Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Σεμινάρια για τους ελληνικούς χορούς στη Σητεία, μια διαφορετική πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων

Ένα «διαφορετικό» σεμινάριο οργάνωσε πρόσφατα το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας. Σε αυτό συμμετείχαν οι χοροδιδάσκαλοι του σωματείου, καθώς και χοροδιδάσκαλοι από το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα.

Κατόπιν σχετικής απόφασής του, το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας αποσκοπεί στην πραγματοποίηση σεμιναρίων που θα περιλαμβάνουν καταρχήν την διδακτική των ελληνικών χορών με στόχο την κατάρτιση των χοροδιδασκάλων και κατά δεύτερον την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερο, κάποιων περιοχών, με την συμβολή ειδικών.
Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα την Κύθνο. Με την βοήθεια του εξαιρετικού πανεπιστημιακού χοροδιδασκάλου Βασίλη Καρφή προσεγγίστηκαν οι χοροί μίας περιοχής, που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στο ύφος, τεχνικές δυσκολίες στους βηματισμούς και πλούσια παράδοση στην μουσική έκφραση.
«Ουσιαστικά», όπως σημείωσε η κ. Ψαρουδάκη, «ο κ. Καρφής και οι συνεργάτες του βελτίωσαν και ανέπτυξαν μία καινούρια μέθοδο που σχετίζεται με την μορφολογική παρουσία των ελληνικών χορών. Δεδομένου ότι το σεμινάριο περιελάμβανε σεμινάριο και διδακτική των παραδοσιακών χορών, μυήθηκαν οι μαθητές και εμπέδωσαν οι χοροδιδάσκαλοι τη μορφολογική μέθοδο διδασκαλίας, η οποία αποτελεί πλέον την πληρέστερη μέθοδο και οδηγεί σε ποσοτική, αλλά κυρίως ποιοτική διδασκαλία του χορού, που στοχεύει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτούνται οι φόρμες του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Προσεγγίσαμε λοιπόν μία ολόκληρη, μία θαυμαστή περιοχή, την Κύθνο και χορούς της με μία μέθοδο εξαιρετική. Η προσπάθεια αυτή που αποσκοπεί στην δυνατότητα της ουσιαστικής επαφής με την πολιτιστική μας κληρονομιά θα συνεχιστεί».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας