Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Προχωρά η διαδικασία για την ένταξη Λιθινών και Ορεινού στη ζώνη ΠΟΠ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ένταξη των περιοχών Λιθινών και Ορεινού στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία.

Sτη σχετική συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης, η εκπρόσωπος της αναδόχου QA Solution κ. Σοφία Καλαϊτζάκη -που έχει αναλάβει την υποβολή τροποποίησης για την ένταξη των δύο περιοχών στην περιοχή Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ Σητεία, ο Διευθυντής του ΟΑΣ Μανόλης Τσαντάκης, οι εκπρόσωποι του BIO SITIA και του Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων κ. Χαράλαμπος Λεβαντάκης και Μανόλης Δασκαλάκης αντίστοιχα και η χημικός Μαρία Παρλαβάντζα.

Η τελική διατύπωση
Η συνάντηση σκοπό είχε την τελική διατύπωση του κειμένου.
Όπως ανέφερε ο κ. Πατεράκης, «έγιναν κάποιες διορθώσεις, που ήταν αποτέλεσμα μελέτης από τους συνεταιρισμούς που ασχολήθηκαν, από τους Βιοκαλλιεργητές, τον Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων που είναι και μέλη του ΟΑΣ, την ΕΑΣ, την χημικό κ. Παρλαβάντζα και τον κ. Τσαντάκη. Οι παρατηρήσεις είναι στην ουσία τροποποιήσεις κάποιων διατυπώσεων, δεν αλλοίωσαν δηλαδή την λογική της απόφασης που είχαμε λάβει στις συνελεύσεις που είχαν γίνει στον χώρο του Δημαρχείο, στις οποίες συμμετείχαν οι Συνεταιρισμοί και γενικά όσοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο.
Το τελικό κείμενο, πλήρως διατυπωμένο με βάση τις κατευθύνσεις που δόθηκαν, θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Η δημοσιοποίηση, τυχόν ενστάσεις, μεταβίβαση του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επέλθει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ ότι θα είναι σε θετική κατεύθυνση.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο οι δύο περιοχές Λιθινών και Ορεινού θα έχουν ενταχθεί στις περιοχές Ονομασίας Προέλευσης Σητεία ώστε να απολαμβάνουν την όποια επιπλέον τιμή δίδεται στην αγορά του ΠΟΠ Σητεία. Είναι κρίμα να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα για περίπου 25 χρόνια γι’ αυτές τις δύο περιοχές όπου ακολουθείται ο ίδιος τρόπος καλλιέργειας, είναι εντός της επαρχίας Σητείας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας