Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Σε χωριά της Σητείας η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης

Το μεγάλο της ταξίδι προσφοράς συνεχίζει η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης που από σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και για τις επόμενες ημέρες (έως 1 Δεκεμβρίου) επισκέπτεται τα χωριά της Σητείας.

Ο προληπτικός έλεγχο κατά του καρκίνου του μαστού οργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σητείας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης –Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου όπου γυναίκες άνω των 40 ετών θα μπορούν να κάνουν εξέταση μαστογραφίας χωρίς χρέωση.
Να σημειωθεί ότι μετά το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τις γυναίκες των χωριών της Σητείας αποφασίστηκε η επέκταση της συγκεκριμένης δράσης κατά 2 εργάσιμες ημέρες (12 εργάσιμες αντί 10) ενώ στα τέλη Μαρτίου η κινητή μονάδα μαστογραφίας θα επανέλθει προκειμένου να καλύψει και τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κίνηση ζωής, μια κίνηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου που έχουν διαχρονικά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στη σημασία της μαστογραφίας. Η παρουσία της κινητής μονάδας στους δήμους της Κρήτης, μέσα σε χωριά, και ενορίες αποτελεί από μόνη της πηγή ενημέρωσης παρακίνησης και ευαισθητοποίησης της γυναίκας η οποία θα κάνει μερικά βήματα μόνο μέχρι την κινητή μονάδα για να υποβληθεί δωρεάν στη σωτήρια για τη ζωή της μαστογραφία.
Η εξέταση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μαστογραφίας από το κινητό συνεργείο της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και εξέταση ψηλάφησης από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου Σητείας. Η κινητή μονάδα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει 16 μαστογραφίες ανά ημέρα.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής :
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, ΜΑΡΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, ΣΥΚΙΑ
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, ΑΝΑΛΥΨΗ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, ΛΙΘΙΝΕΣ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, ΑΡΜΕΝΟΙ
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, ΧΑΝΔΡΑΣ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, ΖΗΡΟ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, ΖΑΚΡΟ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, ΖΑΚΡΟ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, ΤΟΥΡΛΩΤΗ
Οι γυναίκες που έχουν εγγραφεί για εξέταση θα πρέπει να είναι στον χώρο του Αγροτικού Ιατρείου στις 10:00, κατά την ημέρα επίσκεψης του συνεργείου.
Κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:
• Ηλικία: 40-70 ετών
• Κατά προτεραιότητα γυναίκες που έως τώρα δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε Μαστογραφικό έλεγχο όπως και οι ανασφάλιστες γυναίκες.
Αποκλείονται οι γυναίκες:
α) που έχουν κάνει ολική μαστεκτομή
β) μαστεκτομή πριν την πάροδο δέκα ετών
γ) γυναίκες που έχουν ελεγχθεί με μαστογραφία σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας