Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Απόστολος Τζίφας - Για το καλό του τόπου

ATT00089Ο προεκλογικός δημοτικός αγώνας ξεκίνησε για τη Σητεία. Παράλληλα η περίοδος των μεταγραφών, των «συγχωνεύσεων»  και των αποσύρσεων  θα έχει χρονική διάρκεια. Τα δημοτικά δρώμενα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν τις πολιτικές και τις προσωπικές παθογένειες που άφησαν τόσα χρόνια πίσω την Σητεία. Ένας μικρός τόπος έχει πολλά δημοτικά δρώμενα.
Οι  αλληκατηγορίες  μεταξύ πολιτικών αρχόντων και υποψηφίων τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι θα είναι μόνιμες. Παράλληλα κομματικές και προσωπικές ίντριγκες λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο.  Είναι τόσοι πολλοί οι υποψήφιοι για το καλό του τόπου  ή τόσα πολλά τα τοπικά και προσωπικά συμφέροντα;
Ανακοινώθηκαν – μετά βαϊων και κλάδων –  υποψηφιότητες. Ίσως ακολουθήσουν και άλλες. Για το καλό του τόπου είναι το σύνθημά τους. Το σύνθημα αυτό είναι  προεκλογικό πυροτέχνημα ή υποδηλώνει θέληση για να γίνει ο δήμος της Σητείας ένας δήμος δυναμικός και αναπτυξιακός;
Το βασικό ζητούμενο της δήμου μας είναι η ανάπτυξη. Τόσα χρόνια όλοι γνωρίζουμε ποιες «δυνάμεις» έχουν βάλλει τρικλοποδιά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο δήμο και στην περιοχή. Οι «δυνάμεις» αυτές κινούνται παρασκηνιακά με το προσωπείο των «ενεργών πολιτών  σε μία προσπάθεια να «επιβάλλουν» αρεστές και κοινωνικά αποδεκτές υποψηφιότητες. Εναντιώνονται- για παράδειγμα-  στις  ήπιες μορφές ενέργειας ( ήλιος, άνεμος), οι οποίες  συμβάλλουν , ώστε ο δήμος να έχει έσοδα και θέσεις εργασίας μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η συμβολή του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας είναι καθοριστική. Αλλά  το τουριστικό έλλειμμα είναι μεγάλο. Μια και η αγροτική οικονομία φθίνει λόγω ελαιόλαδου γρήγορα επιβάλλεται να προχωρήσουν όλα τα τουριστικά project στην περιοχή. Το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν πείθει. Δεν είναι δυνατόν η επαρχία της Σητείας να αποτελεί «προστατευόμενη» περιοχή (natura  oikologikus) από τις διάφορες οικολογικές οργανώσεις και  προσωπικά συμφέροντα συμπολιτών μας. Όλοι οι οικολόγοι της Κρήτης έχουν στρέψει το «ενδιαφέρον» τους μόνο στη Σητεία.
Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καθαρές θέσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ανάπτυξη , τη διαχείριση του δήμου και με το συγχρονισμό τους με τις γενικότερες αναπτυξιακές και πολιτικές εξελίξεις. Ας σταματήσει ο δήμος να είναι μίζερος και να διακατέχεται από το ιδεοληψία της καταστροφής για τις επερχόμενες επενδύσεις.
Οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες ας μην υποκύψουν σε προσωπικά ή διάφορα άλλα συμφέροντα που «καθοδηγούν» διαχρονικά το δήμο. Ας αντιμετωπίσουν   και τις κοινωνικές παθογένειες. Λόγου χάρη είναι αδιανόητες οι μοναδικές στην Ελλάδα  αντιδράσεις  για την κατασκευή και χρήση ποδηλατόδρομου.
Συμπερασματικά , ο δημότης ας κρίνει τους υποψηφίους ( και το ψηφοδέλτιο) με βάση την προσωπικότητά τους, το Know How στη διοίκηση  του δήμου, τις ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα τοπικά θέματα, το δυναμισμό τους και την ικανότητα συνεργασίας με τις επερχόμενες πολιτικές δυνάμεις στην κεντρική διοίκηση. Η επιλογή του ψηφοδελτίου  των συνεργατών είναι καθοριστική για κάθε συνδυασμό . Χρειάζεται προσεκτική επιλογή, γιατί ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα «επενδύσουν»  στην προσωπική τους προβολή μέσω υποψηφίου δημάρχου που έχει υψηλή κοινωνική αποδοχή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

Συνολικες προβολες σελιδας