Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

«Jackal Stone»: Ισλαμιστές «χτύπησαν» κοντά στην Κρήτη

Κένυα: ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ Κορυφώνεται το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου η γιγαντιαία αντιτρομοκρατική άσκηση “Jackal Stone”
Ένα πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες πέφτει στα χέρια ανδρών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Κρήτη!
Αμέσως σημαίνει συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, Σώματα Ασφαλείας και σε αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ευρώπη... Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο υπαρκτό περιστατικό, αλλά για το βασικό (αλλά όχι μοναδικό) σενάριο της μεγάλης αντιτρομοκρατικής άσκησης που ξεκίνησε από χθες στην Κρήτη και θα κορυφωθεί το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου, αποτελώντας μάλιστα τη μεγαλύτερης κλίμακας αντιτρομοκρατική άσκηση που θα έχει λάβει ποτέ χώρα στον ελληνικό χώρο!

Η κωδική ονομασία της άσκησης, που πραγματοποιείται σε Χανιά και Ηράκλειο, είναι... “Jackal Stone”.
Ήδη, μέσα στο σαββατοκύριακο έγινε αισθητή στο νησί μας η παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών μέσων, με χαρακτηριστική την εικόνα των στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω στον ηρακλειώτικο ουρανό, στο πλαίσιο των πρώτων κινήσεων προετοιμασίας για αυτή καθαυτή την άσκηση που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες.Πρόκειται για μια άσκηση που πραγματοποιεί συστηματικά η SOCEUR στην Ευρώπη και φέτος έχει συμφωνηθεί να γίνει στην Κρήτη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Μέσω της επιχείρησης “Jackal Stone” επιδιώκεται να υπάρξουν στενότεροι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των “ελίτ” ειδικών δυνάμεων της Ευρώπης και εν προκειμένω της Ελλάδας. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί ο βαθμός συνεργασίας και συντονισμού πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε συνθήκες που απαιτούν μέγιστη ετοιμότητα και κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας.

Στην άσκηση, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, συμμετέχουν στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, καθώς και άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα προηγούμενα χρόνια, την άσκηση φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία.

Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στη Γερμανία είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντος από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη.

Η πραγματοποίηση της φετινής “Jackal Stone” στην Ελλάδα συμφωνήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και οι λεπτομέρειές της καθορίστηκαν σε “κλειστές” συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη διπλωματική αντιπροσωπία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε ορισμένες από αυτές το “παρών” φέρεται να έδωσε ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Πέτρος Τζεφέρης, στον οποίο - κατά πληροφορίες- ανετέθη το τεχνικό σκέλος της άσκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύει η “Καθημερινή”, βασικό σενάριο της φετινής άσκησης στην Κρήτη με την κωδική ονομασία “Jackal Stone” είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.

Πηγή : Νέα Κρήτη
 

Συνολικες προβολες σελιδας