Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Καταγγελία: Φορτώνουν στο δάκο όλες τις καταστροφές στις ελιές

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-07-12/q9.jpg Οι τελευταίες ανεμοθύελλες έριξαν κάτω χαμόστρωμα ελαιόκαρπο που δεν είχε χτυπηθεί από δάκο
Στις πλάτες του... δάκου φορτώνει ο ΕΛΓΑ όλες τις ζημιές στις ελιές, ακόμα και εκείνες που προκάλεσαν οι πρόσφατες ανεμοθύελλες... Ναι... ένοχος ο δάκος,
αλλά οι τελευταίες ανεμοθύελλες σε περιοχές του νομού Ηρακλείου έριξαν κάτω χαμόστρωμα ελαιόκαρπο που δεν είχε χτυπηθεί από το κατά τα λοιπά “ένοχο” αυτό έντομο!
Την καταγγελία αυτή κάνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης, κατηγορώντας τον τοπικό ΕΛΓΑ ότι κατά την τελευταία ανεμοθύελλα τα έριξε όλα στον δάκο και... καθάρισε...

«Έγιναν εκτεταμένες ζημιές σε συγκεκριμένες περιοχές απ’ τον αέρα και ο ΕΛΓΑ δεν μπήκε καν στον κόπο, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις που είχε από παραγωγούς, να βγάλει αναγγελία να δηλώσουν οι παραγωγοί τις ζημιές τους και να προχωρήσουν αυτοί στις εκτιμήσεις. Δηλαδή, απαξιώνουν τελείως την ελαιοκαλλιέργεια με τη δικαιολογία ότι έχει χαμηλά ασφάλιστρα»!
Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης παραδέχεται ότι σε παλιότερες ανεμοθύελλες οι ελιές που είχαν πέσει ήταν ήδη χτυπημένες από τον δάκο. Όμως η τελευταία ανεμοθύελλα ήρθε να δώσει χαριστική βολή σε δεκάδες ελαιοπαραγωγούς, ρίχνοντας καλό ελαιόκαρπο στο έδαφος και, στο κάτω-κάτω της γραφής, κλιμάκιο του τοπικού ΕΛΓΑ θα μπορούσε να προβεί σε μια αυτοψία για να το διαπιστώσει επιτόπου.
«Δε γίνεται να προχωρήσουμε έτσι. Η ελιά είναι ένα εθνικό προϊόν. Δε γίνεται να μας απαξιώνουν έτσι. Βρήκαν λοιπόν ένα ωραίο παιχνιδάκι και λένε ότι όλη η ζημιά προκλήθηκε από τον δάκο. Κι αυτό δεν είναι έτσι. Φέτος έκανε ανεμοθύελλες τρεις φορές. Στις δύο πρώτες φορές έπεσε ο χτυπημένος καρπός. Αλλά στην τελευταία ανεμοθύελλα, που ξεπέρασε και τα 10 μποφόρ, έπεσε παραγωγικός καρπός αχτύπητος από τον δάκο», λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης και προσθέτει ότι αυτές οι ζημιές προκλήθηκαν στο Ρουκάνι, το Γαλένι, την Καρκαδιώτισσα, το Κυπαρίσσι, τις Αρχάνες, το Χουδέτσι και αλλού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και σήμερα αν πάει ο ΕΛΓΑ θα δει κάτω τις ελιές χαμόστρωμα. «Δε γίνεται να αποζημιώνουν πάντα μόνο τα επιτραπέζια πρώτης ποιότητας. Ας αλλάξουν τον κανονισμό και ας αυξήσουν τις εισφορές», καταλήγει ο Γιώργος Τζουλιδάκης.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε τα εξής: «Ο ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την εφαρμογή της ΔΚ/Ε (Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής) από το 2011, τις απόψεις των φορέων των αγροτών, αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών και τις μεταβολές στο κλίμα, προχωράει σε μελέτες που θα του επιτρέψουν να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς τους ασφαλισμένους αγρότες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του οργανισμού και τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας