για να δώσουν εξετάσεις οδήγησης (Video)

Πάνω από 1.250 άτομα περιμένουν «στην ουρά» για να εξεταστούν οι οδηγικές ικανότητές τους ώστε να λάβουν διπλώματα οδήγησης στο Νομό Λασιθίου!
Τόσοι υπολογίζονται οι Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες που έχουν πληρώσει παράβολα, έχουν περάσει επιτυχώς τη θεωρητική εξέταση και περιμένουν τη λήξη της αποχής των εξεταστών των κατά τόπους υπαλλήλων των Διευθύνσεων Μεταφορών- Επικοινωνιών, για να μπορέσουν να οδηγήσουν… Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν διπλώματα για χρήση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, επαγγελματικών, ερασιτεχνικών, μοτοσικλετών, λεωφορείων, νταλικών και μαζί τους και οι 74χρονοι, που πρέπει να προβούν σε ανανέωση διπλώματος μετά από δοκιμασία οδηγικής ικανότητας.

Αλλά το πρόβλημα της τετράμηνης περίπου αποχής των εξεταστών, έχει και μια άλλη παράμετρο, την οποία περιέγραψαν με δραματικούς τόνους, , οι εκπαιδευτές των υποψηφίων οδηγών, απ’ όλο το Νομό Λασιθίου, οι οποίοι συναντήθηκαν με την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.
Όπως είπαν, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, αφού ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων, υποψηφίων οδηγών δεν μπορεί να εξεταστεί και να λάβει δίπλωμα οδήγησης. Επιπλέον, ένα ποσοστό υποψηφίων, που δε γνωρίζει επακριβώς τους λόγους, επιρρίπτει ευθύνες στους εκπαιδευτές τους.
Στο πρόβλημα της πίεσης που υφίστανται επαγγελματικά τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Νομού Λασιθίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Αντώνης Στεφανάκης.

«Συζητήσαμε», ανέφερε, «με την Αντιπεριφερειάρχη τα περιθώρια που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των εξεταστών και του Υπουργείου Μεταφορών σε νομαρχιακό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να επανακινηθεί η διαδικασία των εξετάσεων των νέων οδηγών. Με βάση το Ν./4402-2016, το εξεταστικό έργο των εξεταστών τίθεται εκτός υπερωριακού έργου, εντάσσοντάς το στα κύρια υπηρεσιακά καθήκοντα των υπαλλήλων (εξεταστών). Μέχρι 31/12/18 είχε δώσει παράταση του εν λόγω νόμου. Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ορίζονται μεταβατικά στάδια εφαρμογής, αλλά ορίζει σε τελικό στάδιο, μεταξύ άλλων εξετάσεις εντός ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων – εξεταστών και μειώνει την παρουσία από δύο σε ένα εξεταστή εντός του οχήματος χωρίς παρουσία εκπαιδευτή, σε δύο στάδια εξέτασης κλπ.», είπε ο κ. Στεφανάκης.
Οι εκπαιδευτές ζήτησαν από την Αντιπεριφερειάρχη και τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης της Π.Ε. Λασιθίου Εμμ. Ζαφειράκη να αναζητηθεί φόρμουλα ώστε να καλυφθούν με ένα τρόπο, έστω εν μέρει οι απαιτήσεις των εξεταστών, με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εκτονωθεί η μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες που περιμένουν επί μήνες να λάβουν δίπλωμα οδήγησης, όσο και οι εκπαιδευτές που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, ενώ συσσωρεύονται τα έξοδα και οι άλλες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον δεν εμφανίζονται νέοι υποψήφιοι οδηγοί για εκπαίδευση, αφού έχουν πληροφορηθεί ότι υπάρχει εμπλοκή στην όλη διαδικασία, λόγω της αποχής των εξεταστών.
Μάλιστα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να πειστούν οι Λασιθιώτες εξεταστές -δέκα συνολικά- να διακόψουν την αποχή, με αποφάσεις τους οι αντιπεριφερειάρχες να προβούν σε καθορισμό προγράμματος εξετάσεων και η Περιφέρεια να βρει τρόπο κάλυψης των αιτημάτων των εξεταστών, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (προτάθηκε, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) για να δοθεί κάποιος αριθμός διπλωμάτων και να μειωθεί η πίεση που υπάρχει σήμερα.
Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Λασιθίου Εμμ. Ζαφειράκης δήλωσε ότι κατανοεί τις διαστάσεις και παραμέτρους του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, αλλά, όπως είπε η λύση βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου, τονίζοντας ότι πολύ δύσκολα κάποιοι εκ των εξεταστών του Νομού Λασιθίου θα κάνουν την κίνηση και θα «σπάσουν» την αποχή, την οποία έχει κηρύξει η ομοσπονδία τους.
«Ζητούμε, να εξετάσει η Περιφέρεια αν μπορεί να εκδοθεί απόφαση από τον Περιφερειάρχη με ισχύ για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης (όπως εξ άλλου συνέβη στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, όπου επανεκκινήθη η διαδικασία εξετάσεων οδηγών), με την οποία να ορίζονται συγκεκριμένες ημέρες εξέτασης, με συγκεκριμένη ώρα έναρξης των εξετάσεων (π.χ. 13.00) ώστε οι εξετάσεις να επεκτείνονται και εκτός ωραρίου εργασίας γραφείου. Οι υπερωρίες να καλύπτονται οικονομικά με απόφαση του Περιφερειάρχη», είπε ο κ. Στεφανάκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας