Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Αναζητούνται λύσεις για τη στήριξη των παραγωγών του Γούδουρα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ευρεθούν τρόποι στήριξης για τους πληγέντες παραγωγούς στο Γούδουρα, που πριν λίγες ημέρες υπέστησαν μεγάλη καταστροφή στις θερμοκηπιακές κυρίως καλλιέργειές τους.

Ζημιές κατεγράφησαν επιπλέον σε ελιές, αποθήκες, κήπους κατόπιν της «επίθεσης» υδροστρόβιλου στην περιοχή.
Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική, αφού εξαφανίστηκαν ή διαλύθηκαν μεταλλικές κατασκευές θερμοκηπίων. Η ζημιά προκλήθηκε δυστυχώς την περίοδο έναρξης της συγκομιδής, άρα -εκτός από τις εγκαταστάσεις- καταστράφηκε και η τρέχουσα παραγωγή.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας  κάτοικος της περιοχής κ. Γιώργος Τσιφετάκης σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες -κάποιες εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη δεδομένου ότι τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέπτονται ακόμα και αυτές τις ημέρες την περιοχή για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών.
Από την πρώτη στιγμή μετά το συμβάν υπήρξε μία μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια από το Δήμο, την ΕΑΣ Σητείας, την Περιφέρεια, εκπροσώπους του υπουργείου, βουλευτές, κλιμάκια κομμάτων που επισκέπτονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα την περιοχή -πρόσφατα στο Γούδουρα μετέβησαν από το ΚΙΝ.ΑΛ. ο κ. Αντώνης Βγόντζας και μέλη της Νομαρχιακής- και φυσικά τους παραγωγούς και τον Σύλλογο για να εξευρεθούν δυνατές λύσεις για την στήριξη των πληγέντων.
Υπήρξε ενεργοποίηση άμεσα κι έχουν βοηθήσει οι πάντες. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν λύσεις. Πιστεύουμε να υπάρξει μέριμνα και κατανόηση κι από τις τράπεζες και από τον ΕΛΓΑ αυτή την φορά, διότι -ας μην ξεχνάμε- η περιοχή έχει πληγεί το τρέχον έτος δύο φορές, στην αρχή της χρονιάς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και τότε η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης- και πρόσφατα λόγω του υδροστροβίλου. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση έχοντας πρόβλημα επιβίωσης των οικογενειών τους».
Στην περιοχή του Γούδουρα μετέβη υπάλληλος της ΕΑΣ -που ανταποκρίθηκε άμεσα- ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με την συμπληρωματική ασφάλιση των θερμοκηπίων τους και να αποσταλούν οι αιτήσεις των παραγωγών στον ΕΛΓΑ. Επίσης τις δύο τελευταίες ημέρες συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών και οι σχετικές εκτιμήσεις για τα ελαιόδεντρα.
«Ζητούμενο», υπογράμμισε ο κ. Τσιφετάκης, «είναι η δρομολόγηση ενεργειών που θα αποφέρουν αποτέλεσμα, άμεσα».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας