Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ξανά στο Βάι το κόκκινο σκαθάρι (Video)

Το απειλητικό κόκκινο σκαθάρι δοκιμάζει ξανά τις αντοχές του φοινικόδασους στο Βάι, με τους ειδικούς να φοβούνται για την εξάπλωσή του.
Για το φαινόμενο μίλησαν στην τηλεόραση Creta και την εκπομπή «Live με την Αντιγόνη» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, ο καλλιεργητής κ. Νίκος Τρουλινός και ο εκπρόσωπος της WWF Ηellas Καλούστ Παραγκαμιάν.

Όπως τόνισε  ο κ. Τρουλινός, του οποίου η καλλιεργήσιμη έκταση βρίσκεται πολύ κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, το πρόβλημα είχε ξεκινήσει το 2004 με τις αθρόες εισαγωγές φοινίκων.
Ο ίδιος είχε τότε στείλει επιστολές σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες -καθώς είχε πληροφορίες ότι τα εισαγόμενα από την βόρεια Αφρική φυτά ήταν «άρρωστα»- οι οποίες όμως αγνόησαν το σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν πρόκειται για ασιατικό είδος το οποίο έχει μπει από τη Μεσόγειο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 1992 στα Μάλια, ενώ παρουσίασε έξαρση το 2000-2005.
Σύμφωνα με τον ίδιο το κόκκινο σκαθάρι απειλεί ξανά το φοινικόδασος στο Βάι, καθώς έχει προσβάλει τα κανάρια φοινικόδεντρα, εκείνα δηλαδή με τον μεγάλο κορμό. Αφού εισχωρήσει μέσα στον κορμό του δένδρου γεννά στο εσωτερικό του και τότε επέρχεται ο μαρασμός και ξεραίνονται τα φύλλα του.
Το σκαθάρι έκανε την επανεμφάνισή του σε ιδιωτική έκταση με κανάριους φοίνικες στην καρδιά του φοινικόδασους.
«Το σκαθάρι είναι τουλάχιστον 15χρόνια στη Σητεία, δεν έγινε καμία ενέργεια για να προληφθεί η άφιξή του εκεί, αντιθέτως γίνονταν δενδροφυτεύσεις εισαγόμενων φοινίκων», ανέφερε ο κ Παραγκαμιάν και κατέληξε «όσο θα έχουμε το φαΐ του σκαθαριού στο νησί θα έχουμε και το σκαθάρι και το φαΐ του σκαθαριού είναι οι εισαγόμενοι φοίνικες».
Ο κ. Τρουλινός εξέφρασε την ανησυχία του πως ακόμα και αν οι εισαγόμενοι φοίνικες εκλείψουν από την περιοχή το σκαθάρι θα επεκταθεί σε άλλα φοινικοειδή.
Ο κ. Βλατάκης από την πλευρά του τόνισε πως το φοινικόδασος του Βάι αποτελεί, εκτός από ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του νησιού, ένα μοναδικό τουριστικό προϊόνκαι αυτός είναι ο λόγος που οι τουριστικοί πράκτορες δεν θα μείνουν αμέτοχοι και θα πιέσουν ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Δείτε το βίντεο από τη εκπομπή «Live με την Αντιγόνη»:



ΠΗΓΗ : creta24.gr

Συνολικες προβολες σελιδας