Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Ύστατη προσπάθεια στην Κρήτη για τον καθορισμό του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Νέα προσπάθεια να τα βρουν –πιθανόν την ύστατη πριν την εκπνοή της ορισθείσας από τον νόμο προθεσμίας της 19ης Ιανουαρίου 2019– θα επιχειρήσουν την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για την κατανομή των δήμων του νησιού στο νέο χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Σε αδιέξοδο είχε οδηγηθεί η συζήτηση στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, μπροστά στην επιμονή ορισμένων δήμων του νομού Ηρακλείου να ενταχθούν σε ΦοΔΣΑ διαφορετικό από τον ΕΣΔΑΚ. Αλλά και η επιδίωξη των δήμων του νομού Ρεθύμνης να διαφοροποιηθούν από την απόφαση ένταξής τους επίσης στον ΕΣΔΑΚ, όπως προβλέπει η απόφαση της ΠΕΔ, αλλά να ζητούν είτε αυτόνομο με επίκεντρο το Αμάρι ή την ίδρυση ενός ενιαίου ΦοΔΣΑ σε όλη την Κρήτη. Επιπλέον έχουν ανακύψει και ζητήματα διαδικαστικά, νομικής υφής, σχετικά με τη μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο επόμενο και επί του πρακτέου στο μεσοδιάστημα.
Στις 3 Ιανουαρίου αναμένεται η κάθοδος στην Κρήτη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελου για να συζητηθεί το θέμα μαζί με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης πρότεινε τη  λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη: Ενός στα Χανιά (τη ΔΕΔΙΣΑ) ενός στην ανατολική Κρήτη, που θα συμπεριλάβει τους τέσσερις δήμους του νομού Λασιθίου και τους όμορους δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου και ενός για τους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Γόρτυνας και Αρχανών- Αστερουσίων), μαζί με τους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου.

Η εμπλοκή
Η εμπλοκή στον επιδιωκόμενο σχεδιασμό της πλειοψηφίας προκύπτει έτσι από τη διαφοροποίηση μερίδας των δήμων Ηρακλείου, που στην ουσία επιδιώκουν τη σύσταση και τέταρτου φορέα, αλλά και τη «φυγόκεντρο» θέση του νομού Ρεθύμνης, που εισάγει στη συζήτηση τη σύσταση ενός μόνο φορέα σε ολόκληρο το νησί – σχέδιο που δεν αποκλείει ο «Κλεισθένης», μιας και επιτρέπει έναν μέχρι και τρεις το πολύ ΦοΔΣΑ στην Κρήτη.
Όπως έχει περιπλεχθεί η όλη υπόθεση και υπό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει ο νόμος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την περίοδο των εορτών που ακολουθεί, θα απαιτηθούν εξαιρετικά ευέλικτοι χειρισμοί και διπλωματική ικανότητα από πλευράς της διοίκησης της ΠΕΔ Κρήτης, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για το μείζον αυτό ζήτημα, την ερχόμενη Πέμπτη.
Αν δεν το καταφέρουν μεταξύ τους οι δήμαρχοι, το «Γόρδιο Δεσμό» για το νέο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί θα κληθεί να λύσει δια «σπάθης» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Αλλά αυτό θα αποτελέσει και κόλαφο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί αδύναμη να καταλήξει με συνεννόηση για την οργάνωση της διαχείρισης ενός θέματος που αποτελεί βασική αρμοδιότητά της, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί το «καπέλο», που θα της επιβάλει το κεντρικό κράτος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας