Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου

Η συγκομιδή προχωρεί κανονικά στην Κρήτη και σε αρκετές περιοχές όπου άρχισε νωρίς όπως στα Χανιά, ήδη βρίσκεται προς το τέλος της, ενώ σε άλλες, κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, έχει πλέον γενικευτεί και βρίσκεται ήδη στην πλήρη εξέλιξη.

Έτσι, τελικά, εκτιμάται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η συγκομιδή θα έχει τελειώσει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Κρήτης και ορισμένες της Ανατολικής.
Ωστόσο το επίπεδο της ποιότητας του προϊόντος που παράγεται φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου καλό και αρκετοί ελαιοπαραγωγοί είναι αρκετά προβληματισμένοι. Το άριστο επίπεδο της ποιότητας φαίνεται να κυμαίνεται φέτος στην Κρήτη στις 5-6 γραμμές οξύτητα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής φαίνεται να έχει οξύτητες και μέχρι 1,5-2 βαθμούς.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους διαγωνισμούς διάθεσης ελαιολάδου, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ στους περισσότερους από τους οποίους (Παλαίκαστρο, Θραψανός, Κρουσώνας) οι οξύτητες κυμαίνονται στους 0,5-0,6 %.
Βέβαια, καλύτερες φαίνεται να είναι οι οξύτητες στη Δυτική Κρήτη όπως π.χ. στον Άστρικα Κισσάμου, όπου η μέση οξύτητα με τα στατιστικά στοιχεία του ελαιοτριβείου Κολυμπάρι Α.Ε., μέχρι σήμερα είναι 0,42%. Ωστόσο αυτό αποδίδεται από πολλούς στους ψεκασμούς κάλυψης, που απεγνωσμένα έγιναν από πολλούς ιδιώτες στην περιοχή, με δική τους επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και πιθανούς κινδύνους για υπολείμματα στο προϊόν.
Σε τελική ανάλυση οι οικονομικές επιπτώσεις από την υποβάθμιση της ποιότητας είναι τεράστιες. Με μέση αύξηση του επιπέδου οξύτητας κατά 0,3-0.4 βαθμούς και μείωση τις τιμής, κατά τους κανόνες της αγοράς, κατά 0,0 3 € ανά 0,1 βαθμό αύξησης της οξύτητας, η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε 0,105 €/ κιλό, είναι δηλαδή τριπλάσια από την εισφορά δακοκτονίας, που καθορίστηκε σε 0,03 € ανά κιλό και συνολικά, για την παραγωγή των 70.000 τόνων του νησιού, ανέρχεται σε 7,3 εκατομ. €.
Εάν όμως στην ζημία αυτή προστεθούν και οι εισφορές δακοκτονίας που ισοδυναμούν με 2,2 εκατομ. €, η συνολική επιβάρυνση των ελαιοπαραγωγών ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκατομ.
Επομένως οι αδυναμίες των Υπουργείων θα επιβαρύνουν φέτος τους παραγωγούς με δαπάνες πολλαπλάσιες από εκείνες που προκύπτουν με τις περικοπές των δαπανών της δακοκτονίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας