Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Παραχωρούνται αίθουσες του Δήμου Σητείας για στέγαση της γραμματείας του Ειρηνοδικείου

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη και συζητήθηκε η παραχώρηση γραφείων για την Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Σητείας.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Θοδωρής Πατεράκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που σημειώθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις -όπως και πέρυσι- στον κτήριο που στεγάζεται το Ειρηνοδικείο. Οι χώροι της εισόδου γέμισαν νερά, σοβάδες έπεσαν στους χώρους που στεγάζεται η Γραμματεία με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος και για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων καθώς και των δικαστικών. Όπως ανέφερε ο κ. Πατεράκης, πρόσφατα τον επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου κ. Νίκος Βατσάκης και ζήτησε την συμβολή του Δήμου ώστε να στεγαστεί η Γραμματεία.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι αν δεν εξευρεθεί λύση λόγω του κινδύνου σωματικής βλάβης των πολιτών, θα πρέπει οι διαδικασίες που διεξάγονται στο Ειρηνοδικείο (δίκες κλπ.) να μεταφερθούν σε άλλο δικαστικό μέγαρο, δηλαδή στη Νεάπολη. «Αυτό έχει ξαναγίνει και άλλη φορά – εν είδει θα έλεγα απειλής – και σε άλλες υπηρεσίες. Υπάρχει ένας “εκβιασμός” προς το Δήμο, ότι, αν δε στεγάσεις τις υπηρεσίες και δεν καλύψεις τα λειτουργικά έξοδα στο βαθμό που μπορείς, τότε κάποιες υπηρεσίες θα φύγουν από την Σητεία. Σας θυμίζω, στεγάζουμε την Εφορία και πληρώνουμε και τα λειτουργικά έξοδα. Πληρώνουμε το ενοίκιο να στεγαστεί η Πυροσβεστική. Παρέχουμε στέγη στο Δασαρχείο, παρέχουμε χώρους για να λειτουργεί το εστιατόριο που καλύπτει τις ανάγκες σίτισης του Τμήματος ΤΕΙ Σητείας. Και σε άλλες υπηρεσίες, αν δεν καλύψει ο Δήμος κάποιες ανάγκες, τότε θα ξανασκεφτούν αν θα πρέπει αυτή η υπηρεσία να λειτουργεί στην Σητεία, όπως λένε. Εν είδει απειλής ερχόμαστε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το κεντρικό κράτος», σημείωσε.
Για την περίπτωση του Ειρηνοδικείου ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι «εδώ και περίπου πέντε χρόνια ο Δήμος είναι “στο περίμενε”, για να δοθεί το κτήριο του Επαρχείου, για να καλύψει το κόστος συντήρησης ο Δήμος και να παρέχει στην συνέχεια στέγη στο Ειρηνοδικείο. Αυτό δεν έχει γίνει ως τώρα. Μακάρι να είχε γίνει.
Να θυμίσω ότι όταν είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες παραχώρησης του Επαρχείου από την Εταιρία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου ΕΤΑΔ, υπήρχαν πάλι προβλήματα την περίοδο του χειμώνα στο κτίριο το οποίο κηρύχθηκε σαν επικίνδυνο. Ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές, δεδομένου ότι το μπαλκόνι που υπήρχε εκεί ήταν επικίνδυνο, από την Πολεοδομία να κάνει διαδικασίες για να κηρυχτεί το κτήριο σαν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Πήγε η Πολεοδομία, είδε ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και επέβαλε το σχετικό πρόστιμο.
Το κράτος αναγκάστηκε να νομιμοποιήσει το Επαρχείο και αυτή την στιγμή έχουμε ένα κτήριο, το οποίο, αν μας το είχαν δώσει και με μία πρόσκληση μάλιστα που σήμερα κυκλοφόρησε, θα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε χρηματοδότηση από το “Φιλόδημος” χωρίς να αναγκαστεί ο Δήμος να πάρει δάνειο, και να φτιάξει το κτήριο δίνοντας τη δυνατότητα λειτουργίας του Ειρηνοδικείου σε ένα σωστότερο χώρο. Δυστυχώς αυτές οι καθυστερήσεις της κεντρικής εξουσίας μας στερούν τη δυνατότητα».
«Δεδομένης της διαμορφωθείσας σημερινής κατάστασης και προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και μην τεθεί η λογική μεταφοράς της υπηρεσίας κάπου αλλού, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα, που υπεβλήθη για την κάλυψη από το Δήμο των αναγκών στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, καθώς και ενός χώρου για την κάλυψη των αναγκών του Προεδρείου. Ο Δήμος δεν διαθέτει πολλούς χώρους, αφού καλύπτει και ανάγκες σωματείων όπως Θέατρο Σητείας, ΕΔΕΑΚ, Ερυθρού Σταυρού, Φιλαρμονικής, Λυκείου Ελληνίδων και άλλα», εξήγησε ο Δήμαρχος.
Η λύση, που έγινε τελικά αποδεκτή, είναι η παραχώρηση τριών αιθουσών στον όροφο του Δ.Σ., όπου στεγάζονται οι ανάγκες των Αντιδημάρχων, για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου. Αυτό μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοικίασης ιδιωτικού χώρου, η οποία δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Οι δίκες θα εξακολουθήσουν να γίνονται στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας