Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γή και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στους Παπαγιαννάδες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αποδέχτηκε τους όρους για το -ενταγμένο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» Ι δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση της βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Τ.Κ. Παπαγιαννάδων.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λαντζανάκης σημείωσε: «ότι μετά από μία πρόσκληση ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. Η χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 560.000. Με βάση τα γραφόμενα της απόφασης ένταξης η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο. Συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ κυρίου και του έργου και του Ταμείου και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι με αυτόν τον τρόπο. Η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων με βάση την σύμβαση δεν βαρύνει το Δήμο αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Κιουπάκης εξήγησε τον λόγο που ψήφισε λευκό στην αντίστοιχη συζήτηση της Επιτροπής. «Δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν, δεν υπήρξε ενημέρωση για τη λήψη δανείου στο όνομα του Δήμου, για το έργο. Υπάρχουν όροι στην σύμβαση που αν τους παραβεί ο Δήμος μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις σε ότι αφορά την αποπληρωμή του δανείου», ανέφερε.
Ο κ. Τερζής επεσήμανε ότι το Ταμείο συμβάλλεται με το κράτος γιατί είναι το μοναδικό κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει χρήματα. Το κράτος προφανώς δεν έχει την ρευστότητα που χρειάζεται για να προχωρήσει σε αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις, οπότε δεσμεύει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του, για να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων των έργων που θα γίνουν στους Δήμους Η ίδια λογική ισχύει και για οποιοδήποτε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή Interring ή οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά χρήματα, που υλοποιεί αυτήν τη στιγμή ο Δήμος. Αν δεν εκτελεστεί το έργο σωστά, η Διαχειριστική Αρχή θα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων».
Μ.Ψ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας