Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Μαθητές του Λυκείου Μακρύ Γιαλού στη Σικελία

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+» με τίτλο «Researching for the Future» μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του ΓΕ.Λ. Μακρύ Γιαλού επισκέφτηκαν το Lyceum Regina Elena στο Acireale της Σικελίας από 4 έως 10 Νοεμβρίου συνοδευόμενοι από καθηγητές τους.
Η τρίτη αυτή συνάντηση καθηγητών και μαθητών από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία αποτέλεσε συνέχεια του προγράμματος, που ξεκίνησε στο Λύκειο IES Victoria Kent της Φουενλαμπράδα της Μαδρίτης τον Νοέμβριο 2017.
Στο Lyceum Regina Elena παρουσιάστηκαν σε έκθεση τα αποτελέσματα των project, για τα οποία εργάστηκαν από κοινού οι μαθητές των τεσσάρων χωρών το προηγούμενο διάστημα. Στη συνέχεια τα παιδιά εργάστηκαν σε νέα project, των οποίων τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο τέλος της εβδομάδας.
Η παραμονή των μαθητών μας στην Σικελία διανθίστηκε από δραστηριότητες και επισκέψεις, που διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής του μέλλοντός τους.
Πιο συγκεκριμένα έγιναν:
– Επίσκεψη στο Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Acireale. Το κέντρο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση και καταγραφή των ασθενειών της ελιάς, των εσπεριδοειδών κά. και την πρόληψη της διάδοσης των ασθενειών αυτών στη Σικελία. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν στα εργαστήρια τον κύκλο εργασίας των επιστημόνων.
– Εκδρομή στο ηφαίστειο Αίτνα. Φτάσαμε σε υψόμετρο 2.000 μ. περίπου και περπατήσαμε γύρω από δυο μικρούς ανενεργούς κρατήρες. Έπειτα έγινε επίσκεψη στα τηλεσκόπια του Ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο αστεροσκοπείο της Αίτνας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του και την απομακρυσμένη χρήση των τηλεσκοπίων του κέντρου.
– Επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο εσπεριδοειδών δέντρων του Acireale. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την έρευνα που κάνουν στις γενετικές βελτιώσεις, περπάτησαν στα θερμοκήπια που αναπτύσσονται οι διάφορες πειραματικές ποικιλίες καθώς και στους χώρους έρευνας, μεταφοράς εσπεριδοειδών σε ψυγεία με όζον και στο εργαστήριο χημικής ανάλυσης του κέντρου.
– Εκδρομή στις Συρακούσες. Επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Ελληνικό θέατρο, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο και  τα αρχαία λατομεία με τη σπηλιά γνωστή ως «Αυτί του Διονυσίου». Έπειτα περπατήσαμε στην Ορτυγία και έγινε επίσκεψη στο ναό του Απόλλωνα, στην κρήνη της Αρετούσας και στο ναό της Αθηνάς, που έχει μετατραπεί σε Καθεδρικό ναό των Συρακουσών.
Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο Acireale επισκεφθήκαμε το δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήσαμε το δήμαρχο και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στο χώρο, που κάνουν τις συνεδριάσεις με τους μαθητές να κάθονται στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων.
Οπωσδήποτε, όμως, αυτό που θα μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη όλων μας είναι η εγκάρδια φιλοξενία των οικογενειών και των εκπαιδευτικών του Lyceum Regina Elena.
Μαθητές και καθηγητές αναχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις και με την προσμονή της επόμενης συνάντησής μας και φιλοξενίας των Ιταλών, Γερμανών και Ισπανών μαθητών και εκπαιδευτικών τον Απρίλιο του 2019 στο σχολείο μας.

Ο Διευθυντής Μανόλης Πατεράκης
Η παιδαγωγική ομάδα
Μιχάλης Ορφανάκης, Φυσικός
Μανόλης Πατεράκης, Γεωλόγος
Νίκος Νικολάκης, Πληροφορικός
Δήμητρα Χαμηλάκη, Μαθηματικός

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας