Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

2018: Η χρονιά της ξηρασίας - Σε απόγνωση οι Κρητικοί παραγωγοί

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-10-02/jirasia.jpg Όλα όσα θα θυμούνται οι Κρητικοί παραγωγοί από το 2018
Η μεγάλη ανομβρία και ο έντονος προβληματισμός των αγροτών, και όχι μόνο,
για την κλιματική αλλαγή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά την αγροτική επικαιρότητα. Επίσης, η αγροτική επικαιρότητα χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ζημιές που υπέστησαν παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού από βροχές και ελαιοπαραγωγοί από την παταγώδη αποτυχία της εφαρμογής της δακοκτονίας.
Ιανουάριος
Κυριάρχησαν στην αγροτική επικαιρότητα τα μπλόκα των αγροτών, που ήταν σε εξέλιξη στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ με αποφάσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, οι κινητοποιήσεις ενισχύονταν καθημερινά, για να κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη αρχές Φεβρουαρίου, στην έκθεση “Agrotica”.
Σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος της περιοχής “Μεγάλα Χωράφια”, προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, στις 20 Ιανουαρίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και φοιτητές, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.
Στο ελαιόλαδο, επίσης, είχαμε μια κατάσταση σταθερότητας στις τιμές. Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και αρχές Ιανουαρίου η τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη δεν έλεγε να “ξεκολλήσει” από τον μέσο όρο των 3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3, με την περιοχή της Μεσαράς και της Βιάννου στον νομό Ηρακλείου να έχουν βεντέμα σε σχέση με τη χρονιά του 2016-2017, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη.
Τον Ιανουάριο όμως είχαμε και πολύ σοβαρές ζημιές στα θερμοκήπια της νότιας Κρήτης από πρωτόγνωρες ανεμοθύελλες.
Πάνω από 18.000 ευρώ το στρέμμα χρειάζονται τώρα οι πληγέντες παραγωγοί της νότιας Κρήτης, που είδαν τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις των καλλιεργειών τους να καταστρέφονται από τους πρωτόγνωρους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν το νησί μας, για να ξαναστήσουν από την αρχή το κάθε στρέμμα του θερμοκηπίου τους. Χιλιάδες τόνοι αγγουριών θα καταλήξουν στις χωματερές, ενώ οι παραγωγοί δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, και αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο δραματική την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν από τις ανεμοθύελλες, με εντάσεις που ξεπέρασαν ακόμα και τα 12 μποφόρ.
Φεβρουάριος
Έξω από τις εφορίες, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλονται στους υπερχρεωμένους πολίτες, βρίσκονται στις 21 Φεβρουαρίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των μπλόκων Πραιτωρίων του νομού Ηρακλείου και Μεγάλων Χωραφιών του νομού Χανίων, όπως και γενικότερα όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι που μετέχουν στις οργανώσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων.
Ουσιαστικά γίνεται η αποτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους, και το επόμενο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν θα είναι στο Κιλελέρ την Κυριακή 11 Μαρτίου, όπου με την αγωνιστική τους στάση οι άνθρωποι της υπαίθρου θα τιμήσουν τη θυσία των κολίγων, που ξεσηκώθηκαν κατά των τσιφλικάδων του Θεσσαλικού Κάμπου το 1910.
Μάρτιος
Τα 75 ένσημα, δηλαδή τρεις μήνες εργασίας και καταβολής εισφορών, από το κατώτατο όριο των 50 ενσήμων που ίσχυε μέχρι τώρα, θα είναι το ελάχιστο όριο ασφάλισης των αγροτών, όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υγειονομικής περίθαλψης για έναν χρόνο. Αυτό ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι, ακόμη και αν έχουν χρέη από το 2016 και πίσω, θα αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα, αρκεί να έχουν πληρώσει τις εισφορές - σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) - του ΕΦΚΑ.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2019 η ικανότητα θα χορηγείται με ασφάλιση τουλάχιστον 2 μηνών εντός του 2017.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει και από τις οδηγίες που δημοσιοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου, η ικανότητα είναι ετήσια, θα κρίνεται με βάση την ασφάλιση του προηγούμενου ημερολογιακού έτους ή του τελευταίου 12μήνου πριν από την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου, ενώ παράλληλα εισάγεται μια πάγια διαδικασία που θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2019 και μια ειδική-μεταβατική.
Τη νομοθεσία για καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για ελαιόλαδο και κρασί. Πρόκειται για τους κανόνες που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017, ο οποίος και προβλέπει ότι το λάδι θα σερβίρεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, ενώ το κρασί, είτε εμφιαλωμένο είτε χύμα, θα πρέπει να παρουσιάζεται στον τιμοκατάλογο με την αναγραφή της χώρας προέλευσης.
Στο μεταξύ, στα 3,20 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο, έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη η τιμή παραγωγού τού εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου, που ακολουθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πτωτική πορεία. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι και οι τυποποιητές εκείνοι που έχουν σταματήσει να αγοράζουν.
Έτσι, ενώ αρχές του 2018 η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στη χώρα μας ξεκινούσε από τα 3,60 ευρώ το κιλό, τον Μάρτιο ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου δεν ξεπερνάει τα 3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.
Απρίλιος
«Μόνο δάκος “κυκλοφορεί” αυτή τη στιγμή στην Κρήτη», αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, που καλεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης να ξεκινήσουν φέτος πολύ πιο νωρίς τη δακοκτονία στο νησί, νωρίτερα και από το χρονοδιάγραμμα που βάζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η ΕΝΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στην ελαιοκαλλιέργεια οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται για ακόμη μια χρονιά από τα συναρμόδια υπουργεία όσον αφορά στη δρομολόγηση των διαδικασιών για να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα δακοκτονίας.
«Οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πιθανόν φέτος να χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί ακόμη και 50 ημέρες νωρίτερα», αλλά ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ βάζει ακόμα πιο πιεστικό χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως ο δάκος «δεν πεθαίνει ποτέ, και ιδιαίτερα φέτος είναι εδώ έτοιμος για μεγάλο φαγοπότι»!
Τον ίδιο μήνα, εξάλλου, στα 7,09 εκατομμύρια ευρώ - σταθερός δηλαδή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια - ανακοινώθηκε ότι παραμένει ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στην Κρήτη. Την απάντηση αυτή έδωσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.
Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Κρήτης κατανέμονται ανά περιφερειακή ενότητα: στο Ηράκλειο 2.783.000 ευρώ, στο Λασίθι 1.680.000 ευρώ, στο Ρέθυμνο 930.000 ευρώ και στα Χανιά 1.700.000 ευρώ.
Μάιος
Κύριο χαρακτηριστικό του Μάη ήταν η ξηρασία. Μέχρι και οι μαργαρίτες είχαν κάνει τον κύκλο τους πριν την Πρωτομαγιά και δε βρήκαμε αγριολούλουδα για το μαγιάτικο στεφάνι, σε μια χρονιά που εκτιμάται ότι όμοιά της δεν υπήρξε τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια... Τα αμπέλια έχουν ανθίσει πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελιές σηκώνουν πάνω τους μεγάλο φορτίο ανθού... Τα ζώα προσβάλλονται από έντομα που κανονικά κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο καλοκαίρι...
Όλα έχουν έρθει εντελώς “ανάποδα” και οι αγρότες, που βιώνουν στο πετσί τους αυτήν την αλλόκοτη συμπεριφορά της φύσης, λένε στη “Νέα Κρήτη” χαρακτηριστικά πως... «η φύση δείχνει πια πως έχει τρελαθεί»!
Ο κόσμος που βγήκε την Πρωτομαγιά στην εξοχή βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι συνθήκες που επικρατούσαν είχαν ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται μαργαρίτες και αγριολούλουδα. Άλλα δεν άνθισαν καθόλου και άλλα άνθισαν πολύ πρώιμα και πλέον τα έβλεπαν ξερά μπροστά στα πόδια τους!
Στο μεταξύ, μέσα στον ίδιο μήνα, η επίσημη ανακοίνωση της αύξησης του προϋπολογισμού για τη δακοκτονία στην Κρήτη ήρθε να επιβεβαιώσει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Πολύ σημαντική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς πως τα κονδύλια αυξάνονται με ποσό που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ...
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σωκράτης Βαρδάκης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας στην Κρήτη για τα έτη 2018 και 2019, με αναφορά που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017.
Στα επιτραπέζια σταφύλια, από μικρά θερμοκήπια παρήχθησαν ήδη τα πρώτα υπερπρώιμα επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη.
Το νησί μας, λόγω της ανομβρίας, εμφανίζει μια εικόνα ενός απέραντου φυσικού θερμοκηπίου, με τους αμπελουργούς όμως να μιλούν στη “Νέα Κρήτη” για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, αφού το επίσημο κράτος δε φρόντισε ποτέ να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, που θα μπορούσαν σε μια τέτοια χρονιά να εκμεταλλευτούν τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, μόνο όσοι έχουν νερό, και οι οποίοι είναι ελάχιστοι στο νησί μας, θα μπορέσουν να έχουν και παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά και γενικότερα σταφυλιών και ελαιολάδου!
Ιούνιος
Ανακοινώσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δεχτεί τα αιτήματα των υπερχρεωμένων αγροτών, προκειμένου να εξεταστεί η ρύθμιση των χρεών τους, τόσο προς την παλιά Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνει από τον Προφήτη Ηλία και το συνέδριο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μόλις έφτασε στον Προφήτη Ηλία, έδωσε έμφαση στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια.
Εξάλλου, αποζημιώσεις για την ξηρασία θα ζητήσουν από την κυβέρνηση, μέσα από συντονισμό δράσης που αναλαμβάνει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, οι αγροτικοί φορείς του νησιού, που προχωρούν σε μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια των δράσεων που σηματοδότησε το συνέδριο των αμπελουργών στην ίδια περιοχή.
Ιούλιος
Μεγάλες και σοβαρές ζημιές στα σταφύλια προκαλούν καλοκαιρινές βροχές και χαλάζι. Ομάδα γεωπόνων του ΕΛΓΑ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, προχώρησε σε εκτεταμένη καταγραφή ζημιών σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Και οι ζημιές αυτές ήταν περισσότερο αισθητές στις περιοχές εκείνες όπου υπάρχουν ποταμίδες, λόγω της μεγαλύτερης υγρασίας.
Συγκεκριμένα, στα σταφύλια παρουσιάζεται η λεγόμενη βοτρίτιδα ή αλλιώς όξινη σήψη, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε περιορισμένη έκταση από το χαλάζι που έπεφτε επί δύο συνεχόμενες μέρες, στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας στο νησί. Εννοείται, βέβαια, ότι όπου έπεσε μαζεμένο νερό και σε αξιόλογες ποσότητες, μόνο καλό έχει κάνει.
Αύγουστος
Αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφερε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 28 Αυγούστου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Νέος λοιπόν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης, στη θέση του βουλευτή Ευβοίας πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου. Το χαρτοφυλάκιό του διατήρησε ως υφυπουργός στο Μέγαρο της πλατείας Βάθη ο Λαρισαίος Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ υφυπουργός στη θέση του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη (Οικολόγοι Πράσινοι) αναλαμβάνει η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και κτηνίατρος στο επάγγελμα, Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Σεπτέμβριος
Η ένταση της βροχής σε χωριά του Μαλεβιζίου ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια, σε ποσότητες απλωμένης σταφίδας και λιγότερο σε οινοστάφυλα, τα οποία ούτως ή άλλως τις επόμενες μέρες θα έχουν κοπεί στο σύνολό τους για τα οινοποιεία του νομού Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισκέφτηκε τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκο Δασκαλάκη και είχε τη διαβεβαίωση ότι ο φορέας θα προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών, αλλά τόνισε ότι, επειδή τα ατρύγητα αμπέλια είναι λιγοστά ακόμη, οι γεωπόνοι δε θα αργήσουν να τα επισκεφτούν και κρίνεται απαραίτητο να περιμένουν οι αμπελουργοί πριν κόψουν τα σταφύλια τους, ώστε να γίνει πρώτα και σωστά η καταγραφή των ατρύγητων ποσοτήτων και της κατάστασής τους.
Μπορεί η βροχή υπό διαφορετικές συνθήκες να αποτελεί ευλογία για την ύπαιθρο, αλλά στην παρούσα φάση βρήκε τους αμπελουργούς να μην έχουν τελειώσει τη φετινή τους συγκομιδή σε λίγα αλλά μεγάλα χωριά του νομού Ηρακλείου, όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας, το Κυπαρίσσι, το Βενεράτο, οι Ασίτες, η Αυγενική, ο Άγιος Μύρων, οι Δαφνές και γενικά αμπελοχώρια στο Μαλεβίζι.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στον κόσμο, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο πρόεδρος των αμπελουργών, αφού ο φορέας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποζημίωση των πληγέντων.

Οκτώβριος
«Υπερτροφή, που θα πρέπει να τη στηρίξουμε» χαρακτήρισε την κρητική σταφίδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, όταν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τού έβαλε το ζήτημα να ενταχθεί και η “ξανθιά” σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση, όπου έχει ενταχθεί από πέρυσι και η κορινθιακή.
«Είναι πολύ λίγα τα 35,2 ευρώ το στρέμμα», σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” για τη δέσμευση αυτή ο εξαγωγέας σουλτανίνας Γιάννης Περδικογιάννης. «Αν θέλουν να βοηθήσουν την κρητική σταφίδα», επισήμανε, «να καθίσουν από τώρα και να ετοιμάσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόταση για επιστροφή της σταφίδας στη στρεμματική ενίσχυση, αλλά συνδέοντάς τη με την παραγωγική διαδικασία»!
Η πρωτοβουλία του Μύρωνα Χιλετζάκη - στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με τον νέο υπουργό οι συνεταιριστές της Ένωσης Ηρακλείου - για την πρόταση να ενταχθεί και η σουλτανίνα με τη νέα προγραμματική περίοδο στο πριμ που λαμβάνει και η κορινθιακή, πραγματικά έπιασε τόπο.
Στο ελαιόλαδο, επίσης, έχουμε τον μήνα αυτό την ανακοίνωση για το λιομάζωμα στον νομό Ηρακλείου. Δόθηκε το “πράσινο φως” για τις 25 Οκτωβρίου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΔΑΟΚ ενημερώνει για το τέλος του χρόνου αναμονής, μετά τον τελευταίο ψεκασμό κατά του δάκου.
Την ίδια ώρα, παραμένουν σε εξαιρετικά δυσάρεστα επίπεδα οι τιμές παραγωγού του περυσινού λαδιού, με τα αποθέματα να έχουν δημιουργήσει ήδη πιεστικές καταστάσεις για το φρέσκο λάδι που θα παραχθεί και τις τιμές με τις οποίες θα ξεκινήσει.
Νοέμβριος
Αυξήθηκαν εντός του Νοεμβρίου οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου, αλλά η ανατίμηση αυτή φαίνεται πως οφείλεται σε βροχές στην Ισπανία, που προκαλούν καθυστερήσεις στην υπερπαραγωγή του ισπανικού ελαιολάδου, κάτι όμως που στο άμεσο μέλλον δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε.
Πάντως, στον νομό Χανίων, από 2,70 έως 2,85 ευρώ το κιλό στο φρέσκο λάδι, οι τιμές αυξήθηκαν στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ υπάρχει και τιμή 3 ευρώ. Στον νομό Ηρακλείου η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τιμή 2,75 ευρώ το κιλό, συν 5 λεπτά για τους παραγωγούς που έχουν συναλλαγές με την Ένωση Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο νομού οι τιμές που δίνονται είναι συν-πλην 5 λεπτά σε σχέση με την τιμή της οργάνωσης.
Η εικόνα αυτή της αγοράς ελαιολάδου στην Κρήτη αντικατοπτρίζει και μια πορεία τιμών τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο εξωτερικό.
Δεκέμβριος
Με άσχημες εξελίξεις για το ελαιόλαδο μπαίνει ο Δεκέμβριος. Μάλιστα, αρχίζει και η σταδιακή πτώση των τιμών παραγωγού, λόγω της έναρξης της διάθεσης του ισπανικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά. Πρόκειται για υπερπαραγωγή, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, που έχουν μείωση της παραγωγής τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας