Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Βελτιώσεις στον παλιό λιμένα Σητείας, θα αντιμετωπιστεί η σπηλαίωση και το άνοιγμα των αρμών

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας συζητήθηκε η έγκριση της μελέτης «Βελτίωσης παλαιού τμήματος λιμένα Σητείας».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ταμείου Μιχάλης Αντωνιδάκης, «στο παλαιό τμήμα του λιμανιού ως γνωστόν υπάρχουν κάποια προβλήματα που σχετίζονται με την δημιουργία μίας  σπηλαίωσης, το άνοιγμα σε κάποια σημεία των αρμών και διάφορα άλλα  σημαντικά. Προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαιτούμενες επισκευές και να αναβαθμίσουμε το λιμένα, έπρεπε να γίνει μελέτη, η οποία συντάχθηκε, ελέγχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία. Παραλάβαμε την μελέτη, θα την αποστείλουμε στο Υπουργείο ώστε να εγκριθεί και βάσει αυτής να αιτηθούμε χρηματοδότηση για να γίνουν οι παρεμβάσεις. Το συνολικό κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Έχουμε χωρίσει το έργο σε κομμάτια ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Η πρώτη φάση είναι της τάξης των 120.000 €. Πρέπει κατ’ αρχήν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σπηλαίωσης που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι σε ό,τι αφορά την σταθερότητα του λιμανιού και για το οποίο θα ζητήσουμε την προαναφερόμενη χρηματοδότηση».
Κατόπιν ετέθη και η έγκριση της μελέτης «Σύνταξη φακέλου τροποποίησης χερσαίας ζώνης λιμένα Σητείας», ένα επίσης σημαντικό θέμα. Όπως υπενθύμισε ο κ. Αντωνιδάκης, «υπήρχε πρόβλημα στην χερσαία ζώνη λόγω και της παρουσίας του παλιού απεντομωτηρίου τόσο στην χερσαία ζώνη λιμένα, όσο και στο σχέδιο πόλης. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα. Με αφορμή αυτό, έγινε μελέτη για να τροποποιήσουμε την χερσαία ζώνη. Το απεντομωτήριο βγήκε εκτός χερσαίας ζώνης.
Επίσης επειδή σχεδιάζεται ανάπλαση από το Δήμο στην κεντρική πλατεία, στην οδό Καραμανλή και την οδό Καραβελάκη (έμπροσθεν ρωμαϊκού τοίχου), μειώθηκε κατά τι η χερσαία ζώνη. Παραμένουν οι τέντες των καταστημάτων στην χερσαία ζώνη όμως, οι δρόμοι που προαναφέρθηκαν μένουν εκτός και πάνε στο Δήμο ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και τα προγράμματα, να λυθεί το ζήτημα με το απεντομωτήριο και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και το master plan και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες».
Στη συνεδρίαση παρέστη ο μελετητής κ. Δεσποτάκης και παρέσχε επιπλέον πληροφορίες και επεξηγήσεις για τη μελέτη. Επίσης, καθώς έχει αναλάβει την εξομοίωση, τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης στον Κουρεμένο, ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία. «Έχουν προχωρήσει οι βυθομετρήσεις και οι μετρήσεις στον χερσαίο χώρο προκειμένου να μπορέσουμε και εκεί να δράσουμε διότι ουσιαστικά, ενώ είναι στην ευθύνη μας το λιμάνι του Κουρεμένου, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χάρτης που καθορίζει μέχρι ποιο σημείο είναι. Οπότε έπρεπε να γίνει η παραπάνω διαδικασία για να υλοποιήσουμε κι εκεί δράσεις, που σχεδιάζουμε, όπως είναι ο φωτισμός και η ράμπα».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ


Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας