Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η οργάνωση του Έτους Ερωτόκριτου στο Δήμο Σητείας

Σύσκεψη με αντικείμενο τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα περιλάβει το 2019 ως Έτος Ερωτόκριτου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σητείας.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της Περιφέρειας Μάνθος Λυδάκης και Μαρία Χναράκη, ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Δημητροπουλάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας Ελένη Πλατανάκη, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Γιώργος Φουρναράκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Βέρα Περάκη και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η κ. Γωγώ Ζαβερδινού.
Πολλές ήταν οι προτάσεις και οι ιδέες που ετέθησαν και όπως αποφασίστηκε σε δέκα περίπου μέρες προβλέπεται νέα επικοινωνία ώστε σταδιακά να σχηματοποιηθεί το πρόγραμμα δράσεων.
Οι πρώτες εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Θα εξαπλωθούν σε όλη την Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού καταγράφεται ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει τον συντονισμό, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν άλλοι φορείς που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή να κάνουν πράγματα. Ίσα- ίσα προτρέπουμε να συμβούν πράγματα και στις άλλες περιφέρειες που να έχουν βάση τον Ερωτόκριτο.
Κύριος στόχος της όλης προσπάθειας είναι το έργο αυτό, που αναδεικνύει τον κρητικό πολιτισμό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γιατί μιλάμε για κρητική αναγέννηση, να εγγραφεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Ήταν μία προϋπόθεση να ενισχύσουμε το φάκελο μέσα από αυτές τις δράσεις. Σκοπός μας είναι ο Ερωτόκριτος να είναι ένα έργο που θα ενταχθεί στη Unesco», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης  κ. Κώστας Φασουλάκης.
Ο δήμαρχος κ. Πατεράκης εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη των εκπροσώπων της Περιφέρειας και την διεξαγωγή της σύσκεψης κατά την οποία, όπως σημείωσε, «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το οργανωτικό κομμάτι του έτους Ερωτόκριτου, που με βάση σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ανακηρυχθεί το 2019. Μάλιστα η διάρκεια των εκδηλώσεων εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και για το μισό έτος του 2020. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τους στόχους που πρέπει να θέσουμε σα Δήμος και σαν Περιφέρεια κυρίως δεδομένου ότι υπεύθυνη για την οργάνωση και την διάχυση του “Ερωτόκριτου” και της αξίας του σε όλη την Ελλάδα είναι η Περιφέρεια Κρήτης.
Εμείς σα Δήμος Σητείας θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια και όποιον άλλο φορέα εμπλακεί στην διαδικασία αυτή. Είμαστε λοιπόν στο ξεκίνημα της καταγραφής προτάσεων που θα πρέπει να έχουν ένα κύριο στόχο, τη σωστή ωρίμανση ενός πλήρους φακέλου που θα υποβληθεί στην Unesco με σκοπό την ένταξη στην άυλη κληρονομιά του έργο αυτό του Κορνάρου. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν, να απλωθούν σε όλη την Κρήτη κι όλη την Ελλάδα. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών θα γίνουν βέβαια στη Σητεία, που είναι η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας