Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Έξω από τα Δόντια-Tου Παντελή Πετυχάκη

petixakis1
Το 2000 επισκέφτηκα την περιοχή Σκαφίδια του δημοτικού διαμερίσματος Ρούσας Εκκλησιάς και διαπίστωσα ότι υπήρχε μια φυσική λιμνοδεξαμενή, ο σκαφηδόλακος και μια μεγάλη έκταση συγκέντρωσης βρόχινου νερού, από το RADAR στο Μισιριού, εκατοντάδες στρέμματα.

Έκανα δημοσίευση της αναγκαιότητας με τίτλο «Λιμνοδεξαμενή ζητούν στη Ρούσα Εκκλησιά» ενημερωτικό σχετικό δημοσίευμα, 3 Ιανουαρίου 2001 και έγγραφο στην Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια.

Στις 12-9-2013 δημοσίευμα σε εφημερίδα του Ηρακλείου με τίτλο «Ισραηλινή εισβολή» για την διαχείριση του νερού της Κρήτης. Η γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα της έχει το 1/3 των βροχοπτώσεων της Κρήτης και όμως δεν έχουν έλλειψη, διότι δεν αφήνουν σταγόνα να πάει στην θάλασσα.

Τον Νοέμβριο του 2013 έστειλα έγγραφο χωρίς καμία απάντηση. Ζήτησα από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγία Πετράκη τηλεφωνικά να στείλει τον γεωλόγο Χαράλαμπο Βαρδάκη να επιβεβαιώσει τα γραφόμενά μου αλλά ούτε και αυτό έγινε.

Το 2015 ο πρόεδρος της Ρούσας Εκκλησιάς, μου ζήτησε ενημέρωση και έστειλε έγγραφο στην κ. Πετράκη με πρόταση να γίνει αρχικά μόνο ο αγωγός των 1200 μέτρων για να μεταφέρονται τα νερά της βροχής στην φυσική δεξαμενή και να εμπλουτίζεται η πηγή του χωριού και γενικά ο υδροφορέας. Ακόμα να αποτρέπονται οι ζημιές στις περιουσίες από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Από ότι γνωρίζω ακόμα δεν έλαβε απάντηση.

Τον Νοέμβριο του 2017 με δημοσιεύματά μου σχολίασα την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής Ζου στην κάτω Επισκοπή με σχετική ενημέρωση και προτάσεις για το χαμηλό κόστος των υπολειπόμενων εργασιών. Και αυτή τη φορά ούτε απάντηση, ούτε σχολιασμός αλλά το σπουδαιότερο, καμια πρόοδος.

Μετά τα παραπάνω ερωτούνται οι υπεύθυνοι όλων των βαθμίδων ποια είναι η πρότασή τους, πέραν του μην καταναλώνετε νερό; Με ευχολόγια και φωτογραφήσεις σε εκδηλώσεις και συναντήσεις, δεν λύνονται τα προβλήματα. Σχεδιασμός, ιεράρχηση, θεμελιωμένες προτάσεις και διεκδικήσεις μέχρι την υλοποίησή τους πρέπει να γίνονται. Η καρέκλα δεν είναι για να ικανοποιεί οικονομικά οφέλη, δημιουργεί υποχρεώσεις που πρέπει οι καθήμενοι να τις εκπληρώνουν.

Όταν ζητάμε την ψήφο υποσχόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε τους πολίτες και τον τόπο.

Όμως οι έμμισθοι αιρετοί έχετε υποχρέωση να εργάζεστε μεθοδικά, να διεκδικείτε δυναμικά και να σέβεστε τους πολίτες.

Το να μην απαντάτε στους πολίτες και στους αιρετούς εκπροσώπους είναι αδίκημα, σύμφωνα και με το Σύνταγμα του Κράτους.

Ενημερώστε τους πολίτες τί ενέργειες έχετε κάνει για να υλοποιηθούν τα έργα, φράγμα Λιθινών, λιμνοδεξαμενή στις Χοχλακιές και να αποπερατωθεί η λιμνοδεξαμενή Ζού. Γιατί δεν απαντήσατε στον πρόεδρο της Ρούσας Εκκλησιάς για ένα αίτημα μικρού κόστους και μεγάλης συμβολής στην αξιοποίηση του βρόχινου νερού που χάνεται; Η λεκάνη απορροής, εκατοντάδες στρέμματα, αρχίζει από το υψόμετρο 730 μέτρα και ο χώρος συγκέντρωσης του νερού είναι στα 550 μέτρα. Η έντονη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει στο παρελθόν καταστροφές σε αγροκτήματα και σε κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο που καταλήγει μετά την Καραβόπετρα.

Κυρία Πετράκη, με δημοσίευμά σας στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ενημερώσατε τον Υπουργό κ. Αποστόλου «για τα έργα και τις μελέτες της αρμοδιότητάς του και τον παρακαλέσατε για την χρηματοδότηση και προώθησή τους», εκεί αναφέρονται με δύο λέξεις λιμνοδεξαμενή Ζού – λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών – φράγμα Λιθινών.

Στο ίδιο δημοσίευμα με επικεφαλίδα: Για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε υπόμνημα που καταθέσατε στον Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη θέσατε υπόψη του τα ιδιαίτερης σημασίας έργα και μελέτες που αφορούν την διαχείριση των υδάτινων πόρων στον Νομό Λασιθίου … φράγμα Αποσελέμη – Μπραμιανών – Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου. Τα αρδευτικά των δύο λιμνοδεξαμενών του Οροπεδίου Λασιθίου και συνεχίζετε… «συμπληρωματικά ζητούμε την 3η λιμνοδεξαμενή του Οροπεδίου (μελέτη και κατασκεύη).

Τα έργα στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας κ. Πετράκη; Σας υπενθυμίζω ότι το αίτημα για λιμνοδεξαμενή στη Ρούσα Εκκλησιά τέθηκε το 2001. Γιατί δεν απαντήσατε στον πρόεδρο; Η μελέτη της λιμνοδεξαμενής Ζού ήταν έτοιμη για δημοπράτηση το 1993 και τελικά δημοπρατήθηκε το 2007 και δεν τελείωσε ακόμη. Επίσης, οι μελέτες λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών και φράγμα Λιθινών ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα.

Γιατί τόσο υποτονικά να κάνετε μια αναφορά κάθε χρόνο και αποτέλεσμα τίποτα;

Δεν διδασκόμεθα από το παράδειγμα της Κύπρου και του Ισραήλ που με το 1/3 των βροχών της Κρήτης έχουν επάρκεια νερού. Αλλά όπως γνωρίζουμε δεν αφήνουν σταγόνα να πάει στη θάλασσα.

Με την οικονομία μόνο στο νερό δεν λύνεται το πρόβλημα, αν δεν φροντίσουμε έγκαιρα, θα τελειώσει το νερό.

Ένα παράδειγμα τα 300.000 κυβικά νερό της λιμνοδεξαμενής Ζού θα αρδεύουν 12 ώρες ημερησίως με 100 κυβικά την ώρα για 8 μήνες υπολογίσετε πόσα ελαιόδεντρα θα ποτίζει και με μειωμένο κόστος άντλησης;

Κάντε κάτι άμεσα να μεταφερθεί το νερό στον σκαφιδόλακο στην φυσική δεξαμενή στην περιοχή της Ρούσας Εκκλησίας που χωράει 150.000 κυβικά. Η πηγή του χωριού στέρεψε. Ελάχιστα χρήματα απαιτούνται μπροστά στο όφελος που θα προέλθει.

Πρόσφατα, με τα 50 χιλιοστά που έπεσαν, χιλιάδες κυβικά πήγαν στην θάλασσα.

Οι υπόγειες λεκάνες στερέβουν και τα νερά της βροχής πάνε στην θάλασσα.

Στη διάθεση των υπηρεσιών, χάρτης και τεχνικές προδιαγραφές για τη φυσική δεξαμενή Ρούσας Εκκλησιάς.

Με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ να μένω αδιάφορος διότι ως τέως πρόεδρος του ΤΟΕΒ (8 χρόνια) και της ΔΕΥΑΣ (4 χρόνια), έχω μια ιδιαίτερη γνώση αλλά και ευαισθησία για το θέμα. Διαβάζοντας στο Τύπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 «Το Νοέμβριο θα δημοπρατηθεί το έργο εμπλουτισμού των Μπραμιανών.» «Δύο λιμνοδεξαμενές άρδευσης σε Κουτσουρά και Σχοινοκάψαλα. Θα τις χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Πέμτη 11 Οκτωβρίου 2018, «Ξεκινούν τα αρδευτικά έργα σε Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου.» Οικονομικού κόστους 13,5 εκ. ευρώ.

Στην πιό ξηροθερμική περιοχή της Κρήτης δεν γίνεται τίποτα.




Παντελής Πετυχάκης  

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας