Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Στόχοι και προοπτικές του Δήμου Σητείας, o Δήμαρχος Σητείας ανέλυσε τα πεπραγμένα του 2017

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2017 ήταν το μοναδικό θέμα της ειδικής, δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης ανέλυσε τα πεπραγμένα του 2017, συμπεριλαμβάνοντας και το τρέχον έτος μέχρι σήμερα με αναφορές παράλληλα για την συνολική θητεία της Δημοτικής Αρχής. Μίλησε επίσης για τον τωρινό αλλά και μελλοντικό σχεδιασμό, τους στόχους και τις προοπτικές για το Δήμο Σητείας. Όπως είπε εξάλλου, ο Απολογισμός Δημάρχου έχει μία ευρεία έννοια που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναφορά σε όλα τα πράγματα για τα οποία έχει ευθύνη με την έννοια ότι είναι πολιτικός προϊστάμενος σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα, τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις Υπηρεσίες του Δήμου, που επίσης εκπροσωπεί σε άλλους θεσμικούς χώρους όπως ο ΕΣΔΑΚ, η ΠΕΔ κλπ.
«Η δραστηριότητα και ο σχεδιασμός που υπάρχει στο Δήμο, υλοποιείται σε συνεργασία του Δημάρχου και των υπηρεσιών του Δήμου, των εκπροσώπων των Τ.Κ., των Αντιδημάρχων, των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανώνυμων Εταιριών», σημείωσε.

Για την ανάπτυξη
Εστιάζοντας στους τελικούς στόχους των προσπαθειών που καταβάλλονται, υπογράμμισε την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης του τόπου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.
Ως προς τον πρώτο στόχο στάθηκε στις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου για τη δημιουργία επενδύσεων μέσα από απαραίτητες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο. «Ο εγκαινιασμός του έργου στα τέλη του 2016 άλλαξε» όπως είπε, «τα δεδομένα της περιοχής κάτι που δεν είναι απλό. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε σαν οραματικός στόχος μίας ομάδας της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις και αυτοδιοικητικές δυνάμεις καθώς και όλος ο Σητεικαός λαός.
Το γεγονός ότι ο νέος αεροσταθμός ολοκληρώθηκε σε συνθήκες κρίσης σημαίνει ότι κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια και υπήρξε συνεργασία όλων. Με το νέο αεροδρόμιο η Σητεία κατάφερε να μπει στον χάρτη των νέων τουριστικών προορισμών- εξ’ ου και η αλματώδης αύξηση την τελευταία χρονιά των αφίξεων στο αεροδρόμιο και στην περιοχή του Δήμου Σητείας.
Στην κατεύθυνση ανάπτυξης απαραίτητοι είναι και οι οδικοί άξονες. Η τελευταία χρονιά ήταν πολύ σημαντική δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την Ανατολική παράκαμψη Σητείας -ένα έργο που χρόνιζε, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και είναι θέμα ανάθεσης, η οριστική μελέτη σύνδεσης του Πισκοκεφάλου με Τουρτούλους μέσα από μία νέα χάραξη και βρίσκεται στην διαδικαστική φάση για να βγει στον αέρα το έργο, το οποίο είχε απενταχθεί τα τελευταία χρόνια και αφορά κομμάτι Πηλαλήματα προς Σητείας με ένα ποσό 7,5 εκατομ. € στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος του λιμανιού της Σητείας στην περεταίρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τελείως μορφή με την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας, την τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων και την διαδικασία ολοκλήρωσης του master plan. Το λιμάνι της Σητείας μπορεί να παίξει ένα βασικό ρόλο, σαν πύλη εισόδου στην Ανατολική Κρήτη που είναι πέρασμα θαλασσών και διαδρομών κρουαζιερόπλοιων».

Ο  πρωτογενής τομέας
«Τα τελευταία δύο χρόνια», συνέχισε ο κ. Πατεράκης, «έχει ολοκληρωθεί μία διαδικασία ωρίμανσης μεγάλων έργων και αναμένεται η ένταξη τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν το φράγμα των Χοχλακιών και το φράγμα των Λιθινών το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί στην κατηγορία των έργων εθνικού ενδιαφέροντος. Έχει επίσης επανεκκινηθεί η διαδικασία για να ξεκολλήσει η Λιμνοδεξαμενή της Ζου
Με όσα προαναφέρθηκαν αποδεικνύεται ότι στους δύο βασικούς πυλώνες οικονομίας, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτές προστίθενται και τα μικρά ή μεσαία έργα που έχουμε στο τεχνικό πρόγραμμα μας, ή είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής και είναι ακόμη σε εξέλιξη, παρεμβάσεις στο Χαμέζι, στη Δάφνη, στις Τ.Κ. Πευκών, Λιθινών, Αρμένων, που αφορούν επεκτάσεις, αντικαταστάσεις δικτύων».

Για την καθημερινότητα
«Ζητούμενο επίσης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και δραστηριότητες από τις υπηρεσίες του Δήμου ή ανάθεσης υπό την μορφή έργων που αφορούν την καθαριότητα, την ύδρευση, την άρδευση, την διαχείριση υγρών, στερεών αποβλήτων, την δημιουργίας συνθηκών πρόνοιας.
Μεταξύ άλλων πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων εδώ και ενάμιση χρόνο γίνεται στη Σητεία ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να μεταβούν στον Άγιο Νικόλαο για την διεκπεραίωση υποθέσεων. Επίσης εξυπηρετούνται από το Δήμο όλα τα θέματα που αφορούν αδειοδοτήσεις άρδευσης- χρήσης πηγών, γεωτρήσεων, πηγαδιών κλπ., για να μην αναγκάζεται ο πολίτης να μεταβαίνει στο Ηράκλειο.
Ακόμη οι πολίτες της Σητείας έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη Δευτέρα να λαμβάνουν δωρεάν νομικές συμβουλές για θέματα συνταξιοδοτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά κατόπιν πρόσφατης συνεργασίας του Δήμου, του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με την στήριξη της διαδικασίας υπαλλήλου του Δήμου.
Αλλά και στο πλαίσιο της συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν ξεκινήσει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια στο Δήμο με την συμμετοχή πολλών πολιτών. Όλα αυτά δείχνουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να είναι κοντά στο πολίτη και να διευκολύνει την καθημερινότητα του», τόνισε ο Δήμαρχος.

Τα νομικά πρόσωπα
Στη συνέχεια ο κ. Πατεράκης επικεντρώθηκε στην παραγωγή έργου των Νομικών Προσώπων και των Ανώνυμων Εταιριών του Δήμου στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων του πολίτη, όπως είναι ο ΟΑΣ, η ΜΑΔΕΣ, το Λιμενικό Ταμείο, η ΔΕΥΑΣ.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ττα τελευταία χρόνια όλη η τουριστική προβολή του Δήμου γίνεται με δαπάνες του ΟΑΣ στοχευμένα, έχοντας επιφέρει απτά και θετικά αποτελέσματα για τον τόπο, όπως η σημαντική αύξηση επισκεπτών από την Σκανδιναβία. Επίσης ο ΟΑΣ ανέλαβε την χρηματοδότηση μελετών, Πλανητάριο, Ρούσο Λάκκο κλπ., προτάσεων στο Leader για διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις, διοργάνωσε ημερίδες και άλλα.
Η ΜΑΔΕΣ παράγει έργο και δημιουργεί θέσεις εργασίας -12 κάθε χρόνο- στηρίζοντας όχι μόνο την περιοχή της Δ.Ε. Ιτάνου, αλλά και άλλες όποτε απαιτηθεί και είναι εφικτό σε όλο το δήμο.
Η ΔΕΥΑΣ ασχολείται με το έργο αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης, που είναι σε εξέλιξη, του εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης στο Καλό Νερό Ανάληψης, στο Μόχλος και στο Παλαίκαστρο, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για να επιλυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης στην Τ.Κ. Αχλαδίων και μελετών για βιολογικούς σε διάφορες τοπικές κοινότητες.
Το Λιμενικό Ταμείο εργάζεται για την ολοκλήρωση του σχεδίου ασφαλείας του λιμανιού, του Master plan, την αγορά μηχανήματος για τον καθαρισμό των παραλιών, την ολοκλήρωση της μελέτης για την υλοποίηση του έργου για την αντιμετώπιση της υποσκαφής στον μόλο όπου δένει το πλοίο της γραμμής έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση».

Οι υπηρεσίες
Ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στην λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου, όπως της Καθαριότητας επισημαίνοντας τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και εξακολουθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, συμβασιούχοι, αγορά κάδων και δύο απορριμματοφόρων, ώστε να λειτουργήσει η υπηρεσία παρέχοντας τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Μίλησε για όσα έγιναν και έχουν σχεδιαστεί για διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, τους ΦΟΣΔΑ και την Περιφέρεια, το νέο μεγάλο κύτταρο.
Για την υπηρεσία της άρδευσης σημείωσε ότι «έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν με μικρές απώλειες, οι δύο χρονιές ανομβρίας παρά τις όποιες σημαντικές οικονομικές και καιρικές δυσκολίες». Ενημέρωσε παράλληλα για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δίκτυα, τις γεωτρήσεις και τα σχεδιαζόμενα έργα στο Δήμο.
Επίσης έκανε λόγο για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν και προβλέπονται στον τομέα του αθλητισμού, όπως στα γήπεδα Παλαικάστρου, Τουρλωτής, Σητείας και αλλού με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας και υπουργείων.
Αλλά και για την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα των τελευταίων και κυρίως του φετινού χρόνου στην περιοχή του Δήμου Σητείας σε συνεργασία με συλλόγους, σχολεία, ομάδες κλπ. Για τις προσπάθειες εξωστρέφειας και τις δραστηριότητες ανάδειξης της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της μέσω διαφόρων γεγονότων, έτος Κορνάρου, έτος ελαιολάδου κλπ. Επιπλέον για τον τομέα της πρόνοιας και τις παρεμβάσεις του ΔΟΚΑΣ και του Δήμου, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ.
Ο κ. Πατεράκης έκανε αναφορά στις εντατικές προσπάθειες, που έγιναν για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων ενημερώνοντας αναλυτικά γι’ αυτές καθώς και για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων μέσω αυτών. «Έχει επιτευχθεί ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και στόχος είναι να γίνει ακόμη καλύτερο», επεσήμανε.
Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων. Κριτική επίσης ασκήθηκε σε διάφορα θέματα, την καθαριότητα, την καθυστέρηση ή μη υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων. Αλλά και τοποθετήσεις επιδοκιμασίας για το έργο της Δημοτικής Αρχής με την προτροπή να ενταθεί η προσπάθεια.

Η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση τον Δήμαρχο επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο απολογισμός ήταν δεκαετίας σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία. Υπογράμμισε την απουσία πολιτών από την συνεδρίαση -με ευθύνη όλων, όπως είπε- επισήμανση και του κ. Γιάννη Κατσαράκη.
«Παρά τα θετικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και υστέρηση, που οφείλεται στην μη υλοποίηση στόχων, όπως έργων οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, παιδείας και άλλα. Έγινε έργο, όμως δεν είναι ικανό για να πούμε ότι πετύχαμε σαν Δήμος. Πιστεύω ότι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι παραθέτει συγκεκριμένα και της Αντιπολίτευσης να κρίνει συνολικά το έργο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ


Πηγή : Ανατολή


----------------------------------------------------------------------------

Απολογισμός Πεπραγμένων

Στην μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 9/11/2018 συζητήθηκε η έγκριση ισολογισμού- απολογισμού για το οικονομικό έτος 2017. Από τους δείκτες και τα στοιχεία αποτυπώνεται η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται από τις οικονομικές υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να βαδίσει στο δυσμενές οικονομικό τοπίο, ευοίωνα. Βάσει των στοιχείων, φέτος έχουμε θετικό ισολογισμό κατά 137.297,50 ευρω . Είναι η δεύτερη συναπτά οικονομική χρονία με θετικό πρόσιμο , σε σχέση με το 2015 όπου και εμφανίσαμε ζημία 21.000 περίπου και το 2014, που είχαμε ζημία 786.000 περίπου .  Το παραπάνω οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και τα λειτουργικά μας έξοδα , παρά την μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος. Η οικονομική υπηρεσία την περίοδο της συνεγαςιας μας , εργάστηκε  συντεταγμένα παρά την υποστελέχωση και την αύξηση του φόρτου εργασίας, την οποία ευχαριστώ προσωπικά. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουμε αυξήσει τα έσοδά μας, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες, υπάρχει έλεγχος σχεδόν στα πάντα. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο μέτρο του δυνατού να μην μειώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη και πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πλέον μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα αναπτυξιακά πλάνα για την περιοχή της Σητεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας αφορά και την άρδευση, ένα ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι όσον αφορά το Δήμο και την αγροτική παραγωγή. Θεωρούμε ότι γίνεται καλύτερη διαχείριση και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη του υδάτινου δυναμικού , όχι μόνο στη λογική της χρήσης του ως παραγωγικό αγαθό, αλλά και ως φυσικό πόρο και πολύτιμο αγαθό στο σύνολο του.

Αρχή μας είναι να λειτουργήσουμε με γνώμονα την χρηστή διαχείριση , το συμφέρον των συνδημοτών μας και να αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία την υπεραξία που δημιουργείται από τα έργα , τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που έχουμε δημιουργήσει αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε , κάνοντας χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στην διάθεση του ο δήμος Σητείας . Έχουμε ήδη ξεκινήσει  την δημοπράτηση των παραδοτέων για το διασυνοριακό πρόγραμμα interegg με τίτλο GEO-IN το οποίο αφορά την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης του γεωπάρκου Σητείας στα Μέσα Μουλιανά , την βελτίωση της πρόσβασης στο φαράγγι του Ρίχτη , την σήμανση και διάνοιξη γεωδιαδρομών στην περιοχή εκείνη ύψους 145.000 ευρώ περίπου.

Επίσης  ,ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή Πλανηταρίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου Σητείας στην Αγιά Φωτιά,   μέσα από το διασυνoριακό πρόγραμμα interegg με τίτλο GEO-STARS ύψους 900.000 ευρώ περίπου .Τα παραπάνω έργα αποτελούν ισχυρό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των δημοτικών κοινοτήτων του βορίου άξονα και της Σητείας στην δυτική είσοδο του γεωπάρκου αλλά και μητροπολιτικά  , μιας και θα αυξήσει τοπικά την αναγνωσιμότητα και την επισκεψιμότητα τους.
 Στο αμέσως επόμενο διάστημα επεξεργαζόμαστε την τελική πρόταση που θα υποβάλλουμε στην είδη εγκεκριμένη με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για δημιουργία Ο.Χ.Ε. (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) σε συνεργασία με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και τον Εθνικό Δρυμό του Φαραγγιού της Σαμαριάς ,ύψους 10.350.000.ευρώ . Δημοπρατήσαμε   τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου Σητείας ύψους 380.000 ευρώ , προβήκαμε σε σημειακές αναπλάσεις Μαρωνια ,στην κάτω Επισκοπη ,στο Πισκοκεφαλο και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Εκδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, τοποθετήσαμε συνθετικό χλοοτάπητα στα 5χ5 Τουρλωτης και Πισκοκεφαλου .

Αυτά και μόνο είναι μερικά από τα απτά έργα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε  στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Σητείας . Επίσης αναμένουμε την τελική έγκριση για την αγροτική οδοποιία .

Διαφαίνεται λοιπόν πως τελικά η προσπάθεια των τελευταίων ετών αλλάζει τα δεδομένα στον δήμο Σητείας .

Στο προσκλητήριο της ανάπτυξης ,της εξωστρέφειας και της προόδου δηλώνουμε παρόντες .



Ο   Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών  από 1/9/2014-2/1/2018 

Αντιδήμαρχος Τ.Υ.&Υ.ΔΟΜ.
Πρόεδρος ΔΟΚΑΣ
         Λεωνίδας Τερζής

 

Συνολικες προβολες σελιδας