Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Γιορτή ανοίγματος βαρελιών και δοκιμή κρασιών στο Χαμέζι

Μία πολύ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Τοπική Κοινότητα Χαμεζίου. Ο λόγος για την 5η Γιορτή ανοίγματος βαρελιών και δοκιμής κρασιών,
που οργάνωσε η Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου. Στην δράση συμμετείχε πάρα πολύς κόσμος, που απόλαυσε εξαιρετικά κρασιά και διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες …
Την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα επιτυχή διεξαγωγή της φετινής εκδήλωσης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιάννης Ζουμάκης. «Καθ’ ομολογία του κόσμου ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση κι αυτό μας χαροποιεί πολύ. Διοργανώθηκε ένα όμορφο γλέντι, όπως παλιά, με πολύ κέφι από την αρχή ως το τέλος της εκδήλωσης», τόνισε

Ο διαγωνισμός κρασιού
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων του παλιού Δημοτικού Σχολείου Χαμεζίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται και διαγωνισμός κρασιού.
Φέτος οι συμμετοχές ήταν 22, όχι μόνο από κατοίκους του χωριού, αλλά και άλλων περιοχών της Σητείας, όπως το Πισκοκέφαλο, την Σίτανο, αλλά και μία συμμετοχή από το Ρέθυμνο.
Η αξιολόγηση των κρασιών έγινε από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον οινολόγο κ. Γιάννη Οικονόμου, τον επίσης οινολόγο κ. Μάνθο Γιαλυτάκη και τον κ. Παντελή Κουβαράκη γευσιγνώστη παραγωγό από το Χαμέζι.
Με βάση τα βήματα που έγιναν, τα κρασιά χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: ντόπια ποικιλία λιάτικο, λιάτικο με ανάμειξη για δημιουργία οίνου γλυκού και λευκός ξηρός οίνος. Για τα κρασιά που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν προσφέρθηκαν τιμητικά διπλώματα για την συμμετοχή και την διάκριση.
Οι τρεις νικητές ήταν: στην κατηγορία των λευκών κρασιών ο κ. Παντελής Καμπανός, ο οποίος και πριν δύο χρόνια είχε αποσπάσει επίσης βραβείο, στην κατηγορία των λιάτικων βραβεύτηκε ο κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης και στην τρίτη κατηγορία του ερυθρού, ξηρού, γλυκού οίνου ο κ. Δημήτρης Μανουσάκης.

Για καλύτερο κρασί
Ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση απόλαυσε μία πολύ όμορφη βραδιά με καλό κρασί κι εκλεκτούς μεζέδες και μουσική από το συγκρότημα του Σήφη Λιγοψυχάκη.
Αναφερόμενος στην στοχοθεσία της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο κ. Ζουμάκης εστίασε στην τήρηση του εθίμου του Νοέμβρη και στην εορτή του Αϊ- Γιώργη του Μεθυστή, που ανοίγουν τα βαρέλια και δοκιμάζονται τα κρασιά της νέας εσοδείας.
Παράλληλα, όμως είπε, σκοπός της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού. Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται σε συνεργασία με τους οινολόγους που προαναφέρθηκαν η διεξαγωγή μίας ενημερωτικής εκδήλωσης στο Χαμέζι.
«Θέλουμε να οργανώσουμε μία ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με το πώς μπορούν με απλά μέσα και τις συνθήκες της περιοχής μας και τις ποικιλίες που έχουμε να δημιουργούμε καλύτερο κρασί. Να βελτιώνουμε την ποιότητα», εξήγησε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας